Paulo Coelho - Biografie, Carti, Citate, Fragmente
Biografie Paulo Coelho:
Scriitorul brazilian PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Înainte de a se dedica în totalitate literaturii, a lucrat ca actor şi director de teatru, jurnalist şi textier.
Coelho a scris texte pentru cântecele unora dintre cei mai importanÅ£i artiÅŸti ai muzicii braziliene, printre care Elis Regina ÅŸi Rita Lee. Dar cea mai mare popularitate a avut-o alături de Raul Seixas. Au compus împreună cântece de succes, cum ar fi Eu nasci há dez mil anos atrás ( „M-am născut acum zece mii de ani”), Gita ÅŸi Al Capone, printre alte 60 de cântece.
Fascinaţia lui pentru lumea spirituală datează din perioada în care, fiind hippy, a călătorit mult prin lume şi a fost interesat de societăţi secrete, religii orientale ş.a.
ÃŽn 1982, Coelho a publicat prima sa carte, Arquivos do Inferno („Arhivele Infernului”), care nu a avut însă nici un impact. ÃŽn 1985, a contribuit la realizarea volumului O Manual Prático do Vampirismo, pe care ulterior a dorit să-l retragă de pe piaţă, considerându-l de proastă calitate. ÃŽn 1986, PAULO COELHO a fost în pelerinaj la Santiago de Compostella, iar această experienţă avea să fie punctul de pornire al cărÅ£ii Jurnalul unui Mag.
Anul următor, COELHO a publicat Alchimistul. Vânzările slabe pe care le avea la început l-au descurajat pe editor, dar acest roman a devenit una dintre cele mai bine vândute cărţi braziliene din toate timpurile.
Alte titluri includ Brida (1990), As ValkÃrias („Valkiriile”, 1992), La râul Piedra am ÅŸezut ÅŸi am plâns (1994), Maktub (1994) – un volum în care sunt puse laolaltă articolele publicate în ziarul brazilian Folha de São Paulo, apoi Frases (1995) – o antologie de texte, Al cincilea munte (1996), Manualul războinicului luminii (1997), Veronika se hotărăşte să moară (1998), Diavolul ÅŸi domniÅŸoara Prym (2000), Histórias para pais, filhos e netos („PoveÅŸti pentru părinÅ£i, copii ÅŸi nepoÅ£i”) – un volum de poveÅŸti tradiÅ£ionale –, Unsprezece minute (2003), Zahir (2005), Vrăjitoarea din Portobello (2006) ÅŸi o compilaÅ£ie de texte reunite sub titlul Ca râul care curge (2006), publicate până acum doar în câteva ţări.
Citeste toata biografia lui Paulo Coelho aici
Carti Paulo Coelho
Pelerin la Compostela - (1987)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment:
Alchimistul - (1988)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Este important să spunem cîteva lucruri despre faptul că Alchimistul este o carte simbolică, diferită de Jurnalul unui magician, care n-a fost o lucrare de ficţiune.
Unsprezece ani de viaţă am dedicat Alchimiei. Simpla idee de a transforma metalele în aur sau de a descoperi Elixirul tinereţii fără bătrîneţe era prea fascinantă ca să treacă neobservată de orice novice în ale magiei. Mărturisesc că Elixirul tinereţii fără bătrîneţe mă seducea cel mai tare: înainte de a înţelege şi simţi prezenţa lui Dumnezeu, ideea că totul se va sfîrşi într-o bună zi mă aducea la disperare. Astfel, aflînd despre posibilitatea de a obţine un lichid în stare să-mi prelungească pentru mulţi ani existenţa, am hotărît să mă dedic trup şi su-flet fabricării lui....
Walkiriile - (1992)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
fragment
La râul Piedra am şezut şi-am plâns - (1994)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Citat: La sfârşitul oricărei poveşti ne aşteaptă tristeţea.
Citat: Trebuie să căutam dragostea acolo unde suntem, chiar dacă asta ne-ar costa ceasuri, zile, săptămâni de decepţii şi tristeţi. Căci în clipa în care pornim în căutarea iubirii şi ea porneşte în întâmpinarea noastră. Şi ne salvează.
Citat: Suferim fără rost: pentru că în dragoste se află sămânţa creşterii noastre. Cu cât iubim mai mult, cu atât suntem mai aproape de experienţa spirituală. Adevăraţii iluminaţi, cu sufletele lor incendiate de Iubire, învingeau toate prejudecăţile vremii. Cântau, râdeau, se rugau cu voce tare, dansau, participau la ceea ce Sfântul Pavel numea "nebunia sfântă". Erau veseli - pentru că cine iubeşte învinge lumea, nu-i e teamă că pierde ceva. Adevărata iubire este un act de total abandon.
Maktub (1994)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Un străin se întîlni cu Părintele Stareţ al mănăstirii din Sceta.
„Vreau să-mi îndrept viaÅ£a “, spuse. “Dar nu mă pot reÅ£ine să am gînduri păcătoase.“ Părintele observă că afară vîntul sufla tare ÅŸi spuse străinului: „E foarte cald aici. Mă întreb dacă nu ai putea strînge un pic din vîntul de afară ÅŸi să-l aduci înăuntru să răcorească un pic încăperea.”
„E imposibil “, răspunse străinul .
„E imposibil ÅŸi să ne abÅ£inem de la a gîndi lucruri care-L supără pe Dumnezeu “, răspunse călugărul .
„Dar dacă ÅŸtii cum să spui nu tentaÅ£iilor, nu-Å£i vor face nici un rău”.
Al cincilea munte - (1996)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Şi sufletul omului, întocmai ca pâraiele şi plantele, avea nevoie de un soi de ploaie: speranţă, credinţă, raţiune de a fi. Când acestea lipsesc, sufletul moare, deşi sufletul continuă să trăiască. Oamenii ar putea spune atunci: "Ia te uită, în acest trup chiar a trăit cineva."
Citat: Dragostea poate fi o experienţă mai înspăimântătoare decât aceea de a te afla faţă în faţă cu un arcaş care ţinteşte spre inima ta. Dacă săgeata îşi nimereşte ţinta, eşti mort şi de restul are grijă Dumnezeu. Dacă te loveşte dragostea, trebuie să-ţi asumi singur consecinţele.
Manualul Războinicului luminii - (1997)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Un războinic al luminii nu-şi petrece zilele încercând să joace rolul pe care i l-au ales alţii. Un războinic al luminii nu-şi pierde timpul ascultând provocări; el are un destin de împlinit. Un războinic al luminii îşi cunoaşte defectele, dar işi cunoaşte şi calităţile. Un războinic al luminii face întotdeauna tot ce-i stă în puteri şi aşteaptă acelaşi lucru de la ceilalţi. Ştie că şi cea mai îndepărtată stea din Univers se oglindeşte în lucrurile din jurul lui.
Citat: Războinicul ştie că bătăliile pe care le-a dat în trecut au sfârşit întotdeauna prin a-l învăţa câte ceva. Dar învăţămintele acestea l-au făcut pe războinic să sufere mai mult decât ar fi fost necesar. Nu doar o dată şi-a pierdut timpul luptând pentru o minciună. Şi a suferit pentru persoane care nu erau la înălţimea dragostei lui.
Citat: Războinicului nu-i este teamă să plângă din pricina unor necazuri vechi sau să se bucure de noi descoperiri. Când simte că a venit ceasul, lasă totul şi pleacă în aventura mult visată. Când pricepe că e la limita rezistenţei, iese din luptă, fără a se învinovăţi că a făcut una, două nebunii neaşteptate.
Veronika se hotărăşte să moară - (1998)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Cum să-i judeci, într-o lume unde oamenii încearcă să supravieţuiască cu orice preţ, pe cei care se hotărăsc să moară? Nimeni nu poate judeca. Fiecare cunoaşte doar o dimensiune a propriei suferinţe sau a lipsei totale de sens a vieţii lui.
Fragment 2: Îsi petrecu viaţa aşteptând mereu ceva: pe tatăl ei să se întoarcă de la lucru, scrisoarea iubitului care nu mai sosea, examenele de la sfârşitul anului, trenul, autobuzul, convorbirea telefonică, vacanţa, sfârşitul vacanţei. Acum trebuia să aştepte moartea, care venea la o dată fixă.
