Cititi online cartea "Morometii" de Marin Preda

Citeste online cartea "Morometii" scrisa de scriitorul roman Marin Preda. Citeste cartea electronica: "Morometii" disponibila in biblioteca noastra online.

Despre romanul Morometii
Romanul MOROMETII volumul I a fost publicat in anul  1955 si este o adevarata capodopera a genului opera care l-a consacrat pe Marin Preda. Valoarea de excepÅ£ie a "MoromeÅ£ilor" constă în densitatea epică, in profunzimea psihologică ÅŸi în problematica inedită a satului românesc ante ÅŸi postbelic, surprins la răspântia dintre două orânduiri sociale.
 Cand in 1967, dupa o lunga gestatie, apare volumul al II-lea, critica nu mai arata acelasi entuziasm. Se aud glasuri care cearta pe autor pentru ideea de a continua o carte intrata deja in constiinta publicului. Indignarea nu este prin nimic justificata, "Morometii" II este in unele aspecte mai dens, mai profund decat primul, insa puterea prejudecatii e mare.


Vezi si:
"Viata ca o prada"
"Cel mai iubit dintre pamanteni"
"Imposibila intoarcere"
"Marele Singuratic"
"Risipitorii"
"Delirul"

Vezi si referatul: Despre Imaginea familiei in Amintiri din copilarie si Morometii

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 30 lei (include ambele volumele).

Titlu: Morometii
Autor: Marin Preda
Domeniu: Fictiune, Literatura romana, Literatura Romana Clasica
Editura: Cartex 2000
Anul aparitiei: 2006
Tip coperta: Brosata
Numar pagini:


Comanda cartea

Despre carte: Moromeții este un roman de Marin Preda apărut în două volume la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, în 1955 și în 1967, consacrându-l pe autor printre numele literaturii postbelice.

Un roman de tip frescă socială, opera ilustrează viața rurală în perioada interbelică și postbelică. Pe parcursul a o mie de pagini și aproximativ douăzeci de ani, autorul ilustrează dezagregarea lentă a nucleului social rural, familia patriarhală, și distrugerea spiritului țărănesc.

Despre Marin Preda
Marin Preda (n. 5 august 1922, SiliÈ™tea-GumeÈ™ti, judeÈ›ul Teleorman — d. 16 mai 1980, MogoÈ™oaia) a fost un academician, nuvelist, romancier, scriitor, director de editură român, politician comunist deputat în Marea Adunare NaÈ›ională, membru al Partidului Comunist Român... citeste toata biografia lui Marin Preda

fragment
Băiatul se urni de lângă poartă şi intră în tindă. La vatră, femeia se chinuia cu o mână să mestece mămăliga, iar cu alta să prăjească nişte ceapă în tigaie.
Alături de vatră, prinsă între două cărămizi, clocotea o oală cu ceva verde înăuntru. Femeia dăduse jos căldarea cu mămăligă şi o mesteca aprig, încercând din când în când s-o ţină pe loc cu talpa piciorului.
– VeniÅŸi cu oile, mă? Du-te repede ÅŸi prinde-o pe Bisisica...
Viu şi eu acum să le mulgem... Să torn mămăliga...
Unde sunt fetele alea?
Băiatul se uită la maică-sa şi se întoarse alene îndărăt, fără să spună ceva. Ieşi în curte şi începu să strângă oile spre obor. Câţiva miei săriseră pe prispă şi lingeau sare.
– Câşi, mânca-te-ar câinii! zise el apucând mieii de gât ÅŸi făcându-le vânt de pe prispă.
Închise poarta oborului şi rămase între oi tăcut.
Oborul era mic şi cele douăzeci, douăzeci şi cinci de oi abia aveau loc să se mişte. Una dintre ele, care stătea alături de băiat, frecă pământul cu copita ei mică şi se culcă încet, suspinând. Era o oaie bătrână şi blândă care mergea totdeauna în urma cârdului.
– Ai prins-o, mă? Hai mai repede că se răceÅŸte mămăliga!
Băiatul se întoarse nepăsător spre mama lui care intrase în obor cu un căldăroi în mână şi abia se mişcă.
– Hai, Niculae... hai, Niculae! Să nu-Å£i dau acum câteva! Unde e Bisisica? Treci s-o prindem, unde te tot uiÅ£i? zise femeia cu un glas moale ÅŸi cam îndepărtat, ca ÅŸi când ar fi vorbit gardurilor.

– Lovi-o-ar moartea de Bisisica! mormăi Niculae, apropiindu-se de o oaie neagră ÅŸi cornută care se pitise într-un colÅ£ ÅŸi aÅŸtepta nemiÅŸcată, ascultând parcă cele ce se spuneau despre ea.
Băiatul se repezi asupra ei şi o apucă de picior; oaia nu se mişcă, dar când îşi simţi piciorul prins zvâcni pe neaşteptate şi-l trânti pe băiat cu burta la pământ.
– Fire-ai a naibii, dacă nu te omor! scrâşni el ÅŸi ridicându-se cu o sprinteneală uimitoare se repezi iar.
De astă dată, el n-o mai scăpă din mâini. Oaia sărea în trei picioare şi gemea greu. Femeia se apropie cu căldarea şi o apucă de celălalt picior, o trase spre buza căldăroiului şi începu s-o mulgă. Niculae o ţinea de coarne şi o izbea cu sălbăticie peste bot.
– Mânca-te-ar lupii să te mănânce! Dacă n-am să te omor într-o zi...

Marin Preda - Morometii volumul 1


Marin Preda - Morometii volumul 2


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura