Mihai Eminescu - opera și biografia poetului

Biografia si opera literara a merelui poet roman Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botosani sau Ipotesti - d. 15 iunie 1889, Bucuresti) a fost un poet, prozator si jurnalist român, socotit de cititorii români si de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la marile romantisme europene de secol XVIII si XIX, poetul si-a asimilat viziunile poetice occidentale, creatia sa apartinând unui romantism târziu. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, si a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în sedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuta din Bucuresti si apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineata, poetul a murit în sanatoriul doctorului Sutu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Bucuresti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Debut
1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o brosură, Lăcrămioarele învătăceilor gimnazisti (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesoriu), în care apare si poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist.

La 25 februarie/9 martie (stil nou) debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-as avea. Iosif Vulcan îl convinge să-si schimbe numele în Eminescu si mai târziu adoptat si de alti membri ai familiei sale. În acelasi an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.

Citeste toata biografia lui Mihai Eminescu pe Wikipedia

Carti care se pot citi aici pe site:
"Geniu pustiu" de Mihai Eminescu
"Proze postume" de Mihai Eminescu
"Poezii" de Mihai Eminescu
"Proze antume" de Mihai Eminescu





Vezi opera lui Eminescu dupa an si dupa publicare. Apasati butoanele pentru a afisa operele.
























































































Vezi si:
ultimele carti adaugate
Autori
Autori la inceput
Dex Online - BiblioDex
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura