Descarcă PDF "Micul Prinț" de Antoine de Saint-Exupery

Descarcă în format PDF povestea pentru copii "Micul Prinț" scrisă de scriitorul francez Antoine de Saint-Exupéry. Citește aici pe site sau download PDF cu povestirea "Micul Prinț" în care este vorba despre un copil de șase ani care a găsit o poză care înfățisa un șarpe Boa care înghițea un animal. Băiatul s-a gântit puțin și a făcut la rândul lui, primul său desen și când a arătat-o oamenilor, aceștia au crezut că este o pălărie, dar de fapt băiatul desenase un șarpe Boa care înghițise un elefant.

Citește povestea The Little Prince in english

Descarcă mai multe povești și basme PDF

Descarcă cartea Micul Prinț în format PDF



Citește online povestea Micul Prinț scrisă de Antoine de Saint-Exupery






Fragment
    Odată, pe vremea când aveam eu şase ani, am dat peste o poză minunată, într-o carte despre pădurile virgine, numită „Întâmplări trăite”. Înfăţişa un şarpe boa care înghiţea o fiară sălbatică. Iată copia acestui desen.

    În cartea aceea se spunea: „Şerpii boa îşi înghit prada dintr-o dată, fără s-o mai mestece. Pe urmă, nu mai sunt în stare să se mişte şi dorm întruna, timp de şase luni, cât ţine mistuitul“.
    M-am gândit atunci îndelung la peripeţiile din junglă şi am izbutit să fac la rându-mi, cu creion colorat, primul meu desen. Desenul numărul 1. Era aşa:

Le-am arătat oamenilor mari capodopera mea şi i-am întrebat dacă desenul acesta îi sperie.
    Ei mi-au răspuns:
    - De ce să te sperii de-o pălărie?
    Desenul meu nu înfăţişa o pălărie. Înfăţişa un şarpe boa care mistuia un elefant. Am desenat atunci şarpele boa pe dinăuntru, pentru ca astfel să poată pricepe şi oamenii mari. Ei au întotdeauna nevoie de lămuriri. Desenul meu numărul 2 era aşa:

    Oamenii mari m-au povăţuit să le las încolo de desene cu şerpi boa, fie întregi, fie spintecaţi, şi să-mi văd mai degrabă de geografie, de istorie, de aritmetică şi de gramatică. Aşa s-a făcut că, la vârsta de şase ani, am părăsit o strălucită carieră de pictor. Nereuşita cu desenul meu numărul 1 şi cu desenul meu numărul 2 îmi tăiase orice curaj. Oamenii mari nu pricep singuri nimic, niciodată, şi e obositor pentru copii să le dea întruna lămuriri peste lămuriri.
    Astfel că a trebuit să-mi aleg altă meserie şi am învăţat să conduc avioane. Am zburat mai pretutindeni în lume, iar geografia, ce-i drept, mi-a fost de mare ajutor. Puteam, dintr-o privire, să deosebesc China de Arizona. Lucru foarte folositor, dacă te rătăceşti în timpul nopţii.
    Aşa că eu, de-a lungul vieţii mele, am avut o sumedenie de legături cu o sumedenie de oameni serioşi. Mi-am petrecut multă vreme printre oamenii mari. I-am cunoscut foarte îndeaproape. Ceea ce nu mi-a îmbunătăţit părerea despre ei.... citeste cartea mai sus sau descarca PDF mai jos