"Lorelei" de Ionel Teodoreanu - carte online

Citeste online cartea "Lorelei" scrisa de scriitorul roman Ionel Teodoreanu. Citeste cartea electronica: "Lorelei" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 9,73 lei.


Titlu: Lorelei
Autor: Ionel Teodoreanu
Categoria: Biblioteca pentru toti
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2099
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini: 304

Cumpara

Prezentare: „Alaturi de trilogia La Medeleni, Lorelei (1935) este cel mai iubit roman al lui Ionel Teodoreanu. Farmecul sau romantic, tristetea apasatoare, intimitatea gratioasa si nobletea lirica a povestii de iubire, atmosfera cu parfum fin de siécle topita in frenezia epocii jazzului din anii ‘20-‘30 au sedus generatii de cititori si, mai ales, de cititoare.
Roman de atmosfera si de «de analiza» a sentimentului, Lorelei este o «contopire de poem si basm», in care naratiunea psihologica de actualitate intilneste traditia mitologica a romantului medieval. Trista poveste de iubire a tinerei Luli e dublata de iluzia livresca si filtrata prin lirismul pur al vechii legende germanice si al elegiilor eminesciene.“ - Paul Cernat

Despre Ionel Teodoreanu
Ionel Teodoreanu, cu numele real Ioan-Hipolit Teodoreanu[necesită citare], (n. 6 ianuarie 1897, Iasi - d. 3 februarie 1954, Bucuresti) a fost un romancier si avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei si adolescentei.




Fragment
— Gabriela, vei avea o nouă prietenă. Vezi să fii drăguţă cu ea.
E greu să fii „drăguţă” cu prietinele impuse de capriciul tatei, mai ales cînd eÅŸti fetiţă singură la părinÅ£i, abea cuprinsă de pasiunea lecturilor. Dar Lucica Novleanu era într-adevăr dezagreabilă. I se spunea ÅŸi „Cica” fiindcă numele Lucica, dat de părinÅ£i, nu încăpuse încă întreg prin guriÅ£a ei pînă la trei ani, iar de atunci, mîndră se vede că toate poveÅŸtile apăreau cu numele ei „Ci-că” drept steag ÅŸi goarnă, începea ÅŸi ea mai toate frazele, cu un „ci-că” spus c-un fel de trufie zburdalnică de mînzoc care nechează cu capul în sus, scuturîndu-ÅŸi coama.
— Ci-că tu cine eÅŸti?
— Gabriela Nei.
— Spune ÅŸi mata frumos cum te cheamă, o îndemnase tatăl ei, de la spate.
Dar Lucica scuturase capul negativ. Cum era cu putinţă ca o fetiţă ştiutoare de poveşti să nu cunoască numele ei cel care mergea în fruntea alaiului zînelor, zmeilor şi feţilor-frumoşi?...
— O cheamă Lucica, dar noi îi spunem Cica. ÅžtiÅ£i, e cam sălbatecă, o scuzase zîmbind magistratul.
La acea epocă, Lucica Novleanu era numai ochi şi păr.
Un păr ÅŸi niÅŸte ochi de Herodiadă. Gene zburlite, păr creÅ£, slabă ca un greier de iarnă, o paloare caldă, ÅŸi un arzător clocot în ochii prea mari pentru trupul ei. Cotrobăia cu ochii, ca o Å£igancă cu mînile, tot ce vedea în jurul ei. Asta durase cît timp stătuse captivă pe scaunul din salon. Apoi venise fatalul: „Hai, Gabriela, arată fetiÅ£ei jucăriile tale”.
Gabriela o luase de mînă să o distreze. Dar mînuţa cu degete lungi îi scăpase din mîni ca o şopîrlă.
— Ci-că fii tu calul meu.
Imperativ.
Gabriela fusese; era binecrescută.
— Ci-că tu ai păpuÅŸi?
Le avea intacte în somnul lor de domniţe vrăjite. Lucica le mobilizase imediat, ducîndu-le la război în pas de defilare, cu trâmbiţe în glas şi armate duşmane în mîni.
— Ci-că, tu ai doctor?
N-avea.
Avea în schimb lacrimi de văduvă, fiindcă păpuşile făcuseră atîtea vitejii, spunea Lucica, încît erau numai bune de înmormîntat.
Peste puÅ£in timp, Gabriela aflase cu o adevărată groază că părinÅ£ii micului ciclon cumpăraseră casa de alături. Åži cîteva zile după mutare, Lucica apăruse singură la ei în ogradă — se strecurase se vede fără de ÅŸtirea părinÅ£ilor —, intrase pe la bucătărie ÅŸi o descoperise pe Gabriela tot în odaia măcelului, unde îi pusese în braÅ£e o păpuşă gătită ca miresele, spunîndu-i cu un ton de protectoare dojană:
— Ci-că să nu mai plîngi la război.
Åži fugise cum venise.
Păpuşa fusese curcubeul de după furtună.
Lucica Novleanu era. mai puÅ£in ciclon decît părea Ia primul contact Putea să asculte poveÅŸti ceasuri de-a rândul, mult mai concentrată decît copiii cuminÅ£i. Le asculta însă, fără lene, fără somnolenţă, fără „cap în poală”, cu dinÅ£ii încleÅŸtaÅ£i, cu bărbia proiectată în afară, rezemîndu-ÅŸi capul slab ÅŸi palid în mînuÅ£a uscată cu degete prelungi. Atitudinea ei avea ceva primitiv oriental.
Iţi venea s-o îmbraci cu şalvari, punîndu-i mărgele albastre la gîî, brăţări în jurul gleznelor, şi pe cap, basma de culoarea macului.







Ionel Teodoreanu - Lorelei


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,