"Steaua si biciul" de Frank Herbert - citeste cartea online

Citeste online cartea "Steaua si biciul" scrisa de scriitorul american Frank Herbert. Citeste cartea electronica - roman SF: "Steaua si biciul" disponibila in biblioteca noastra online.


fragment
Zece minute mai tîrziu, se prezentă în holul de primire al imobilului. Era în centrul taprisiot de reproducere, unul dintre cele aproximativ douăzeci de centre din întreg universul, ceea ce reprezenta, pe drept cuvînt, un motiv de mîndrie pentru o planetă secundară cum era Cordialitatea.
Holul de primire avea cam cincisprezece metri în lărgime şi o lungime de aproape treizeci şi cinci. Pereţii erau plini de urme incrustate ca şi cum, uzi fiind, cineva s-ar fi amuzat să se joace lovind mingea la întîmplare. La dreapta lui Furuneo şi a rechizitorilor săi, se afla o tejghea înaltă care acoperea cam trei sferturi din lungimea peretelui. Luminile rotative cu mii de faţete aruncau umbre succesive pe tejghea şi pe chipul taprisiotului aflat acolo.
TaprisioÅ£ii au forme bizare, amintind de pădurile de brazi pe jumătate carbonizate, acoperite de cioturi contor¬sionate. Apendicile verbale vermiculare se află în per¬manentă miÅŸcare, chiar ÅŸi atunci cînd tac. Exemplarul de la tejghea bătea cu nervozitate în tăblie.
Pentru a treia oară, Furuneo îl întrebă:
― Dumneavoastră sînteÅ£i emiţătorul?
Nici un răspuns.
Aşa erau taprisioţii. Nu servea la nimic să te enervezi.
Furuneo însă îşi permise luxul de a se arăta agasat. Blestemaţii de taprisioţi!
Unul dintre rechizitorii din spatele lui îşi drese glasul. «Blestemată treabă!» gîndi Furuneo.
Biroul era în alertă de cînd primise ştirea despre afacerea Abnethe. Comunicarea pe care urma să o stabilească era vitală. În chip inutil, Furuneo resimţea acut urgenţa misiunii sale. Poate că acesta era cel mai important apel din viaţa lui. Şi nu cu oricine, ci cu marele McKie!
Soarele, deşi abia se întrezărea de după munţi, arunca pe chipul lui, prin uşa de sticlă, un mănunchi de raze portocalii.
― Nu are aerul unui om grăbit, ÅŸopti unul dintre rechizitori.
Furuneo clătină din cap, dar nu spuse nimic. Avusese vreme, în şaizeci şi şase de ani, să înveţe diferitele grade ale răbdării, cu atît mai mult cu cît fusese chiar nevoit să le străbată pe toate, pe rînd, pînă a ajunge la actuala poziţie, aceea de reprezentant planetar al Biroului. În situaţia prezentă, nu putea să facă decît un singur lucru: să aştepte liniştit. Oricare vor fi fiind motivele lor misterioase, taprisioţii aveau obiceiul de a nu se grăbi deloc, ci dimpotrivă. Şi apoi, erau singurii care vindeau ceea ce vindeau. Fără un emiţător taprisiot, nu exista nici o şansă de a se realiza un apel interstelar direct.
Bizară această putere taprisiotă, folosită fără a fi înÅ£eleasă chiar ÅŸi de majoritatea co-senzitivilor. Presa făcea speculaÅ£ii cu duiumul privind funcÅ£ionarea ei. Era posibil ca una dintre aceste teorii să fi fost reală, dar, în egală măsură, era posibil ca principiul taprisiot să fi fost înrudit cu sistemul de repartizare a informaÅ£iilor ― necunoscut ÅŸi el printre ocupanÅ£ii leagănelor spechi.
Furuneo era convins că, asemenea culoarelor de inde¬terminare, taprisioÅ£ii deformau spaÅ£iul, inserîndu-se între dimensiunile lui. Oricum, aÅŸa se întîmpla în cazul culoa¬relor. Majoritatea respingeau această teorie, argumentînd că energiile puse în joc erau egale cu cele produse de o stea de mărime medie.
Oricare ar fi fost metoda taprisioţilor, un lucru era cert: ei apelau la glanda pineală a omului sau, în sfîrşit, la echivalentul ei la alte făpturi sensibile. Taprisiotul începuse să se deplaseze de-a lungul tejghelei.
«S-ar spune că se apropie», îşi zise Furuneo.
Îşi alcătui un chip imobil, reprimîndu-şi cum putea mai bine senzaţia de greaţă. În fond, nu era decît un centru de reproducere taprisiotă. Dacă ar fi să dăm crezare xenobiologilor, creşterea taprisioţilor nu era deloc periculoasă, dar xenobiologii nu erau infailibili. Dovada erau repetatele lor eşecuri cu cei din specia Pan Spechi.





Despre carte
Steaua și biciul (titlu original Whipping Star) este un roman științifico-fantastic de Frank Herbert publicat prima oară în 1970. Este primul roman din seria Universul ConSentiency (ciclul Sabotorilor) care a început cu povestirea The Tactful Saboteur. În română a fost publicat în anul 1994 la Editura Loreley.

În acest roman avem de-a face cu o poveste canalizată pe ideea comunicării între ființe deosebite. Pe această structură centrală se țese plasa jocurilor de interese și a facilităților generate de capacitățile Calebanilor (ființe inteligente ale căror forme de manifestare în Universul nostru o reprezintă... Stelele). Aceste entități înlesnesc deplasarea instantanee între puncte spațio-temporale despărțite de distanțe uriașe.

Despre autor
Frank Patrick Herbert (n. 8 octombrie 1920 – d. 11 februarie 1986) a fost un scriitor american de science fiction, aclamat atât de marele public cât È™i de critici, care a avut, în acelaÈ™i timp, un mare succes comercial. Este bine cunoscut pentru romanul Dune È™i cele cinci continuări ale acestuia. Universul Dune, care este plasat în viitorul îndepărtat al omenirii, tratează teme majore precum sunt supravieÈ›uirea rasei umane, revoluÈ›ia, involuÈ›ia È™i evoluÈ›ia, ecologia, terraformarea, intersectându-se adesea cu alte teme general umane precum sunt filozofia, gândirea, religia, politica È™i puterea.
Opera sa se numără printre operele clasice din literatura de science fiction. Dune este "cel mai bine-vândut roman science fiction al tuturor timpurilor", iar seria este considerată printre clasicele genului.









Frank Herbert - Steaua si biciul


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,