Citeste cartea "Fefeleaga" de Ion Agarbiceanu

Citeste online cartea "Fefeleaga" scrisa de scriitorul roman Ion Agârbiceanu. Citeste cartea electronica: "Fefeleaga" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 10,50 lei.

Titlu: Fefeleaga
Autor: Ion Agarbiceanu
Domeniu: Fictiune, Literatura romana, Literatura Romana Clasica
Colectie: Biblioteca pentru toti copiii
Editura: Prut
Anul aparitiei: 2008
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 240




Comanda cartea


Despre carte: Nuvela Fefeleaga se distinge prin sobrietatea mijloacelor artistice, adecvate subiectului: soarta nemiloasa a unei femei sarace din Ardeal, care in pofida eforturilor supraomenesti de a-si mentine in viata copiii, ii vede secerati de mizerie inainte de a fi implinit varsta de cincisprezece ani.
Atentia autorului se indreapta asupra puterii acestei femei de a purta cu demnitate poverile unei existente inumane, de a infrunta fara vaiet durerile si nedreptatea. Lectura nuvelei inalta sufletul cititorului, facandu-l sa admire nesfarsita minune care este omul.

Despre Ion Agarbiceanu
Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, comitatul Alba de Jos — d. 28 mai 1963, Cluj) a fost un scriitor, ziarist È™i prozator român, adept al semănătorismului, parlamentar, academician, canonic È™i protopop unit al Clujului.

fragment
S-au aflat vreo doi-trei oameni care au sfatuit-o sa se marite iar.
— Ce sa stai asa? Imbatranesti, s-atunci nu te mai ia nime.
— Ieie pe muma-dracului! zicea Fefeleaga.
Si privea cu dusmanie la oamenii aceia, care numai din bunavointa o sfatuisera asa. Apoi isi punea capul in piept, tragea de capastru — “Ghii, mai Bator, ghii, mai sarace!” — si-si vedea de drum, gandindu-se la ceva. Nu stia ce-i, dar simtea ca-i amar, si nu stia de ce-i mai vine in minte: ca, adica, de ce mai traieste omul in lumea asta? N-a raspuns niciodata decat ridicand din umeri si, deci, ii era ciuda ca, din cand in cand, ii venea iar gandul acela. Cateodata, dimineata, cand punea cosarcile pe cal, i se parea ca si Bator s-ar gandi la lucrul acesta si ca, daca n-ar fi orb, ar privi-o intrebator.
In cinci ani de vaduvie a ramas numai cu doi copii, un baiat si-o fetita. Trei au murit. Au murit toti cand sa treaca peste anul al cincisprezecelea. Ca si cand acolo, la anul acela, al cincisprezecelea, ar fi fost un prag inalt-inalt, de care era sortit sa se impiedice copiii ei. Cadeau si-si rupeau grumajii.
Satenii se bucurau ca o mai usureaza Dumnezeu, dar Fefeleaga nu se bucura deloc. Drept ca baietii erau mari, dar, fiind toti bolnavi, nu puteau munci. Pe unul chiar l-a dat sluga, dar nu l-a tinut stapanul, zicand ca-i prea slab, ca n-are virtute. Si Fefeleaga tot nu se bucura de moartea lor. De spus, nu spunea nimanui de-o doare ori ba. Nici n-o puteau cunoaste oamenii daca are mort la casa decat de pe doua lucruri: intai ca, doua-trei zile inainte de moartea vreunui copil, Bator statea legat de pociumb, rontaind ogrinjii, si a doua, ca, dupa inmormantare, Fefeleaga pornea cu noaptea-n cap, cu calul de capastru, pe ulitele satului. Dar, pana era mortul in casa, dansa iesea de multe ori si se apropia de cal.
— Ce mai faci, tu Batore, sarace?

Ion Agarbiceanu - Fefeleaga


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura