Citeste online cartea "Hobbitul" de J.R.R. Tolkien

Citeste online cartea "Hobbitul" scrisa de scriitorul sud african J.R.R. Tolkien. Citeste cartea electronica: "Hobbitul" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 23,99 lei.


Titlu: Hobbitul
Autor: J.R.R. Tolkien
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Irina Horea (text) și Ion Horea (versuri)
Numar pagini: 320

Cumpara

Prezentare: Hobbitul, preludiul trilogiei Stapanul Inelelor, este povestea unor aventuri extraordinare prin care trece un grup de piticuti, in cautarea unei comori pazite de dragonul Smaug Magnificul. Participant fara voie in aceasta expeditie periculoasa, Bilbo Baggins, un hobbit iubitor de confort si lipsit de ambitii, isi descopera spiritul de aventura intr-o calatorie in care intalneste trolli, elfi, paianjeni uriasi, orci, dar si prieteni adevarati.

Despre J.R.R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien CBE (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein, Statul Liber Orange, astăzi Africa de Sud - d. 2 septembrie 1973, Bournemouth, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.





fragment
Dar Gandalf se uită la el pe sub sprâncenele lungi şi stufoase care-i ieşeau de sub borul pălăriei umbroase.
– Cum adică? spuse, îmi urezi o dimineaţă bună, sau vrei să spui că dimineaÅ£a e bună, fie că vreau eu sau nu; sau vrei să spui că te simÅ£i bine azi, de dimineaţă; sau că e o dimi-neaÅ£a care te face să vrei să fii bun.
– Toate laolaltă, spuse Bilbo. Åži mai e ÅŸi o dimineaţă foarte bună ca să fumezi o pipă în aer liber. Dacă aveÅ£i o pipă la dumneavoastră, vă rog să luaÅ£i loc ÅŸi să vă serviÅ£i din tutu-nul meu. Nu vă grăbiÅ£i, căci avem toată ziua în faÅ£a noastră.
După care Bilbo se aşeză într-un fotoliu lângă uşă, încru-cişă picioarele şi suflă un inel de fum, frumos şi cenuşiu, ca-re urcă, zburând, fără să se destrame şi se depărtă, plutind, peste Deal.
– Foarte frumos, spuse Gandalf. Dar eu, azi, n-am timp să fac rotocoale de fum. Caut pe cineva cu care să pornesc într-o expediÅ£ie pe care o pregătesc, dar e foarte greu de găsit un amator.
– Cred ÅŸi eu. Prin părÅ£ile astea! Noi suntem cuminÅ£i ÅŸi li-niÅŸtiÅ£i ÅŸi nu ne plac aventurile. Nuuuuu! Sunt nesuferite, in-comode, îţi strică liniÅŸtea ÅŸi te fac să întârzii la masă. Nu ÅŸtiu ce-or fi găsind unii la ele, spuse hobbitul nostru, domnul Bilbo Baggins, ÅŸi, vârându-ÅŸi degetele mari pe după bretele, scoase un rotocol de fum ÅŸi mai grozav ca primul.
Îşi luă apoi corespondenţa de dimineaţă şi începu să ci-tească prefăcându-se că nu-l mai bagă în seamă pe bătrân. Hotărâse că nu era de soiul lui şi ar fi dorit să-l vadă ple-când. Bătrânul însă nici vorbă să se mişte. Stătea sprijinit în baston, fixându-l pe Bilbo, fără să scoată o vorbă, până când hobbitul începu să se simtă stânjenit, ba chiar se şi supără puţin.
– Ziua bună, spuse hobbitul, în cele din urmă. Noi nu vrem nici un fel de aventuri pe aici, mulÅ£umesc, încercaÅ£i-vă norocul în cealaltă parte a Dealului sau dincolo de Apă.
Asta însemna, de fapt, că discuţia luase sfârşit.
– La dumneata “Ziua bună” are mai multe înÅ£elesuri, spuse Gandalf. Åži de data asta înseamnă că vrei să scapi de mi-ne ÅŸi că ziua n-o să fie bună decât dacă plec!
– Nici pomeneală, domnul meu, nici pomeneală!... dar staÅ£i puÅ£in, mi se pare că vă cunosc numele!
– Ba da, dragul meu domn, ba da. Åži să ÅŸtii că ÅŸi eu îl cu-nosc pe al dumitale: domnul Bilbo Baggins. ÃŽmi ÅŸtii numele, cu toate că nu-Å£i aminteÅŸti că e vorba despre mine. Eu sunt Uandail, ÅŸi “Gandalf” e totuna cu subsemnatul. Când te gândeÅŸti că am trăit să-l văd pe fiul Belladonnei Took că mă ia cu “Ziua bună”, de parcă aÅŸ fi venit la uÅŸa lui să vând nas-turi!
– Gandalf! Gandalf! Doamne, Dumnezeule! Nu cumva e vorba de vrăjitorul călător care i-a dat Bătrânului Took o pe-reche de butoni cu diamant fermecaÅ£i, care se prindeau ÅŸi nu se mai desprindeau decât la poruncă? Nu cumva sunteÅ£i cel care spunea la petreceri poveÅŸti minunate cu balauri ÅŸi spi-riduÅŸi, ÅŸi uriaÅŸi, ÅŸi prinÅ£ese salvate, ÅŸi norocul neaÅŸteptat al unor fii de văduvă? Sau cel care făcea focuri de artificii deo-sebit de frumoase? Mi-aduc ÅŸi acum aminte de ele! Le aprin-dea bunicul Took în ajunul solstiÅ£iului de vară. Erau grozave! Se ridicau ca niÅŸte lalele mari de foc sau flori de gura-leului sau de salcâm galben ÅŸi pluteau peste întuneric toată seara. (Cred că v-aÅ£i dat seama că domnul Baggins nu era chiar atât de prozaic cât îi plăcea lui să-ÅŸi închipuie ÅŸi că, în plus, îi mai plăceau ÅŸi florile.) Doamne, Dumnezeule, continuă el. Nu cumva sunteÅ£i acela care a împins atâţia băieÅ£i ÅŸi fete cuminÅ£i să plece în lumea largă, să se vâre în aventuri nesă-buite? Să se caÅ£ere în pomi, să se ducă în vizită la elfi sau să navigheze pe vapoare, spre ţărmuri îndepărtate? Doamne, ce viaţă intere... adică, vreau să spun că pe vremuri aÅ£i cam în-curcat lucrurile pe aici. Chiar destul de rău, aÅŸ zice. Vă rog să mă iertaÅ£i, dar credeam că v-aÅ£i retras din afaceri.





John Ronald Reuel Tolkien - Hobbitul


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,