Diavolul ÅŸi domniÅŸoara Prym - (2000)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Lui Ilie nu-i plăceau străinii şi Dumnezeu a fost mulţumit. Ioan Botezătorul s-a dus în pustie şi Dumnezeu a fost mulţumit. Pavel s-a dus prin marile oraşe ale Imperiului Roman şi Dumnezeu a fost mulţumit. Cum ai putea şti ce L-ar bucura pe Atotputernicul? Fă ceea ce-ţi porunceşte inima şi Dumnezeu va fi mulţumit.
Citat: A juca rolul de suflet caritabil li se potriveşte doar celor cărora le e frică să ia vreo atitudine în viaţă.Totdeauna e mai uşor să crezi în propria ta bunătate decât să-i înfrunţi pe ceilalţi şi să lupţi pentru drepturile tale. Totdeauna e mai uşor să-ţi auzi o jignire şi să nu raspunzi cu aceeaşi monedă decât să ai curajul de a te angaja într-o luptă cu cineva mai puternic.
Unsprezece minute - (2003)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Fiecare fiinţă umană îşi trăieşte propria dorinţă; asta face parte din tezaurul său şi, chiar în cazul unei emoţii care-l poate îndepărta pe cineva, de obicei îl aduce în apropiere pe cine este important pentru ea. E o emoţie pe care sufletul meu şi-a ales-o şi e atât de intensă, încât poate molipsi totul şi pe toţi în jurul meu.
Zilnic aleg adevărul cu care aspir să trăiesc. Caut să fiu practică, eficientă, profesională. Dar mi-ar plăcea să-mi aleg dorinţa ca tovarăş. Nu din obligaţie, nici ca să-mi îndulcesc singurătatea, ci pentru că e bine. Da, e foarte bine...
Citat: În fiecare dintre noi este un ceasornic ascuns şi, ca să faci dragoste, arătătoarele ambilor inşi trebuie să indice aceeaşi oră la acelaşi timp. Două persoane care sunt împreună şi se iubesc mult trebuie să-şi potriveasca arătătoarele, cu răbdare şi perseverenţă, cu jocuri şi reprezentaţii "teatrale", până când înţeleg că a face dragoste e mult mai mult decât o întâlnire.
Zahir - (2005)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Libertatea este în continuare lucrul pe care-l preţuiesc cel mai mult pe lume. Sigur ca asta m-a determinat să beau vinuri care nu-mi plăceau, să fac lucruri pe care nu trebuia să le fac şi pe care nu le voi repeta niciodată, să am multe cicatrice în trup şi-n suflet, să-i rănesc pe unii cărora am sfârşit prin a le cere iertare, într-o perioadă în care am înţeles că puteam să fac orice în afară de a obliga pe cineva să mă urmeze în nebunia mea, în setea mea de a trăi. Nu mă căiesc pentru clipele în care am pătimit, îmi port cicatricele ca şi cum ar fi nişte medalii. Ştiu că libertatea este foarte scumpă, la fel de scumpă ca şi sclavia, singura diferenţă este că o plătesc cu plăcere şi cu un zâmbet, chiar dacă zâmbetul este udat de lacrimi.
Citat: De aceea e aşa de important să laşi anumite lucruri să treacă. Să le dai drumul. Să te desprinzi de ele. Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu trişează, uneori câştigăm, alteori pierdem. Nu aştepta să ţi se dea ceva înapoi, nu aştepta să ţi se recunoască efortul, să ţi se descopere geniul, să ţi se înţeleagă iubirea. Încheie nişte etape. Nu din orgoliu, din neputinţă sau mândrie, ci pur şi simplu pentru că acel lucru nu se mai potriveşte cu viaţa ta. Închide uşa, schimbă discul, fă curat în casă, şterge praful. Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti!
Jurnalul unui mag - (1987)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Când renunţăm la vise şi ne găsim pacea, avem parte de o scurtă perioadă de linişte. Dar visele moarte încep să putrezească înăuntrul nostru şi ne infestează aerul în care trăim. Iar într-o bună zi visele moarte şi putrezite fac aerul imposibil de respirat şi ajungem să ne dorim moartea, moartea care să ne elibereze de certitudini.
