Comentariu Enigma Otiliei de Calinescu George

ENIGMA OTILIEI
de GEORGE CÄ‚LINESCU
 ROMANUL OBIECTIV / REALIST

Romanul Enigma Otiliei este opera epică, în proză, de mare întindere, cu o acţiune desfăşurată pe mai multe planuri şi la care participă un număr mare de personaje.
Trăsăturile romanului obiectiv:
îşi propune să reflecte existenţa obişnuită;
universul fictiv al operei literare este construit după principiul verosimilităţii;
construcţia subiectului respectă ordinea cronologică;
incipitul se află într-o strânsă legătură cu finalul;
incipitul prezintă cadrul acţiunii, fixează timpul, reuneşte cele mai importante personaje din roman;
acţiunea se desfăşoară coerent, fără apariţia unor situaţii neprevăzute, evoluţia ei putând fi anticipată;
finalul este închis, rezolvând conflictele şi nepermiţându-i cititorului alte interpretări;
personajul este reprezentativ pentru o categorie socială sau umană, fiind deseori vorba de tipuri;
personajul este surprins într-un proces de transformare;
naratorul este omiscient, relatând la persoana a III-a, neutru şi impersoanl, fără să emită judecăţi de valoare, să comenteze faptele sau să explice situaţiile.

Elemente de realism balzacian:
tema romanului: alcătuirea unei imagini complete a burgheziei de la începutul secolului al XX-lea;
motivul moÅŸtenirii;
motivul paternităţii;
expoziţiunea stabileşte fixarea exactă în timp şi spaţiu, descrierea mediului;
caracterizarea personajelor se realizează prin legătura cu mediul ambiant, vestimentaţie; acestea sunt încadrate într-o tipologie;
notarea amănuntelor semnificative;
descrieri minuţioase, tehnica detaliului.

 ENIGMA OTILIEI

Romanul Enigma Otiliei, numit iniţial Părinţii Otiliei, a fost publicat în anul 1938. Romanul a pus încă de la apariţia lui problema încadrării într-un curent literar. Structura, compoziţia, personajele, procedeele folosite, o serie de pasaje lirice, demonstrează că romanul este în acelaşi timp clasic, romantic şi realist. Se pot observa şi anumite accente romantice, mai ales în descrierea Bărăganului în momentul în care personajele fac o vizită la moşia lui Pascalopol. Totuşi, elementele care primează sunt realiste, romanul aparţinînd realismului critic sau realismului balzacian. În perioada interbelică, tenhicile balzaciană, proustiană, stendhaliană dobândiseră un mare prestigiu datorită operelor Hortensiei Papadat-Bengescu, lui Camil Petrescu sau George Călinescu. Nu este vorba însă de o copiere a unor modele străine, ci de adaptarea lor în maniere insolite.
               Romanul Enigma Otiliei se înscrie în sfera realismului critic balzacian, fiind un roman social ÅŸi citadin, care oferă cititorului o imagine amplă a societăţii bucureÅŸtene de la începutul secolului al XX-lea.
               Proza realist-obiectivă se realizează prin naraÅ£iunea la persoana a III-a, care presupune un narator omniscient, deoarece ÅŸtie mai mult decât personajele sale, ÅŸi omniprezent, controlând evoluÅ£ia acestora. deÅŸi adoptă un ton obiectiv, naratorul nu este absent, ci comunică, prin postura de spectator ÅŸi comentator al comediei umane reprezentate, cu instanÅ£ele narative.

               Prin temă, romanul este balzacian ÅŸi citadin. Enigma Otiliei descrie istoria unei familii al cărei destin este strâns legat de o moÅŸtenire. ÃŽn acelaÅŸi timp, se prezintă o imagine completă a burgheziei bucureÅŸtene de la începutul secolului al XX-lea, care se află sub determinarea social-economică, banul fiind valoarea supremă după care se ghidează. Pe acest fundal social, este urmărit procesul de formare ÅŸi maturizare al lui Felix Sima care, înainte de a-ÅŸi face o carieră, trăieÅŸte experienÅ£a iubirii ÅŸi a relaÅ£iilor de familie. Romanul este realist-balzacian prin apariÅ£ia unor motive specifice operei scriitorului francez Honoré de Balzac: motivul moÅŸtenirii ÅŸi motivul paternităţii.
               Romanul, alcătuit din douăzeci de capitole, este construit pe mai multe planuri narative, care urmăresc destinul unor personaje, prin acumularea detaliilor: destinul Otiliei, al lui Felix, al membrilor familiei Tulea, al lui Stpnică RaÅ£iu etc. Cele două planuri principale ale naraÅ£iunii prezintă istoria moÅŸtenirii ÅŸi maturizarea lui Felix. Primul plan urmăreÅŸte lupta dusă de clanul Tulea pentru obÅ£inerea moÅŸtenirii lui Costache Giurgiuveanu care presupune înlăturarea Otiliei Mărculescu. Al doilea plan prezintă destinul tânărului Felix Sima, care vine la BucureÅŸti pentru a studia medicina, locuieÅŸte la tutorele lui ÅŸi se îndrăgosteÅŸte de Otilia. Autorul acordă importanţă ÅŸi planurilor secundare deoarece ele realizează o imagine amplă a societăţii citadine.

Citeste online cartea "Enigma Otiliei" de Calinescu George

Citeste si restul de text