Citeste online cartea "Rusoaica" de Gib Mihaescu

Citeste online cartea "Rusoaica" scrisa de scriitorul roman Gib Mihaescu. Citeste cartea electronica: "Rusoaica" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 10 lei.

Titlu: Rusoaica
Autor: Gib Mihaescu
Domeniu: Fictiune, Literatura romana, Literatura Romana Clasica
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2009
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 304





Comanda cartea


Despre carte: Rusoica e un roman captivant, care se citeste cu placere, dincolo de toate sofisticatele consideratii ale criticilor. E un roman de aventuri si de iubire, despre un tanar care isi ia dorintele drept vise si iluziile drept idealuri. Cu totii, la o anumita varsta, patim acest lucru. Si pana sa ne fie rusine de patania proprie, ne desfatam cu nemaipomenitele patanii sentimentale ale locotenentului Ragaiac.“ - Nicoale Manolescu

Despre Gib Mihaescu
Gib I. Mihăescu (n. 23 aprilie 1894, Drăgășani - d. 19 octombrie 1935, București) a fost un prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul primului război mondial.... citeste toata biografia lui Gib Mihaescu

fragment
       Când mi s-a dat ordin să trec cu detaÅŸamentul de pază pe Nistru, am salutat cu multă bucurie aceasta noutate. Åži m-am bucurat cu atât mai mult cu cât vedeam mutra plouată a camarazilor mei de batalion: adio vinul bun, fetele vesele ÅŸi viaÅ£a asta cu sindrofii, cu baluri, cu întâlniri furiÅŸe de orăşel basarabean, care, la urma urmei, oricât de mic, oricât de strâmt ÅŸi de noroios o fi, e totuÅŸi un orăşel.
       Pentru mine, ordinul venea tocmai la timp. ÃŽntr-o bună dimineaţă, zorile mă găsiră lângă o lungă masă, pe care cărÅ£ile o ocoliseră de mii de ori în goana celui mai accelerat chemin de fer pe care l-am văzut vreodată în proaspăta, dar încercata mea carieră de jucător de cărÅ£i. Aveam dinainte-mi exact suma de lei douăzeci, cu care începusem pontajul. ÃŽn timpul nopÅ£ii, suma asta crescuse fantastic, scăzuse brusc ca un termometru sub năprăsnicia crivăţului siberian, se ridicase iarăşi, îmi îmbrâncise inima în aceleaÅŸi subite ÅŸi sufocate oscilaÅ£ii pe care le făcea norocul zănatic venind spre mine ÅŸi parăsindu-mă, de atât de nenumărate ori, într-un atât de restrâns timp!
       HârtiuÅ£a albastră de dinainte-mi, atât de lipsită de valoare în vremurile astea tot atât de bune ÅŸi tot atât de rele ca oricare altele, mă dezgusta cu desăvârÅŸire. Un semn pe care i-l făcusem cu creionul înainte de a o arunca în iureÅŸul jocului, dintr-o curioasă obiÅŸnuinţă, îmi stârni un zâmbet de silă pe buzele uscate de fumul Å£igaretelor ÅŸi de vinul văpsit cu astringente boieli sângerii. Aveam în faţă chiar hârtia cu care pornisem cu douăsprezece ore înainte în căutarea unui noroc factice.
       Cu un gest teatral, o aruncai dinaintea noului bancher ÅŸi, fără să mai aÅŸtept care-i este soarta, plecai cu un aer de inspirat, strângându-mi umerii înfioraÅ£i de plăcutul venin al vârfuri lor de ace pe care le înfig în sângele moleÅŸit nopÅ£ile pierdute. ÃŽnsă înainte de a mă duce la cazarmă, mă îndreptai spre poÅŸtă. Åži acolo, pe pupitrul scâlciat, în praful stârnit de măturoiul omului de serviciu, am compus o vastă comandă către una din cele mai mari librarii din BucureÅŸti. Am cerut numai carÅ£i serioase, mai mult de ÅŸtiinţă: istorie, filosofie, chimie, fizică, matematică, Sfânta Scriptură, Coranul, Iliada ÅŸi o grămadă de texte latineÅŸti ÅŸi greceÅŸti, cu două enorme dicÅ£ionare: atât cât să-mi ajungă pe doi ani de zile, ca să mă satur de cetit ÅŸi de învăţat. De altfel nu eram la prima mea hotărâre de a înlocui cărÅ£ile lui Grimaud cu cărÅ£i propriu-zise! Dar până acum nu facusem decât mici încercări. Comandam câteva romane ÅŸi câteva volume de versuri ÅŸi cu asta credeam ca am sfârÅŸit-o cu nopÅ£ile pierdute.

Gib Mihaescu - Rusoaica


Vezi si:
ultimele carti adaugate
Autori
Autori la inceput
Dex Online - BiblioDex
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,