Citat 2: Dintre toate posibilităţile pe care le-a găsit omul ca să-şi facă rău sieşi, cea mai rea a fost Dragostea. Suferim mereu pentru cineva care nu ne iubeşte, pentru cineva care ne-a părăsit, pentru cineva care nu vrea să ne părăsească. Dacă nu suntem căsătoriţi înseamnă că nu ne iubeşte nimeni, dacă suntem căsătoriţi - transformăm căsătoria în sclavie.
Vrajitoarea din Portobello - (2006)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Ştiu că Dumnezeu m-a aşezat în focul suferinţelor. Am acceptat loviturile de ciocan pe care mi le-a dat viaţa şi uneori mă simt la fel de rece şi nesimţitor ca apa care provoacă suferinţă oţelului. Dar nu cer dacât un lucru: "Dumnezeule, nu mă lăsa până ce nu voi fi reuşit să iau forma pe care o aştepţi de la mine. Încearcă cum crezi că e mai bine, câtă vreme ai să doreşti, dar nu mă arunca în grămada de fier vechi a sufletelor."
Citat: La urma urmei, ce e fericirea? Dragoste, se spune. Dar dragostea nu a adus şi nici nu va aduce vreodată fericirea. Dimpotrivă, nu e decât nelinişte, un câmp de luptă, nopţi nedormite, când ne întrebăm dacă e bine ce facem. Adevărata dragoste este plămădită din extaz şi agonie.
Brida - (2008)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Câteodată o apucăm pe un drum doar pentru că nu credem în el. E mai uşor, nu trebuie decât să demonstrăm că nu este drumul nostru. Dar când încep să se întâmple tot felul de lucruri şi drumul ni se dezvăluie, ne e teamă să mergem mai departe.
Citat: Trăieşte totul intens şi păstrează ceea ce ai simţit ca pe un dar de la Dumnezeu.
Citat: Decepţiile, înfrângerile, descurajarea sunt instrumente pe care Dumnezeu le foloseşte pentru a-ţi arăta drumul.
Citat: Drumul înţelepciunii înseamnă să nu-ţi fie teamă să greşeşti.
Scriitorul brazilian PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Înainte de a se dedica în totalitate literaturii, a lucrat ca actor şi director de teatru, jurnalist şi textier.
Coelho a scris texte pentru cântecele unora dintre cei mai importanÅ£i artiÅŸti ai muzicii braziliene, printre care Elis Regina ÅŸi Rita Lee. Dar cea mai mare popularitate a avut-o alături de Raul Seixas. Au compus împreună cântece de succes, cum ar fi Eu nasci há dez mil anos atrás ( „M-am născut acum zece mii de ani”), Gita ÅŸi Al Capone, printre alte 60 de cântece.
Fascinaţia lui pentru lumea spirituală datează din perioada în care, fiind hippy, a călătorit mult prin lume şi a fost interesat de societăţi secrete, religii orientale ş.a.
ÃŽn 1982, Coelho a publicat prima sa carte, Arquivos do Inferno („Arhivele Infernului”), care nu a avut însă nici un impact. ÃŽn 1985, a contribuit la realizarea volumului O Manual Prático do Vampirismo, pe care ulterior a dorit să-l retragă de pe piaţă, considerându-l de proastă calitate. ÃŽn 1986, PAULO COELHO a fost în pelerinaj la Santiago de Compostella, iar această experienţă avea să fie punctul de pornire al cărÅ£ii Jurnalul unui Mag.
Anul următor, COELHO a publicat Alchimistul. Vânzările slabe pe care le avea la început l-au descurajat pe editor, dar acest roman a devenit una dintre cele mai bine vândute cărţi braziliene din toate timpurile.
Alte titluri includ Brida (1990), As ValkÃrias („Valkiriile”, 1992), La râul Piedra am ÅŸezut ÅŸi am plâns (1994), Maktub (1994) – un volum în care sunt puse laolaltă articolele publicate în ziarul brazilian Folha de São Paulo, apoi Frases (1995) – o antologie de texte, Al cincilea munte (1996), Manualul războinicului luminii (1997), Veronika se hotărăşte să moară (1998), Diavolul ÅŸi domniÅŸoara Prym (2000), Histórias para pais, filhos e netos („PoveÅŸti pentru părinÅ£i, copii ÅŸi nepoÅ£i”) – un volum de poveÅŸti tradiÅ£ionale –, Unsprezece minute (2003), Zahir (2005), Vrăjitoarea din Portobello (2006) ÅŸi o compilaÅ£ie de texte reunite sub titlul Ca râul care curge (2006), publicate până acum doar în câteva ţări.
Citeste toata biografia lui Paulo Coelho aici
Carti Paulo Coelho
Pelerin la Compostela - (1987)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment:
Alchimistul - (1988)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Este important să spunem cîteva lucruri despre faptul că Alchimistul este o carte simbolică, diferită de Jurnalul unui magician, care n-a fost o lucrare de ficţiune.
Unsprezece ani de viaţă am dedicat Alchimiei. Simpla idee de a transforma metalele în aur sau de a descoperi Elixirul tinereţii fără bătrîneţe era prea fascinantă ca să treacă neobservată de orice novice în ale magiei. Mărturisesc că Elixirul tinereţii fără bătrîneţe mă seducea cel mai tare: înainte de a înţelege şi simţi prezenţa lui Dumnezeu, ideea că totul se va sfîrşi într-o bună zi mă aducea la disperare. Astfel, aflînd despre posibilitatea de a obţine un lichid în stare să-mi prelungească pentru mulţi ani existenţa, am hotărît să mă dedic trup şi su-flet fabricării lui....
Walkiriile - (1992)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
fragment
La râul Piedra am şezut şi-am plâns - (1994)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Citat: La sfârşitul oricărei poveşti ne aşteaptă tristeţea.
Citat: Trebuie să căutam dragostea acolo unde suntem, chiar dacă asta ne-ar costa ceasuri, zile, săptămâni de decepţii şi tristeţi. Căci în clipa în care pornim în căutarea iubirii şi ea porneşte în întâmpinarea noastră. Şi ne salvează.
Citat: Suferim fără rost: pentru că în dragoste se află sămânţa creşterii noastre. Cu cât iubim mai mult, cu atât suntem mai aproape de experienţa spirituală. Adevăraţii iluminaţi, cu sufletele lor incendiate de Iubire, învingeau toate prejudecăţile vremii. Cântau, râdeau, se rugau cu voce tare, dansau, participau la ceea ce Sfântul Pavel numea "nebunia sfântă". Erau veseli - pentru că cine iubeşte învinge lumea, nu-i e teamă că pierde ceva. Adevărata iubire este un act de total abandon.
Maktub (1994)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Un străin se întîlni cu Părintele Stareţ al mănăstirii din Sceta.
„Vreau să-mi îndrept viaÅ£a “, spuse. “Dar nu mă pot reÅ£ine să am gînduri păcătoase.“ Părintele observă că afară vîntul sufla tare ÅŸi spuse străinului: „E foarte cald aici. Mă întreb dacă nu ai putea strînge un pic din vîntul de afară ÅŸi să-l aduci înăuntru să răcorească un pic încăperea.”
„E imposibil “, răspunse străinul .
„E imposibil ÅŸi să ne abÅ£inem de la a gîndi lucruri care-L supără pe Dumnezeu “, răspunse călugărul .
„Dar dacă ÅŸtii cum să spui nu tentaÅ£iilor, nu-Å£i vor face nici un rău”.
Al cincilea munte - (1996)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Şi sufletul omului, întocmai ca pâraiele şi plantele, avea nevoie de un soi de ploaie: speranţă, credinţă, raţiune de a fi. Când acestea lipsesc, sufletul moare, deşi sufletul continuă să trăiască. Oamenii ar putea spune atunci: "Ia te uită, în acest trup chiar a trăit cineva."
Citat: Dragostea poate fi o experienţă mai înspăimântătoare decât aceea de a te afla faţă în faţă cu un arcaş care ţinteşte spre inima ta. Dacă săgeata îşi nimereşte ţinta, eşti mort şi de restul are grijă Dumnezeu. Dacă te loveşte dragostea, trebuie să-ţi asumi singur consecinţele.
Manualul Războinicului luminii - (1997)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Un războinic al luminii nu-şi petrece zilele încercând să joace rolul pe care i l-au ales alţii. Un războinic al luminii nu-şi pierde timpul ascultând provocări; el are un destin de împlinit. Un războinic al luminii îşi cunoaşte defectele, dar işi cunoaşte şi calităţile. Un războinic al luminii face întotdeauna tot ce-i stă în puteri şi aşteaptă acelaşi lucru de la ceilalţi. Ştie că şi cea mai îndepărtată stea din Univers se oglindeşte în lucrurile din jurul lui.
Citat: Războinicul ştie că bătăliile pe care le-a dat în trecut au sfârşit întotdeauna prin a-l învăţa câte ceva. Dar învăţămintele acestea l-au făcut pe războinic să sufere mai mult decât ar fi fost necesar. Nu doar o dată şi-a pierdut timpul luptând pentru o minciună. Şi a suferit pentru persoane care nu erau la înălţimea dragostei lui.
Citat: Războinicului nu-i este teamă să plângă din pricina unor necazuri vechi sau să se bucure de noi descoperiri. Când simte că a venit ceasul, lasă totul şi pleacă în aventura mult visată. Când pricepe că e la limita rezistenţei, iese din luptă, fără a se învinovăţi că a făcut una, două nebunii neaşteptate.
Veronika se hotărăşte să moară - (1998)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Cum să-i judeci, într-o lume unde oamenii încearcă să supravieţuiască cu orice preţ, pe cei care se hotărăsc să moară? Nimeni nu poate judeca. Fiecare cunoaşte doar o dimensiune a propriei suferinţe sau a lipsei totale de sens a vieţii lui.
Fragment 2: Îsi petrecu viaţa aşteptând mereu ceva: pe tatăl ei să se întoarcă de la lucru, scrisoarea iubitului care nu mai sosea, examenele de la sfârşitul anului, trenul, autobuzul, convorbirea telefonică, vacanţa, sfârşitul vacanţei. Acum trebuia să aştepte moartea, care venea la o dată fixă.
Diavolul ÅŸi domniÅŸoara Prym - (2000)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Lui Ilie nu-i plăceau străinii şi Dumnezeu a fost mulţumit. Ioan Botezătorul s-a dus în pustie şi Dumnezeu a fost mulţumit. Pavel s-a dus prin marile oraşe ale Imperiului Roman şi Dumnezeu a fost mulţumit. Cum ai putea şti ce L-ar bucura pe Atotputernicul? Fă ceea ce-ţi porunceşte inima şi Dumnezeu va fi mulţumit.
Citat: A juca rolul de suflet caritabil li se potriveşte doar celor cărora le e frică să ia vreo atitudine în viaţă.Totdeauna e mai uşor să crezi în propria ta bunătate decât să-i înfrunţi pe ceilalţi şi să lupţi pentru drepturile tale. Totdeauna e mai uşor să-ţi auzi o jignire şi să nu raspunzi cu aceeaşi monedă decât să ai curajul de a te angaja într-o luptă cu cineva mai puternic.
Unsprezece minute - (2003)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Fiecare fiinţă umană îşi trăieşte propria dorinţă; asta face parte din tezaurul său şi, chiar în cazul unei emoţii care-l poate îndepărta pe cineva, de obicei îl aduce în apropiere pe cine este important pentru ea. E o emoţie pe care sufletul meu şi-a ales-o şi e atât de intensă, încât poate molipsi totul şi pe toţi în jurul meu.
Zilnic aleg adevărul cu care aspir să trăiesc. Caut să fiu practică, eficientă, profesională. Dar mi-ar plăcea să-mi aleg dorinţa ca tovarăş. Nu din obligaţie, nici ca să-mi îndulcesc singurătatea, ci pentru că e bine. Da, e foarte bine...
Citat: În fiecare dintre noi este un ceasornic ascuns şi, ca să faci dragoste, arătătoarele ambilor inşi trebuie să indice aceeaşi oră la acelaşi timp. Două persoane care sunt împreună şi se iubesc mult trebuie să-şi potriveasca arătătoarele, cu răbdare şi perseverenţă, cu jocuri şi reprezentaţii "teatrale", până când înţeleg că a face dragoste e mult mai mult decât o întâlnire.
Zahir - (2005)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Libertatea este în continuare lucrul pe care-l preţuiesc cel mai mult pe lume. Sigur ca asta m-a determinat să beau vinuri care nu-mi plăceau, să fac lucruri pe care nu trebuia să le fac şi pe care nu le voi repeta niciodată, să am multe cicatrice în trup şi-n suflet, să-i rănesc pe unii cărora am sfârşit prin a le cere iertare, într-o perioadă în care am înţeles că puteam să fac orice în afară de a obliga pe cineva să mă urmeze în nebunia mea, în setea mea de a trăi. Nu mă căiesc pentru clipele în care am pătimit, îmi port cicatricele ca şi cum ar fi nişte medalii. Ştiu că libertatea este foarte scumpă, la fel de scumpă ca şi sclavia, singura diferenţă este că o plătesc cu plăcere şi cu un zâmbet, chiar dacă zâmbetul este udat de lacrimi.
Citat: De aceea e aşa de important să laşi anumite lucruri să treacă. Să le dai drumul. Să te desprinzi de ele. Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu trişează, uneori câştigăm, alteori pierdem. Nu aştepta să ţi se dea ceva înapoi, nu aştepta să ţi se recunoască efortul, să ţi se descopere geniul, să ţi se înţeleagă iubirea. Încheie nişte etape. Nu din orgoliu, din neputinţă sau mândrie, ci pur şi simplu pentru că acel lucru nu se mai potriveşte cu viaţa ta. Închide uşa, schimbă discul, fă curat în casă, şterge praful. Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti!
Jurnalul unui mag - (1987)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Când renunţăm la vise şi ne găsim pacea, avem parte de o scurtă perioadă de linişte. Dar visele moarte încep să putrezească înăuntrul nostru şi ne infestează aerul în care trăim. Iar într-o bună zi visele moarte şi putrezite fac aerul imposibil de respirat şi ajungem să ne dorim moartea, moartea care să ne elibereze de certitudini.
Citat 2: Dintre toate posibilităţile pe care le-a găsit omul ca să-şi facă rău sieşi, cea mai rea a fost Dragostea. Suferim mereu pentru cineva care nu ne iubeşte, pentru cineva care ne-a părăsit, pentru cineva care nu vrea să ne părăsească. Dacă nu suntem căsătoriţi înseamnă că nu ne iubeşte nimeni, dacă suntem căsătoriţi - transformăm căsătoria în sclavie.
Vrajitoarea din Portobello - (2006)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Ştiu că Dumnezeu m-a aşezat în focul suferinţelor. Am acceptat loviturile de ciocan pe care mi le-a dat viaţa şi uneori mă simt la fel de rece şi nesimţitor ca apa care provoacă suferinţă oţelului. Dar nu cer dacât un lucru: "Dumnezeule, nu mă lăsa până ce nu voi fi reuşit să iau forma pe care o aştepţi de la mine. Încearcă cum crezi că e mai bine, câtă vreme ai să doreşti, dar nu mă arunca în grămada de fier vechi a sufletelor."
Citat: La urma urmei, ce e fericirea? Dragoste, se spune. Dar dragostea nu a adus şi nici nu va aduce vreodată fericirea. Dimpotrivă, nu e decât nelinişte, un câmp de luptă, nopţi nedormite, când ne întrebăm dacă e bine ce facem. Adevărata dragoste este plămădită din extaz şi agonie.
Brida - (2008)
Cumpara cartea
Descarca cartea (pdf)
Citeste online
Fragment: Câteodată o apucăm pe un drum doar pentru că nu credem în el. E mai uşor, nu trebuie decât să demonstrăm că nu este drumul nostru. Dar când încep să se întâmple tot felul de lucruri şi drumul ni se dezvăluie, ne e teamă să mergem mai departe.
Citat: Trăieşte totul intens şi păstrează ceea ce ai simţit ca pe un dar de la Dumnezeu.
Citat: Decepţiile, înfrângerile, descurajarea sunt instrumente pe care Dumnezeu le foloseşte pentru a-ţi arăta drumul.
Citat: Drumul înţelepciunii înseamnă să nu-ţi fie teamă să greşeşti.
Post a Comment