Citeste online cartea "Ciuleandra" de Liviu Rebreanu
Citeste online cartea "Ciuleandra" scrisa de Liviu Rebreanu
"Ciuleandra" de Liviu Rebreanu
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice,
Despre carte (Wikipedia)
Ciuleandra este un roman scris de Liviu Rebreanu.
Preocuparea pentru analiză ÅŸi pentru explorarea în profunzime a psihicului uman se adânceÅŸte în romanul “Ciuleandra”(1927), pe care canonul critic îl plasează de obicei în umbra capodoperei “Pădurea spânzuraÅ£ilor”, deÅŸi sunt comparabile prin insolitul abordării. Receptarea critică din epocă a privilegiat ”Pădurea spânzuraÅ£ilor” din mai multe motive: tema nouă a războiului, problematica majoră (drama naÅ£ională), complexitatea personajului ÅŸi deplasarea accentului de la creaÅ£ie spre analiză.
Perspectiva temporară descoperă în romanul Ciuleandra suficiente motive pentru o nouă interpretare şi o reconsiderare a cărţii în ierarhia operei lui Liviu Rebreanu: interesul pentru omul comun şi drama sa personală, tema alienării individului, psihologia criminalităţii, investigarea stratului psihic abisal, formula ingenioasă exploatând resursele oferite de romanul senzaţional şi poliţist.
Romanul “Ciuleandra” este alcătuit din 31 de capitole ÅŸi se deschide cu un moto: ”…ÅŸi nu ÅŸtii că tu eÅŸti ticălos ÅŸi miÅŸel ÅŸi sărac ÅŸi orb ÅŸi gol…” (Apocalipsa, III – 17). Acesta are un rol anticipativ deoarece prezintă ipostaza finală a personajului principal, nebunia acestuia, dar ilustrează, totodată, ÅŸi faptul că niciodată nu ne cunoaÅŸtem suficient de bine, niciodată nu ÅŸtiu dacă în interiorul unei fiinÅ£e aparent inofensivă se poate afla instinctul criminal. Trebuie doar să ÅŸtim să ne controlăm pornirile.
Tilul operei poate fi privit din două unghiuri, având un sens denotativ ÅŸi un sens conotativ. El exprimă pe de o parte nebunia dansului, “Ciuleandra” fiind considerat un dans dionisiac în care fiecare dintre participanÅ£i se deslănÅ£uie: ”PorneÅŸte ca o horă oarecare, foarte lent, foarte cumpătat. Jucătorii se adună, se îmbină, se înÅŸiră, probabil după simpatii, ori la întâmplare, indiferent. Pe urmă, când se pare că oamenii s-au încins puÅ£in, muzica prinde a se agita ÅŸi a se iuÅ£i. Ritmul jocului se accelerează, fireÅŸte. Jucătorii, cuprinÅŸi de după mijloc, formează un zid compact de corpuri care se mladie, se îndoaie, se răsuceÅŸte, ÅŸi tresaltă cum poruncesc lăutarii. Cu cât se prind mai tare jucătorii, cu atât muzica devine mai zvăpăiată, mai sălbatică. Picioarele flăcăilor scăpară vijelios, schiÅ£ează figuri de tropote, sărituri de spaimă, zvâcniri de veselie. Apoi, deodată, cu toÅ£ii, cu paÅŸi săltaÅ£i ÅŸi foarte iuÅ£i, pornesc într-un vârtej. Zidul viu te avântă când încoace, când încolo, lăutarii piÅŸcă vehement strunele înăsprind ÅŸi ascuÅ£ind sunetele cu câte un chiot din gură, la care încearcă să răspundă altul, din toiul jucătorilor, curmat însă ÅŸi înghiÅ£it de năvala ritmului. Acum ÅŸirul, tot încovăindu-se ÅŸi strigându-se, ca un ÅŸapte fantastic, începe să se încolăcească, să se strângă, să se grămădească până ce se transformă parcă într-un morman de carne fierbinte care se zvârcoleÅŸte de pe loc un timp ca apoi, pe neaÅŸteptate, să se destindă iarăşi, ostenit ori prefăcut, în tact cuminte, lăsând să se vadă feÅ£ele roÅŸite ÅŸi vesele ale jucătorilor.”
Sursa: Wikipedia
"Ciuleandra" de Liviu Rebreanu
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice,
Post a Comment