Citeste online cartea "La Medeleni" de Ionel Teodoreanu

Citeste online cartea "La Medeleni" scrisa de scriitorul roman Ionel Teodoreanu. Citeste cartea electronica "La Medeleni" disponibila in biblioteca noastra online.





Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria ELEFANT.RO. Pretul ei este 4.87 lei per volum. Cartea "La Medeleni" are 3 volume.

fragment
Pleoapele moşneagului se zbătură pe albul ochilor. Olguţa luă luleaua de pe masa cu bucoavne. Toţi se fereau din calea ei. Aşeză luleaua în mîna lui moş Gheorghe, zăbovind îndelung cu mînuţa ei rece pe îngheţul degetelor albe.
Se duse din nou la masa cu bucoavne, luă cutia cu chibrituri, se apropie de laviţă. Aprinse chibritul. Luleaua căzu din degetele ţapene... Chibritul ardea pîlpîind în mînuţa tremurătoare.
Oţăleanca întinse lumînarea şi o aprinse de la chibritul pe sfîrşite, stingînd totodată flacăra care ardea degetele Olguţei.
― Dumnezeu să-l ierte!
― Pentru ce? întrebă rugîndu-se OlguÅ£a, cu o sfîşietoare duioÅŸie.
Dar toţi plecară capetele.
Şi icoanele din părete tăceau severe.
O amiază rece, cu cerul îmbătrînit de nouri suri.
Deasupra satului suna clopotul, amintind cerului depărtat intrarea în pămînt a unui om. Pe uliţa cea mare şi prin faţa ogrăzilor nu se vedea ţipenie de om în vrîstă; numai copii de cei mărunţi care vorbesc cu gîzele, se sfădesc eu vrăbiile şi se supără pe copaci. Satul părea al copiilor.
La cimitir, sătenii cu capetele plecate îndărătul familiei Deleanu ascultau clopotul jalnic.
Cînd începuse slujba la mormînt, Olguţa se descoperise. Pletele ei negre fluturaseră în vîntul aspru laolaltă cu pletele flăcărilor şi-ale moşnegilor.
Preotul era bătrîn. Cimitirul, blînd. Vorbele slujbei semănau cu-acele amuţite în bucoavnele căsuţei deşarte.
"MoÅŸ Gheorghe, unde eÅŸti?"
― Fie-i ţărîna uÅŸoară.
Şi deasupra mormîntului ţăranii adînciră crucea de stejar.







"La Medeleni" de Ionel Teodoreanu







Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice, literatura, Ionel Teodoreanu, Medeleni