Citeste online cartea "Tocaia Grande" de Jorge Amado

Citeste online cartea "Tocaia Grande" scrisa de scriitorul brazilian Jorge Amado. Citeste cartea electronica: "Tocaia Grande" disponibila in biblioteca noastra online.


fragment
Au călărit în tăcere până la capul podeţului când Natário, în fruntea escortei care plecase să-l ia pe Colonel din tabăra de la Taquaras, staţie de cale ferată, încetini pasul catârului, se aşeză în rând cu şeful şi vorbi încetişor:
— Åžtiu eu un loc foarte convenabil, dom’ Colonel. Pot să Å£i-arăt, dacă dumneata doreÅŸti să facem un ocol, nu-i decât vreo juma’ de leghe. Este puÅ£in mai înainte, mergând pe râu în sus.
Un loc convenabil? Convenabil pentru ce? Informaţia bastardului venea atât de prompt, încât colonelul Boaventura Andrade tresări. Dona Ernestina, sfânta lui soţie, pricepută în ale spiritismului, afirma cum că unele persoane aveau darul de a citi gândurile altora. Însoţit de fiul său, Venturinha, student la Drept, moşierul asistase într-un teatru
din Capitală la un spectacol de prestidigitaţie şi telepatie, rămăsese cu gura-căscată, prostit de acel fachir şi de nevastă-sa, o blondină care merita un bărbat mai acătării decât acel slăbănog cu o barbă ca nişte ţepi. Slăbănog, cu obrajii supţi, cu un ten ca de ceară, un cap oribil, dar un expert în ale ghicitului, citea gândurile ascunse din capul celorlalţi ca şi cum le-ar fi citit de pe hârtie, Venturinha, un insolent aspirant la titlul de avocat, garanta că totul nu era decât un truc, dar nu reuşi să dovedească, să furnizeze o explicaţie convingătoare. Colonelul prefera să nu cerceteze aceste mistere: de o vitejie aproape legendar ă, nimic de pe lumea asta nu-l speria: totuşi, simţea o teamă de necontrolat în faţa forţelor supranaturale. Avea într-adevăr nevoie de un loc convenabil, cum de ghicise Natário?
Se uită fix la însoţitorul său, întrebător. Natário schiţă un zâmbet. Faţă mare de indian, păr negru, tuns, pomeţii obrazului ieşiţi în afară, ochii mici şi ageri. Făcea caz de titlul de şef al paznicilor şi dacă-şi exercita funcţia cu plăcere, răspunzând de munca de pe plantaţiile de cacao, în ultimul timp se ocupase mai ales de scandalurile care se sfârşeau cu morţi şi care-i învrăjbeau pe puternicii seniori. Avea experienţă, dobândită în situaţii anterioare, întotdeauna în serviciul colonelului Boaventura. De la tânărul certat cu justiţia, Natário urcase toate acele ranguri: om de pază, paznic-şef, şef de gardieni, om de încredere, bun la toate.
Cântărea faptele, trăgea concluzii.






Jorge Amado - Tocaia Grande

Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,