William Golding





Biografia, Cariera literara si opera scriitorului britanic Sir William Gerald Golding, laureat al "Premiului Nobel pentru literatură" în anul 1983.

Motivatia juriului pentru acordarea premiului Nobel - „...pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtând È™i amprenta diversității È™i universalității mitului, iluminează condiÈ›ia umană din lumea de azi.”

Biografie William Golding
S-a născut pe 19 septembrie 1911 la St Columb Minor, un sat apropiat de Newquay, Cornwall. A început să scrie la vârsta de 7 ani. Tatăl său era un profesor local cu convingeri politice radicale și o încredere oarbă în puterea științei. Familia sa s-a mutat la Marlborough, unde William a urmat Marlborough Grammar School. A mers mai apoi la Universitatea din Oxford (Colegiul Brasenose, Oxford) în 1930, unde a studiat științele naturii și limba engleză. Prima sa carte, o culegere de poeme, a apărut în 1934 cu un an înainte ca Golding să primească diploma de BA. A luat parte în Marina britanică la debarcarea din Normandia și la operațiunea de scufundare a celui mai mare crucișător german, nava Otto von Bismarck în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

S-a căsătorit cu Ann Brookfield, o chimistă, în 1939. După ce a fost pe rând actor, marinar, muzician, a devenit profesor de engleză și filozofie la școala Bishop Wordsworth's School din Salisbury.

Cariera literară
William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani, în 1961. ExperienÈ›a războiului avea să-l marcheze profund: el È™i-a pierdut atunci încrederea în om ca o ființă inocentă: pentru el, până È™i copiii poartă în suflete germenele răului. Aceasta este tema primului său roman, The Lord of the Flies, din 1954 (trad. ÃŽmpăratul muÈ™telor, 1969) care a cunoscut un enorm succes imediat după apariÈ›ie. Urmează alte 11 romane È™i două volume de eseuri, tratând, toate, aceeaÈ™i temă. ÃŽn 1983, în discursul de recepÈ›ie a premiului Nobel, Golding se arăta uimit de obstinaÈ›ia cu care oamenii caută semnele deznădejdii lăsate de el în opera sa. „Eu nu mă simt deloc deznădăjduit”, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprimă cel mai bine luciditatea cu care a privit întotdeauna lumea în care ne este dat să trăim.

Bătrânețea
A primit titlul de cavaler de la regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit în 1988.

William Golding a murit in casa sa din Perranarworthal, lângă Truro, în Cornwall, pe 19 iunie 1993 și a fost îngropat în cimitirul bisericii din Bowerchalke, Wiltshire, Anglia.






Opere selective
1954: Împăratul muștelor
1955: Moștenitorii
1956: Martin cel avid
1958: Fluturele de aramă
1959: Cădere liberă
1966: Piramida

1971: The Scorpion God - o culegere de trei nuvele:
The Scorpion God
Clonk Clonk
Envoy Extraordinary

Călătorie la capătul pământului - o trilogie istorico-maritimă, cu romanele:
1980: Rituri de trecere
1987: Reședințe apropiate
1989: Foc de la brâu în jos

sursa acestei biografii a fost site-ul Wikipedia.