Ionel Teodoreanu

Biografia, activitatea literara si romanele publicate de scriitorul roman Ionel Teodoreanu.


Ionel Teodoreanu, (numele real Ioan-Hipolit Teodoreanu), s-a nascut pe 6 ianuarie 1897 la Iași si a murit pe 3 februarie 1954 in București. A fost un romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței.


Biografie
      Ionel Teodoreanu s-a născut în IaÈ™i la 6 ianuarie 1897, în casa părinÈ›ilor săi de pe strada Ștefan cel Mare. Era cel de-al doilea fiu al avocatului Osvald Teodoreanu È™i al Sofiei Musicescu Teodoreanu, profesoară de pian la conservator. Bunicii săi sunt, dinspre tată, Alexandru Teodoreanu (magistrat) È™i Elencu Teodoreanu, iar dinspre mamă, Gavriil Musicescu (director al conservatorului È™i conducătorul corului mitropoliei) È™i Ștefania Musicescu. I-a avut ca fraÈ›i pe Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel) È™i LaurenÈ›iu Teodoreanu (Puiu), fratele mai mic, mort pe frontul francez în 1918.

      Primii doi ani de È™coală primară (1904-1906) i-a urmat la È™coala primară germană „Pitar-MoÈ™” din BucureÈ™ti, după care a revenit la IaÈ™i. ÃŽntre 1908 È™i 1912 este elev al Liceului Internat din IaÈ™i (astăzi Colegiul NaÈ›ional „Costache Negruzzi”). Clasele superioare a V-a È™i a VI-a de liceu le continuă la Liceul Internat, după care se transferă la Liceul NaÈ›ional (astăzi Colegiul NaÈ›ional), urmând clasele a VII-a È™i a VIII-a, secÈ›ia modernă, pe care le termină în 1916.

      Spre sfârÈ™itul anului 1918, tânărul Ionel Teodoreanu a întâlnit-o pe viitoarea lui soÈ›ie, Maria Ștefana LupaÈ™cu, Lily. S-au cunoscut la IaÈ™i, în împrejurările tulburi ale refugiului, prin intermediul fiicelor lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, cu care tînăra Lilly era rudă apropiată. La rândul lor, fiicele lui Delavrancea frecventau aceleaÈ™i medii ieÈ™ene pe care le frecventa È™i familia Teodoreanu, dată fiind, între altele, È™i pasiunea pentru muzică a Cellei Delavrancea, cât È™i a Sofiei Teodoreanu, mama viitorului scriitor. Apropierea dintre cei doi tineri s-a produs pe terenul comun al pasiunii pentru literatură, pasiune concretizată atât în setea de lectură, cât È™i în înclinaÈ›ia pentru scris.

      La doi ani după terminarea liceului, Ionel Teodoreanu promovează, în trei sesiuni consecutive, toate examenele din cei trei ani de studii ai Facultății de Drept de la Universitatea din IaÈ™i. ÃŽn 1920 i se eliberează diploma de licenÈ›iat în drept, în baza examenului pe care îl trece cu un succes deosebit.

      ÃŽn acelaÈ™i an se căsătoreÈ™te cu Ștefana LupaÈ™cu (scriitoarea Ștefana Velisar Teodoreanu), ceremonia având loc în casa familiei Teodoreanu, de pe strada Kogălniceanu, în IaÈ™i. Un an mai târziu, la 3 februarie 1921 s-au născut cei doi fii gemeni, Ștefan È™i Osvald.

      Ionel Teodoreanu a murit la 3 februarie 1954, la vârsta de 57 de ani, în BucureÈ™ti.

Activitatea literară
      Ionel Teodoreanu a debutat în revista ÃŽnsemnări literare în 1919 cu „Jucării pentru Lily”. Debutul editorial l-a avut cu volumul de nuvele „UliÈ›a copilăriei” (1923). Este legat, ca È™i fratele sau Păstorel Teodoreanu, eminent epigramist, de grupul ViaÈ›a Românească, tutelat de Garabet Ibrăileanu. Prima descoperire a noului scriitor în mediul literar ieÈ™ean aparÈ›ine lui Demostene Botez. Pe acesta, Ionel Teodoreanu îl cunoÈ™tea încă din anii de liceu. Fiind unul din animatorii ÃŽnsemnărilor literare – de sub conducerea directă a lui Mihail Sadoveanu È™i George Topârceanu – È™i deja colaborator al lui Garabet Ibrăileanu, Demostene Botez îl prezintă marelui critic pe mai tânărul său prieten. Tenacitatea lui Garabet Ibrăileanu de a-l susÈ›ine pe Ionel Teodoreanu, în care vedea un membru al grupării de la ViaÈ›a Românească cu drepturi egale față de ceilalÈ›i, se sprijinea nu atât pe valoarea intrinsecă acordată „Jucăriilor pentru Lily”, cât pe speranÈ›ele mari pe care È™i le pune în viitorul artistic al protejatului său. SperanÈ›ele criticului nu sunt înÈ™elate, È™i încă din primul an al noii ei apariÈ›ii ViaÈ›a românească începe să aibă în Ionel Teodoreanu pe unul dintre colaboratorii ei tot mai activi È™i mai de valoare.

      Anii 1920, 1921, 1922 È™i 1923 nu sunt deosebit de productivi, căci în acest răstimp scriitorul publică destul de puÈ›in: povestirile ce vor intra în volumul „UliÈ›a copilăriei” È™i alte câteva ce nu vor rămâne decât în paginile revistei ViaÈ›a românească, la care se adaugă traducerea articolului „Amintiri despre Tolstoi” al lui Maxim Gorki.

      ÃŽncepând cu anul 1924 însă, Ionel Teodoreanu începe lucrul la trilogia „La Medeleni”, publicând succesiv în revista ViaÈ›a românească, până în anul 1928, părÈ›i ale celor trei volume ce compun acest roman. Critica a subliniat prospeÈ›imea condeiului său în evocarea copilăriei È™i a adolescenÈ›ei exuberante. Criticul literar George Călinescu îi ironiza stilul încărcat, uÈ™or baroc, poreclindu-l "Metaforel" È™i îi desfiinÈ›ează în „Istoria literaturii române de la origini È™i până în prezent” cele trei romane ale ciclului „La Medeleni”. Călinescu creează chiar È™i un verb pentru a desemna stilul lui Teodoreanu, a "medeleniza". Presărând cele trei părÈ›i ale cărÈ›ii cu întâmplări din propria viață, se pierde subtil în analiza sufletului omenesc. Creează câteva tipuri memorabile de fete (OlguÈ›a, Monica).

      ÃŽn ciuda ironiilor lui Călinescu se poate spune că romanul emană viață, învăluindu-È™i cititorii într-un voal al poeziei sufletului adolescentin.

      La doar 30 de ani, Ionel Teodoreanu era deja un nume cunoscut al generaÈ›iei interbelice, un scriitor consacrat, având deja în palmaresul său literar trei volume de largă circulaÈ›ie, ce-l impun atât în faÈ›a publicului cât È™i a criticii, în ciuda unor rezerve ale celei din urmă. Trilogia „La Medeleni” a adus creatorului ei unul dintre cele mai neobiÈ™nuite succese, atât de public, cât È™i de librărie, din câte a cunoscut vreodată un scriitor român. ApariÈ›ia acestui roman este momentul cel mai de seamă din ansamblul biografiei scriitoriceÈ™ti a lui Ionel Teodoreanu, el intrând sub tutela tiranică a primelor sale scrieri. De acum încolo, el va avea de purtat această povară a gloriei timpurii, aÈ™teptările criticii È™i ale publicului fiind mult mai mari. Chestiunea adecvării viziunii stilistice la problematica particulară a romanului va fi obsedantă pe întregul parcurs al activității scriitorului. „Tirania” stilului „medelenist” va fi pentru unii de-a dreptul neîndurătoare, iar alte maniere, unele în viziunea criticii cu totul facile, îl vor urmări È™i ele pe Ionel Teodoreanu, ca o fatalitate. ÃŽn decursul anilor ce urmează după încheierea ciclului medelenist, vitrinele librăriilor vor beneficia de prezenÈ›a permanentă a scriitorului ieÈ™ean. Numeroasele ediÈ›ii ale Medelenilor vor fi însoÈ›ite de noi È™i noi titluri, romane în primul rând, dar È™i cărÈ›i de amintiri È™i memorialistică.

      ÃŽmpărÈ›indu-È™i timpul între baroul avocățesc (după Delavrancea, se pare că Ionel Teodoreanu a fost cel mai de seamă avocat-scriitor din câți au fost în România) È™i masa de scris, Ionel Teodoreanu va elabora, până prin 1947, aproape în fiecare an câte un volum, vizibilă fiind ambiÈ›ia sa de a depăși tutela exercitată de propria sa capodoperă, romanul „La Medeleni”.

      PuÈ›in cunoscut este faptul că, neîntrerupându-È™i activitatea de avocat È™i scriind în această perioadă două ample romane ( „Fata din Zlataust” si „Golia”), ambele în câte două volume, între 1930 – 1933, Ionel Teodoreanu deÈ›ine postul de decan al Teatrului NaÈ›ional din IaÈ™i. Este singura funcÈ›ie oficială pe care o are de-a lungul vieÈ›ii. Perioada directoratului lui Ionel Teodoreanu rămâne un moment distinct, prin calitatea sa ridicată, în istoria Teatrului NaÈ›ional. ConÈ™tiinciozitatea exemplară È™i pasiunea nedezminÈ›ită, dublată de o remarcabilă competență, caracterizează în cel mai înalt grad persoana tânărului director.

      Tentativele sale de emancipare, convertite în opere de distinctă originalitate sunt primite cu entuziasm de cititori. Prin compensaÈ›ie față de duritatea È™i prozaismul vieÈ›ii de după primul război mondial, anumite categorii de cititori se abandonează spiritului tumultos, vital, dar È™i traversată de marile nostalgii ale adolescenÈ›ei pierdute. Până la plecarea sa definitivă la BucureÈ™ti (1938), Ionel Teodoreanu a scris aproape anual un roman, unele considerate inconsistente, fiind respinse de critică („Crăciunul de la Silvestri”, 1934, „Secretul Anei Florentin”, 1937), iar altele, scrise fie sub semnul unei fericite inspiraÈ›ii lirice („Lorelei”, 1935), fie sub acela al unor ambiÈ›ioase tentative de înnoire („Arca lui Noe”, 1936). Ionel Teodoreanu este considerat un minunat evocator al vieÈ›ii È™i gândirii copiilor È™i adolescenÈ›ilor, dar Garabet Ibrăileanu îl numea pe drept „scriitorul unei generaÈ›ii” (scriitorul generaÈ›iei sale).

      Ionel Teodoreanu este È™i evocatorul oraÈ™ului IaÈ™i, oraÈ™ în care s-a născut È™i a trăit până în anul 1938. AcÈ›iunea a aproape fiecărui roman se desfășoară în „dulce Târgul IeÈ™ului” (aÈ™a cum a fost numit de autor) sau este măcar amintit. DeÈ™i unul din cei mai fanatici îndrăgostiÈ›i de bătrânul oraÈ™ moldovean, un paradoxal antiieÈ™enism se afirmă încă din perioada Medelenilor, pentru ca în romanul „Bal mascat” fenomenul să ia forma programatică a unui rechizitoriu. Aceste sentimente, dar È™i mutarea VieÈ›ii româneÈ™ti la BucureÈ™ti, plecarea pe rând a celei mai mari părÈ›i din mebrii grupării tot aici È™i dureroasa moarte a lui Garabet Ibrăileanu, la care se adaugă sfârÈ™itul tatălui său, Osvald Teodoreanu în 1937, vor contribui toate la decizia de a părăsi IaÈ™ul în favoarea BucureÈ™tiului.

      La BucureÈ™ti își continuă fireÈ™te atât activitatea literară, cât È™i pe cea de avocat. Odată cu stabilirea în BucureÈ™ti, însăși propria biografie ieÈ™eană devine sursa de inspiraÈ›ie pentru una din direcÈ›iile cele mai interesante ale operei lui Ionel Teodoreanu: memorialistica. ÃŽnceputul este făcut de volumul „ÃŽn casa bunicilor” (1938), spre a fi continuat de „Masa umbrelor” (1941) È™i de „ÃŽntoarcerea în timp” (1946). Scrierile ce urmează în această perioadă nu contrazic în esență structurile permanente ale personalității sale. Din perspectiva biografiei artistice nu se poate vorbi de o perioadă bucureÈ™teană, după cea ieÈ™eană. Este adevărat că unele din romanele acestor ani, fie în întregul lor („Hai Diridam” È™i „La porÈ›ile nopÈ›ii”, 1946, „Zdrulă È™i Puhă”, 1948), fie fragmentar („Tudor Ceaur Alcaz”, 1940 – 1942), vădesc o accentuată preocupare de înnoire tematică, de abordare a tipologiilor È™i de creionare a cadrului de loc È™i timp, ce trimit direct la resursele oferite de imaginea existenÈ›ială a capitalei. ÃŽn ciuda unor vehemente contestaÈ›ii ale criticii, scriitorul își urmează cu aceeaÈ™i fidelitate propriul destin artistic, fiind È™i acum tot atât de productiv. Notorietatea sa publică nu suferă cu nimic, iar consacrarea sa „oficială” prin introducera în manualele È™colare, în antologii È™i culegeri, după cum È™i prin unele transpuneri în alte limbi, continuă netulburată. Prieteniile literare mai vechi sau mai noi se continuă È™i ele, fiind apropiat de Sadoveanu, Tudor Arghezi, Al. A. Philippide, Adrian Maniu, Cezar Petrescu, Ion Pillat, Demostene Botez, Perpessicius, Tonitza, etc. Din marele număr de romane pe care prozatorul le publică între 1939 È™i 1948, singurul care se detaÈ™ează prin reala sa valoare este „Prăvale Baba” (1940), acesta împreună cu cele trei cărÈ›i de amintiri È™i volumul de poeme postume „La porÈ›ile nopÈ›ii” (după romanul cu acelaÈ™i titlu) încheind în chip fericit traiectoria sinuoasă a creaÈ›iei lui Ionel Teodoreanu. Din păcate, în anii în care a mai trăit după cel de-al Doilea Război Mondial, scriitorul nu s-a mai făcut remarcat prin alte tentative de roman.

     ÃŽntrebat ce prozatori din generaÈ›ia ivită după cel dintâi război mondial i-au reÈ›inut atenÈ›ia, Liviu Rebreanu menÈ›iona printre primii, pe Ionel Teodoreanu: „căruia îi transmit salutul È™i mulÈ›umirea mea pentru toate paginile pe care le-a scris È™i pe care le-am citit cu atât mai mare plăcere cu cât eu nu le-aÈ™ fi putut scrie niciodată”.

Romane publicate
La Medeleni (1925–1927)
Turnul Milenei (1928)
Bal mascat (1929)
Fata din Zlataust (1931)
Golia (1933)
Crăciunul de la Silivestri (1934)
Lorelei (1935)
Arca lui Noe (1936)
Secretul Anei Florentin (1937)
Fundacul Varlamului (1938)
Prăvale Baba (1939)
Ce-a văzut Ilie Pânișoară (1940)
Tudor Ceaur Alcaz, vol. I–IV (1940–1943)
Frunza (1943)
Hai-Diridam (1945)
La porțile nopții (1946)
Zdrulă și Puhă (1948)

Scrieri cu caracter memorialistic
Ulița copilăriei (1923)
ÃŽn casa bunicilor (1938)
Întoarcerea în timp(1939)
Masa umbrelor (1946)

Aceasta biografie are ca sursa site-ul Wikipedia.

Vezi si:
ultimele carti adaugate
Autori
Autori la inceput
Dex Online - BiblioDex
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura