Citeste cartea "Povesti" de Ioan Slavici

Citeste online cartea "Povesti" scrisa de Ioan Slavici

Cuprins
Volumul de povesti a-l lui Ioan Slavici cuprinde povestile si basmele: Doi feti cu stea in frunte, Pacala in satul lui, Spaima Zmeilor si Rodul Tainic.

Fragment din prima poveste
        Când se împlini de-a ÅŸaptea oară a ÅŸaptea zi, numărată de la cea de întâi zi de cununie, feciorul de împărat se arătă înaintea voinicilor ÅŸi celorlalÅ£i curteni ai săi cu faÅ£a veselă ÅŸi cu vorba pe de sute ÅŸi mii de ori mai blândă ÅŸi mai îndurătoare decât până acuma, dând de ÅŸtire că de aici înainte multă vreme n-are să mai iasă din curte, fiindcă-l poartă inima să stea zi ÅŸi noapte lângă soÅ£ia sa. Era adică să se întâmple – din îndurarea lui Dumnezeu – precum a grăit LăptiÅ£a la cules de căpÅŸune… Åži lumea, ÅŸi Å£ara, ÅŸi întreaga împărăţie se bucurau aÅŸteptând să se vadă ce nu s-a mai văzut încă.
        Hei! dar multe se petrec în lume, ÅŸi dintre multe, multe bune ÅŸi rele multe!
        S-a întâmplat adică, ca feciorul de împărat să aibă ÅŸi o mamă vitregă, iară asta, o fată mare în păr, pe care a fost adus-o cu sine, având-o de la cel dintâi bărbat. Åži apoi, vai ÅŸi amar de acela ce cade în asemenea cuscrii!
        După gândul vitregei era să fie ca fiica sa s-ajungă soÅ£ie de împărat ÅŸi stăpână peste împărăţie, iară nu LăptiÅ£a, fata cea de păcurar.
        Åži acuma sărmana LăptiÅ£a avea să sufere pentru că n-a fost pe gândul vitrigei, ci după voinÅ£a lui Dumnezeu. Vezi! aÅŸa e lumea: chiar ÅŸi acolo e rea unde o poartă gândul cel bun.
        Era acuma în gândul vitrigei ca întâmplându-se după cum a fost zis LăptiÅ£a, să facă pe lume să creadă ÅŸi să creadă feciorul de împărat că nu e precum este ÅŸi precum s-a zis.
        Nu putea însă face nimic, fiindcă feciorul de împărat stătea de-a pururea, zi ÅŸi noapte, lângă soÅ£ia lui. ÃŽÅŸi puse dar de gând ca, cu una, cu două, cu vorbe ÅŸi iscusinÅ£e, să-l urnească pe acesta, iară după aceea, rămânând LăptiÅ£a în grija ei, a ei să fie grija. Åžtia că nu-i va fi greu să afle cale ÅŸi chip.
        Cu una, cu două, feciorul de împărat nu se urnea însă din loc. Vorbele zburară în vânt ÅŸi iscusinÅ£ele rămaseră lucru fără treabă. Vremea trecea, ziua se apropia, era mâine-poimâine, ÅŸi feciorul de împărat nu se depărta de lângă soÅ£ia sa.
        Când vitrega văzu că acuma nu e încotro, îşi puse piatră pe inimă ÅŸi trimise carte, ÅŸtire ÅŸi veste la frate-său, a cărui împărăţie era vecină, spuse cum ÅŸi ce, ÅŸi grăi două-trei vorbe, ca să vină cu oaste ÅŸi voinici ÅŸi să cheme pe feciorul de împărat la război.
        Asta era una, bună ÅŸi cea din urmă. Nici nu rămase în zadar.
        Feciorul de împărat sări cuc de mânie când îi veni vestea că acum nu e bine, că iaca cum ÅŸi ce, ÅŸi cum că oÅŸtile vrăjmaÅŸilor sunt pe cale să vină, să intre ÅŸi să fie precum de mult n-a mai fost… Bătaie adică, bătaie grozavă, bătaie între doi împăraÅ£i!

"Povesti" de Ioan Slavici


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice,