Citeste online "Pasii care nu se uita" de Madi Ciocan

Citeste online cartea "Pașii care nu se uită" scrisa de Madi Ciocan Băluță

Fragment
De la întâmplarea de sub meri, Amalia îsi simtea sufletul gol, ca o cutie de conserva dupa ce i-ai folosit continutul. Barbatul acela înalt, puternic, brunet, cu ochii de un verde metalic, cu multa caldura în glas, a învaluit-o în mrejele lui, i-a golit sufletul si tot ce-a fost stoicism în ea a luat cu el. Doamne, parca întreaga-i fiinta e în buzunarul lui! Tot ce-a ramas din ea e o masa biologica ce se-nvârteste de colo, colo, incapabila de a lua o hotarâre, incapabila de a pune întrebari sau de a da raspunsuri.
“Corpul sunt eu, cea de aici, si sufletul sunt tot eu, dar stau parca lânga sufletul lui. Asta o fi decorporalitatea? Am sa-l întreb pe secretarul de partid, doar e sociolog, trebuie sa se priceapa la psihologie... Da’ de unde, m-ar clasifica drept mistica si m-ar pune în discutie la prima sedinta. Sa-l i-a dracu’ de fixist!”
Pe când îsi facea astfel de socoteli, laptele a dat în foc, bucataria se umplu de fum.

Intra ca o furtuna tante Kiva:
- Domnisoara, esti o catastrofa, o mustra dulce batrâna.
- Tante Kiva, iarta-ma. Repar îndata totul.
- Las-o balta, în dragoste nu exista reparatii, ci doar pas înainte. Nodurile se fac si se desfac mai devreme sau mai târziu.
Fata o fixa în ochii maslinii pe aceasta batrâna cu zâmbet protector si-si spuse ca nu-si are rostul sa se ascunda. Dar un cutit se-nfipse destul de bine chiar si-n acea cutie de conserva goala. Daca a-nceput vreo bârfa la adresa ei?!
Batrâna, citindu-i parca gândul, îi spuse:
- Nu, puiule, nu stiu nimic de la nimeni. Dar citesc pe tine, citesc în tine. Esti asa de expresiva, ca un roman de dragoste. Si o dragoste fatisa te face vulnerabila în fata gurilor rele. Cum o gura rea sunt si eu acum, dar eu încerc sa te pregatesc pentru a-ti pune masca potrivita în fata curiosilor.
Amalia se aseza pe primul scaun de lânga ea, nefiind în stare sa repare îndata totul, asa cum se laudase.Batrâna avea dreptate. De câte ori îl vede pe “pelasgul” ei Paraschiv, fiindca fata asa îi stabilise radacinile arborelui genealogic, în pelasgi, simte ca-si pierde nebuna de inima care-i gata sa-i sparga pieptul. Când li se întâlnesc privirile, indiferent de distanta, Amalia e gata sa plânga. În noaptea imediat urmatoare tabloului de sub meri, nu stie daca a dormit o clipa. Tot timpul s-a simtit învaluita în respiratia lui, tot timpul si-a sarutat mâinile acolo unde sarutase el, îi simtea parca atingerile moi, calde. De când l-a vazut prima data l-a categorisit ca plin de magnetism. Apoi a aparut masca aia aisbergiana. De fapt, el o reperase din start, îi prinsese în statia lui receptoare undele sufletului si încerca o comunicare tacita, telepatica. De ce nu s-a gândit la asta pâna acum? O tresarire o readuse la realitate. Batrâna drese partial gafa tinerei. Partial, pentru ca în încapere persista mirosul de lapte afumat. Operativa ca întotdeauna, tante Kiva asezase si cafeaua.
- Asta te va echilibra cât de cât, nu laptele, asta e pentru bebelusi. Asa ca sa nu ne para rau.

Îsi întâlnesc privirile si izbucnesc în râs.
O femeie de milioane aceasta tante Kiva. La peste saizeci de ani, te obliga sa nu-i dai peste cincizeci. Te obliga prin trasaturile frumoase pe care le-a pastrat peste ani, în ciuda tuturor suferintelor ce i-au împovarat viata.
Tot de la “Arhiva Manoliu”, Amalia a aflat dosarul gazdei sale. În urma cu zece ani, sotul si fiul ei au murit într-un accident de masina. Toata lumea a crezut ca tante Kiva va înnebuni sau va muri curând. Dar n-a fost asa. Femeia s-a încapatânat si a supravietuit, si-a gospodarit pe mai departe averea, si-a îngrijit soacra, care a murit acum doi ani si care a iubit-o foarte mult pe Kiva, lasându-i dupa moarte toata adunatura din batrâni. Si Kiva a iubit-o. A iubit-o si a respectat-o. Întotdeauna a avut de spus o vorba buna despre soacra ei, de la care a învatat numai lucruri bune si frumoase, mai putin ghicitu-n carti. Despre asta nu stie sa spuna daca-ntotdeauna este un lucru bun sau frumos. Cu toate astea nu se poate abtine. Batrâna, când si când, mai scoate pachetul si mai tese câte-o poveste vreunei îndragostite sau vreunui îndragostit, dintre cunostinte, evident, ca doar n-o face în piata publica.

"Pasii care nu se uita" de Madi Ciocan


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice,