"Morarul care urla la luna" de Arto Paasilinna - carte online

Citeste online cartea "Morarul care urla la luna" scrisa de scriitorul si jurnalistul finlandez Arto Paasilinna. Citeste cartea electronica "Morarul care urla la luna" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Polirom. Pretul ei este 18,50 lei.





fragment
După ce se retraseră apele, Gunnar Huttunen se apucă să repare stricăciunile morii. Comandă la fabrica de cherestea trei şarete de lemn: grinzi, bârne şi planşee —, cumpără de la negustorul Tervola două lăzi de cuie - cu dibluri şi cu şpiţuri, apoi angaja trei lucrători de fermă, care şi-asa n-aveau de lucru, să întărească pilonii stăvilarului rupt. După câteva zile, debitul de apă al morii putu fi reglat cu ajutorul unei vane amenajate în dreptul stăvilarului reconstruit. După ce-i plăti pe lucrători, trimiţându-i îndărăt la casele lor, Huttunen se apucă singur de repararea canalului de admisie. înnoi totul pe traseul dintre stăvilar si roata de apă care antrena joagărul. în reparaţii intră o şaretă si jumătate de scânduri groase de cinci degete.
Erau zile frumoase de vară. Vântul bătea uşor, meşterul era bine dispus. Huttunen era un bărbat îndemânatic, îi plăcea tâmplăria. Era ocupat mai tot timpul, aproape că nici n-avea vreme să doarmă. Se deştepta la ora patru sau cinci si alerga la canalul de admisie, unde tăia scânduri şi bârne până dimineaţa, apoi se ducea în salonul morii, să-si facă o cafea, după care continua să lucreze, în timpul zilei, când era căldura mai mare, se întindea în pat pentru o oră sau două şi de cele mai multe ori dormea, deşteptându-se odihnit şi dornic de treabă. După ce mânca, lucra neîntrerupt. Dinspre Gura cu apa repede se auzeau lovituri de topor si de ciocan până noaptea târziu.
In sat, lumea murmura că morarul era încercat de două feluri de nebunie: în primul rând de o nebunie a minţii, apoi de o nebunie a muncii fără de măsură.
După o săptămână şi jumătate, canalul fu terminat si etanşat. Conducea apa de la jugul stăvilarului până-n punctul de alimentare cu energie hidraulică a morii şi a joagărului. Apoi, Huttunen trecu la repararea roţii hidraulice a joagărului. Era clar, îşi zise el, paletele sunt măcinate; trebuie înlocuite. Dar butucul roţii e încă în bună stare. După ce-i va schimba pivotul central şi mantaua inelară, totul avea să fie în regulă.
Tocmai îşi dăduse jos hainele de pe el, rămânând în izmene, când pe drumul ce ducea la moară îşi făcu apariţia o făptură drăgălaşă. Morarul nu o văzu şi intră în apă, pentru a pune la loc roata hidraulică reparată.
Femeia de pe pod avea treizeci de ani şi o faţă îmbujorată. Purta o rochie înflorată, iar pe cap un batic transparent. Era o femeie frumoasă, cu forme pline, dar avea o voce subţirică de copil, aşa că morarul nu o auzi când îl strigă cât putu ea de tare:
— Domnule Huttunen ! Domnule Huttunen !
Femeia îl privi cu atenţie pe bărbatul aproape gol, care muncea cu asiduitate. Zvelt, cu muşchi puternici, morarul lupta în apa rece, împingând energic roata hidraulică. Axul refuza cu încăpăţânare să intre în lagăr. Cu un ultim efort, bărbatul reuşi, în sfârşit, să pună roata la locul ei. îndată ce o lăsă liberă pe ax, apa pătrunse în casa roţii şi roata hidraulică începu să se învârtească domol la început, iar apoi repede. Huttunen se depărta uşor de roata hidraulică, o privi fix şi spuse:
— Te-nvăţaşi, drace!









Arto Paasilinna - Morarul care urla la luna - partea 1
Arto Paasilinna - Morarul care urla la luna - partea 2 Vezi ultimele carti adaugate Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,