"Zana Zanelor" de Petre Ispirescu - carte online

Citeste online cartea "Zana Zanelor" scrisa de scriitorul roman Petre Ispirescu. Citeste cartea electronica "Zana Zanelor" disponibila pe biblioteca noastra online.


Citeste cartea "Zana Zanelor" de Petre Ispirescu

       ;A fost odată un împărat mare ÅŸi puternic, ÅŸi el avea trei feciori. Făcându-se mari, împăratul se gândi fel ÅŸi chipuri cum să facă să-ÅŸi însoare copiii ca să fie fericiÅ£i. ÃŽntr-o noapte, nu ÅŸtiu ce visă împăratul, că a doua zi, de mânecate, îşi chemă copiii ÅŸi se urcă cu dânÅŸii în pălimarul unui turn ce avea în grădină. Porunci să-ÅŸi ia fiecare arcul ÅŸi câte o săgeată.

        – TrageÅ£i, copii, cu arcul, le zise împăratul, ÅŸi unde va cădea săgeata fiecăruia, acolo îi va fi norocul.

        Copiii se supuseră fără a cârti câtuÅŸi de puÅ£in, căci ei erau încredinÅ£aÅ£i că tatăl lor ÅŸtia ce spune. Traseră, deci, ÅŸi săgeata celui mai mare din fii se înfipse în casa unui împărat vecin; a celui de al doilea se înfipse în casa unui boier mare d-ai împăratului; iară săgeata celui mai mic se urcă în naltul cerului. Li se strâmbaseră gâturile uitându-se după dânsa, ÅŸi p-aci, p-aci, era să o piarză din ochi. Când, o văzură coborându-se ÅŸi se înfipse într-un copaci nalt dintr-o pădure mare.






        Se duse fiul cel mare, îşi luă soÅ£ie pe fata împăratului vecin, ÅŸi se întoarse cu dânsa la tatăl său.

        Se duse ÅŸi cel mijlociu ÅŸi se întoarse ÅŸi el cu o soÅ£ioară mândră ÅŸi frumoasă.

        Se duse ÅŸi cel mic. Cutreieră lumea până ce ajunse la pădurea cea mare unde se lăsase săgeata lui. Bâjbâi el ÅŸi orbăcăi p-acolo prin bunget, până ce dete de copaciul în care se înfipsese ÅŸi săgeata lui. Acest copaci era nalt ÅŸi gros ÅŸi bătrân, de când urzise Dumnezeu pământul. Se încovrigă el de dânsul, ÅŸi se urcă până ce ajunse de se agăţă de o ramură. Åži din ramură în ramură, când atârnat cu mâinile, când cu picioarele încruciÅŸate ÅŸi încleÅŸtate, ajunse până în vârf. Acolo puse mâna ÅŸi-ÅŸi luă săgeata. Se dete jos cu sufletul plin de obidă ÅŸi de mâhnire, socotind că este sec de noroc, căci, se gândea el, ca ce era să găsească în acel copaci?

        Nu-i fu destul că nu-ÅŸi aflase acolo pe scrisa lui, nu-i fu destul că făcuse atâta cale în deÅŸert, se mai pomeni, când vru să plece de lângă copaci, că se agaţă de spinarea lui o bufniţă. Hâţ în sus, hâţ în jos, bufniÅ£a să se ducă din spinarea lui, ba. ÃŽl înhăţase, drăcoaica, cu ghiarele, ca o gaiţă spurcată, ÅŸi nu-l slăbea nici cât ai da în cremene.

        Mai se suci, mai se învârti să scape de pacoste, ÅŸi nu fu nici un chip. Dacă văzu ÅŸi văzu, se hotărî ÅŸi el a se duce acasă cu saxanaua în spinare ÅŸi o luă la drum. ÃŽn cale, băgă de seamă că alte ÅŸase bufniÅ£e se Å£ineau după dânsul. Merse el, biet, cu alaiul după dânsul, ÅŸi potrivi ca să ajungă acasă noaptea, spre a nu se face de râsul dracilor de copii.

