Citeste online cartea "Ion" de Liviu Rebreanu

Citeste online cartea "Ion" scrisa de scriitorul roman Liviu Rebreanu. Citeste cartea electronica "Ion" disponibila pe biblioteca noastra online.

fragment
Duminică. Satul e la horă. Şi hora e pe Ulita din dos, la Todosia, văduva lui Maxim Oprea.
Casa văduvei vine chiar peste drum de bisericuta bătrană, pleoştită si dărăpănată. Văduvia-i sărăcie lucie. Femeia a dat din rău în mai rău. Ce agoniseşte un cap de barbat intr-o viată intreagă, o muiere nepricepută prăpădeşte intr-un an de zile, şi mai putin. Cand a impreunat Maxim mainile pe piept, in ogradă erau clai de fan, în cele doua grajduri nu mai incapeau vitele, in şură si sub şopron n-aveau loc carele. Se vedea de departe belşugul. Acuma ograda-i goală bătătură, iar in grajduri rage a pustiu o inchipuire de vacă stearpă si veşnic flămandă.
Hora e in toi... Locul geme de oameni... Nucii bătrani de lăngă şură tin umbră. Doar cateva pete albe de raze răzbesc printre frunze gadiland fetele aprinse de veselie. Zăduful atata sangele lumii. Peste Măgura Cocorilor atarnă soarele ingălbenit de necaz ca mai are o postata bună pana la asfintit.


"Ion" de Liviu Rebreanu


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice,