"Lista lui Schindler" de Thomas Keneally - carte electronica online

Citeste online cartea "Lista lui Schindler" scrisa de scriitorul australian Thomas Keneally. Citeste cartea electronica "Lista lui Schindler" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria LIBRIS.RO. Pretul ei este 28,40 lei. Transport gratuit.





fragment
    — Aveţi grijă la picioare, Herr Schindler! E un polei ca sticla!
    Analiza acestei mici scene de iarnă nu ne va pune probleme. Tânărul înalt va purta până la sfârşitul zilelor sale costume la două rânduri şi, fiind întrucâtva inginer, se va bucura de-a pururi de vehicule mari ce-ţi iau ochii şi, deşi german – iar în acest moment al istoriei, un german cu destulă influenţă – va fi întotdeauna genul de om cu care un şofer polonez va putea schimba o glumă nevinovată, amicală. Dar va fi cu neputinţă să parcurgem cu seninătate această naraţiune, căci reprezintă o poveste despre triumful pragmatic al binelui asupra răului, un triumf evident şi măsurabil cu precizie în termeni statistici şi reci. Când te plasezi de partea cealaltă a baricadei, când treci în revistă succesul previzibil, măsurabil pe care răul îl obţine de multe ori, e uşor să fii atotştiutor, important, şiret, răzbătător, să nu te laşi dominat. Este uşor să arăţi că, inevitabil; răul atrage de partea sa tot ceea ce s-ar putea numi esenţa poveştii, chiar dacă binele ar putea să o scoată la capăt ajutându-se de câteva mărunţişuri neînsemnate, ca demnitatea şi autocunoaşterea. Fatala răutate umană constituie elementul fundamental pentru scriitori, iar păcatul originar, fluidul vital al istoricilor. Este o încercare riscantă să scrii despre virtute.
    De fapt, virtute este un cuvânt atât de periculos încât va trebui să ne grăbim să-l explicăm; Herr Oskar Schindler, care acum îşi târăşte prudent pantofii lustruiţi pe trotuarul îngheţat al acestui vechi şi elegant cartier al Cracoviei, nu poate fi considerat un tânăr virtuos în sensul obişnuit al cuvântului. El locuieşte în acest oraş cu amanta sa de origine germană şi întreţine de mult timp o relaţie amoroasă cu secretara sa poloneză. Soţia lui, Emilie, a decis să locuiască cea mai mare parte a timpului acasă, în Moravia, deşi câteodată vine în Polonia să-l viziteze. Trebuie să spunem că, în ceea ce-l priveşte, este un amant generos şi manierat, dar în accepţiunea obişnuită a cuvântului virtute, aceasta nu reprezintă o circumstanţă atenuantă.
    Este în aceeaşi măsură şi un băutor de forţă. Câteodată bea singur pentru bucuria simplă şi pură de a bea, alteori împreună cu asociaţi, funcţionari SS, în scopul obţinerii unor rezultate mult mai palpabile. Ca puţini alţii, putea să-şi păstreze mintea limpede şi o atitudine echilibrată. În accepţiunea îngustă a ideii de moralitate, nici acest fapt n-a constituit vreodată o scuză pentru cheflii. Şi, deşi meritele domnului Schindler sunt pe deplin confirmate de documente, cele de mai sus fac parte integrantă din personalitatea sa ambiguă; ca şi faptul că activitatea lui s-a desfăşurat în cadrul – sau cel puţin prin intermediul – unei structuri corupte şi sălbatice ca aceea care a umplut Europa cu lagăre aflate pe diferite trepte ale dezumanizării şi a creat o naţiune de prizonieri veşnic ţinută în umbră, veşnic trecută sub tăcere. Pentru început, am putea încerca să prezentăm un prim exemplu al ciudatelor virtuţi ale domnului Schindler, să trecem în revistă locurile şi suporterii care au contribuit la acestea.









Thomas Keneally - Lista lui Schindler

Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,