        Cum intră în cămara unde locuia dânsul în palaturile tătâne-său, cele ÅŸase bufniÅ£e se aÅŸezară careÅŸi pe unde; iar cea d-a ÅŸaptea bufniţă, care se încleÅŸtase de spinarea lui, se aÅŸeză în pat.

        Mai stătu, bietul flăcău, se mai socoti, se mai gândi, mai plănui, ÅŸi în cele din urmă găsi cu cale să le lase în pace, să vază unde are să iasă această întâmplare. Mai cu seamă că acum se cotorosise de saxanaua din spinare.

        Åži cum era ÅŸi rupt de osteneală de atâta călătorie ÅŸi de atâta tevatură ce avu pe drum, adormi, cum puse capul jos, de parcă l-ai fi lovit cu mechea în cap.

        A doua zi, ce să-i vază ochii? Lângă dânsul în pat, o zână aÅŸa de frumoasă, de amuÅ£ea ÅŸi nu ÅŸtiu cine când o vedea; iară la capetele patului lor ÅŸase roabe, una mai frumoasă decât alta. Mai văzu, într-un colÅ£ al cămărei, ÅŸapte piei de bufniÅ£e, aruncate una peste alta.

        Se miră tată-său, se miră mumă-sa de aÅŸa frumuseÅ£e ÅŸi gingăşie, ce nu mai văzuseră de când erau ei.

        Ziua de nuntă a fratelui celui mai mare viind, se duse ÅŸi fiul ce mic la împăratul, însă singur, căci nu putea să ia ÅŸi pe zână, măcar că era să-i fie logodnică. Când, se pomeni cu dânsa că se prinde în horă lângă dânsul. Nu mai putea de bucurie, când o văzu. Se fălea, nene, cât un lucru mare, căci alta ca dânsa nu se găsea în toată împărăţia lor ÅŸi a vecinilor. ToÅ£i nuntaÅŸii rămaseră cu ochii bleojdiÅ£i la dânsa. Iar ceilalÅ£i fii de împăraÅ£i ÅŸi domni cari erau poftiÅ£i la nuntă dedeau târcoale roabelor ce venise cu zâna, ÅŸi care de care umbla să se prinză în horă lângă dânsele. Åži astfel se veseliră până seara. La masă, zâna se aÅŸeză lângă fiul cel mic al împăratului. Mâncară ÅŸi se chefuiră până la miezul nopÅ£ii. Apoi se duseră fiecare la ale sale. Fiul cel mic al împăratului se duse în cămara lui. Zâna după dânsul. Se culcară ÅŸi dormiră ca niÅŸte împăraÅ£i ce erau ei. Când se sculă dimineaÅ£a ÅŸi văzu pieile de bufniţă tot acolo, îl apucă un cutremur de scârbă, aducându-ÅŸi aminte de cele ce păţise de la dânsele.






        Se făcu ÅŸi nunta fiului de al doilea al împăratului. Fiul cel mic se duse la nuntă iarăşi singur, ÅŸi iară se pomeni cu zâna că vine, ÅŸi nici una, nici alta, Å£op! se prinse lângă dânsul în horă. CreÅŸtea inima într-însul de bucurie ÅŸi de fală, mai cu seamă când vedea pe ceilalÅ£i fii de împăraÅ£i ÅŸi de domni că le lăsa gura apă la toÅ£i după o aÅŸa bucăţică. Ei, vorba ăluia, în pofida căpÅŸunelor, mâncau foile. ÃŽÅŸi scoteau ÅŸi ei focul jucând în horă cu roabele zânei. Seara iară se puseră la masă.

        Fiului celui mic al împăratului, ce-i dă lui dracul în gând, se scoală de la masă, se duce în cămara lui, ia pieile de bufniţă ÅŸi le aruncă în foc, apoi vine ÅŸi se aÅŸează la masă din nou.

        O dată se făcu o tulburare între mese. Åži iată de ce. Una din roabe strigă:

        – Stăpână, suntem în primejdie!

        Alta zise:

        – Stăpână, mie îmi miroase a pârlit! Este prăpădenie de noi.

        Iară ea răspunse:

        – Tacă-vă gura, tocmai acum la masă v-aÅ£i găsit ÅŸi voi să voribiÅ£i secături?

        Nu trecu însă mult ÅŸi mai zise ÅŸi a treia:

        – Stăpână! nu e scăpare, suntem vândute miÅŸeleÅŸte.

        ÃŽn aceeaÅŸi vreme, ÅŸi dânsa strâmbă niÅ£el din nas. Pasămite îi venise ÅŸi ei miros de pârleala pieilor. Åži deodată sculându-se cu toatele de la masă, se făcură ÅŸapte porumbei. Apoi zâna zise fiului celui mic de împărat:

        – Ai fost nerecunoscător. Cu bine te-am găsit, cu bine să rămâi. Până nu vei izbuti să faci ce n-a făcut om pe lume, să nu dai cu mâna de mine.

        Se înălÅ£ară, deci, în slava cerului ÅŸi îndată pieriră din ochii lui.

        ÃŽn deÅŸert mai rugară mesenii pe fiul împăratului să ÅŸează la masă, în deÅŸert îl îndemnară părinÅ£ii să nu-ÅŸi mai facă inimă rea, căci el rămăsese cu ochii după porumbei ÅŸi nu se mai puse la masă.

        A doua zi până în ziori plecă să-ÅŸi găsească logodnica. El simÅ£ea bine acum că fără dânsa nu mai putea trăi. ÃŽÅŸi luă ziua bună de la părinÅ£i ÅŸi de la fraÅ£i ÅŸi o porni în pribegie.

        Trecu dealuri, văi, colnice, străbătu păduri întunecate ÅŸi de picior neumblate, dete prin smârcuri ÅŸi lacoviÅŸte, ÅŸi de urma porumbeilor săi nu putu da. Se frământa cu firea voinicul, cerceta, căuta, întreba; dară nici o ispravă nu-mi făcea. Cu inima înfrântă, cu sufletul zdrobit de mâhnire, ÅŸi cu dogorul dragostei într-însul, umbla ca un zmeu ÅŸi ca un leu paraleu, dară toate în deÅŸert. Uneori îl bătea gândurile să-ÅŸi facă seama singur, să se dea de râpă, ori să-ÅŸi sfărame capul de colÅ£ii de piatră de prin munÅ£i; dară parcă îi spunea inima că odată, odată, o să se sfârÅŸească toate necazurile sale, ÅŸi deodată îşi venea în sine, ÅŸi se punea din nou pe drum, mai cu hărnicie ÅŸi mai tare în credinţă că cine caută cu amăruntul ÅŸi cu stăruinţă trebuie să găsească ÅŸi gândul să ÅŸi-l izbândească.






        Rupt de oboseală ÅŸi de zdruncinare, se dete niÅ£el la umbră într-o vâlcea, să se mai odihnească oleacă. Åži stând el acolo, îl fură somnul. Deodată se deÅŸteptă, auzind o gârâială de graiuri omeneÅŸti, ÅŸi sări drept în sus. Ce să vezi dumneata? Trei draci se certau de făceau clăbuc la gură. Se duse la dânÅŸii cu pieptul înainte ÅŸi le zise:

        – Cearta fără păruială, ca nunta fără lăutari.

        – Se lovi ca nuca în perete ÅŸi vorba ta, iacă, răspunseră ei. Dară noi nu ne certăm, ci numai ne sfădim.

        – Åži pentru ce vă sfădiÅ£i voi? îi întrebă el; căci gălăgia ce faceÅ£i voi, mort d-ar fi cineva ÅŸi tot îl deÅŸteptaÅ£i.

        – Uite, avem de moÅŸtenire, de la tata, o pereche de opinci, o căciulă ÅŸi un bici, ÅŸi nu ne învoim între noi, care ce să ia din ele.

        – Åži la ce sunt bune bulendrele pe care vă sfădiÅ£i voi?

        – Când se încalţă cineva cu opincile, trece marea ca pe uscat. Când pune căciula în cap, nu-l vede nici dracul, măcar de i-ar da cu degetul în ochi. Iară când va avea biciul în mână ÅŸi va trosni asupra vrăjmaÅŸilor săi, îi împietreÅŸte.

        – AveÅ£i dreptate să vă sfădiÅ£i voi, mă. Căci una fără alta, aceste bulendre nu fac nici două cepe degerate. Iacă ce-mi zice mie gândul, de veÅ£i voi să mă ascultaÅ£i, să vă fac cu dreptate omenească.

        – Te ascultăm, te ascultăm, răspunseră dracii într-o glăsuire, spune-ne cum, ÅŸi vom vedea.

        – VedeÅ£i voi cei trei munÅ£i ce stau în faÅ£a noastră? Să vă duceÅ£i fiecare în câte unul, ÅŸi cine va veni mai curând, după ce vă voi face eu semn, ale lui să fie toate astea.

        – Că bine zici d-ta! AÅŸa vom face. Bravo! iacă ne-am găsit omul carele să ne facă dreptate.

        Åži îndată o rupseră d-a fuga dracii, tulind-o înspre câte un munte.

        Până una, alta, voinicul puse opincile în picioare, căciula în cap ÅŸi luă biciul în mână. Când ajunseră dracii în vârfurile munÅ£ilor ÅŸi aÅŸteptară să le facă semnul, fiul cel mic al împăratului trăsni de trei ori cu biciul în faÅ£a fiecărui drac, ÅŸi îi împietri acolo locului. Apoi o luă ÅŸi el la drum în treaba lui, unde îl trăgea dorul.

        Abia mai făcu vro zece paÅŸi ÅŸi văzu pe sus un stol de ÅŸapte porumbei. ÃŽi urmări din ochi până ce îi văzu în ce parte de loc se lăsară. ÃŽntr-acolo deci ÅŸi dânsul îşi îndreptă cărările pentru care se ostenise atâta mare de vreme.

        Trecu mări, pâraie ÅŸi ape mari ca pe uscat, mai cutreieră ţări ÅŸi pustiuri, până ce ajunse la un munte mare, mare, al cărui vârf da de nori. Aci văzuse el că se lăsase porumbeii. Se puse a se urca pe dânsul, ÅŸi, din văgăună în văgăună, din stei de piatră în colÅ£i, din râpă în râpă, căţărându-se când pe muchi, când pe coame de munÅ£i, ajunse la o peÅŸteră. Intrând acolo, rămase ca lovit de trăsnet când văzu niÅŸte palaturi ca de domn ÅŸi aÅŸa de măiestrit lucrate, cum nu se văd pe pământul nostru. Acolo locuia logodnica lui, zâna zânelor. Cum o văzu primblându-se prin grădină cu roabele după dânsa, o ÅŸi cunoscu. Un copilaÅŸ de drăguleÅ£ se Å£inea după zână, alerga, se zbenguia printre flori, ÅŸi tot striga pe zâna ca să-i arate câte un fluturel. Pasămite zâna rămăsese grea când zburase de la masă. Åži acesta era copilul lor.

        Nu mai putea de bucurie fiul cel mic al împăratului. ÃŽi venea să dea fuga, ca un dezmetic, să ia copilaÅŸul să-l sărute. Dară îşi luă seama, nu care cumva să se sperie. Pe dânsul nu-l vedea nimeni, căci era cu căciula în cap.






        ÃŽncepu a da înde seară, ÅŸi el nu ÅŸtia cum să se arate. ÃŽn cele din urmă auzind că pofteÅŸte la masă pe zâna, se duse ÅŸi el ÅŸi se aÅŸeză între dânsa ÅŸi între copilaÅŸul lor. Aduseră bucate. El mânca ca un lup flămând, căci nu mai Å£inea minte de când nu mâncase el legumă fiartă. Zâna se mira cum de se sfârÅŸeÅŸte bucatele aÅŸa de iute. Porunci de mai aduse. Dară ÅŸi acele se fituiră într-o clipă.

        ÃŽntre acestea, el ridicându-ÅŸi niÅ£el căciula dinstre partea copilului, acesta îl zări ÅŸi odată strigă:

        – Uite tata, mamă!

        – Tată-tău, dragul meu, nu va da peste noi până nu va săvârÅŸi o faptă năzdrăvană, răspunse mă-sa.

        El îşi trase iute, iute, căciula pe ochi ÅŸi începu iarăşi a mânca, de părea că se bat lupii la gura lui. După ce sfârÅŸi ÅŸi aceste bucate, zâna, coprinsă de mirare, porunci să se mai aducă, ca să fie din destul.

        Fiul împăratului se mai arătă copilaÅŸului încă o dată, plin de bucurie că fiul său îl cunoscu.

        Copilul iarăşi spuse mă-si; ÅŸi aceasta iarăşi îl Å£inu de rău, vezi că nu-i venea ei a crede să fi făcut bărbatu-său niscai fapte minunate, prin care să poată ajunge la dânsa. Ea ÅŸtia că pe acolo nici pasăre măiastră nu calcă. Copilul tăcu, căci tată-său îşi trăsese căciula pe ochi numaidecât.

        Mai mâncă până ce se isprăvi ÅŸi aceste bucate. Mânca, nene, ÅŸi nu se mai sătura. Nemaiavând ce să mai aducă la masă, zâna începu a cârti că nu mai rămăsese ÅŸi pentru roabe. Când iată copilul că strigă iarăşi:

        – Mamă! zău că este tata.

        – Dară unde este, mă? ce tot aiurezi tu?

        – Ba nici aiureală, nici nimic. Uite-l, este colea lângă mine, uite-l, mă ia în braÅ£e.

        Se sperie zâna când auzi. Dară el nu o lăsă până în cele din urmă fără să se arate, ca să nu-i vie ceva rău. Åži luându-ÅŸi căciula din cap, zise:

        – Iată-mă ÅŸi eu. Tu n-ai vrut să crezi pe fiul nostru când Å£i-a spus că m-a văzut. Eu n-am ÅŸtiut ce să crez când am văzut scârboasele alea de piei, ci am socotit că fac bine, dându-le focului, ca să vă scap pe voi de ele.

        – AÅŸa am fost noi ursiÅ£i să pătimim, răspunse zâna. Lasă acum cele trecute uitării, ÅŸi spune-mi cum ai izbutit de ai ajuns până aici.

        Åži după ce-ÅŸi povesti toate întâmplările, ÅŸi tot ce păţi, se îmbrăţiÅŸară, sărută copilul ÅŸi rămase acolo cu toÅ£i. El stărui de dânsa să iasă la lume, ÅŸi ea îl ascultă. Se întoarseră deci cu toÅ£ii la împăratul, tatăl voinicului, ÅŸi acolo făcu o nuntă de se duse vestea în lume.

        ÃŽmpăratul acela îmbătrânind, toată boierimea ÅŸi tot poporul aleseră pe fiul său cel mai mic de împărat, pentru că era român verde, întreg la minte ÅŸi drept la judecată; ÅŸi trăiră ÅŸi împărăţiră în fericire, de le rămase numele de pomenire în vecii vecilor.





Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,