Citeste cartea "Doua sau trei gratii" de Aldous Huxley

Citeste online cartea "Doua sau trei gratii" scrisa de scriitorul britanic Aldous Huxley. Citeste cartea electronica "Doua sau trei gratii" disponibila pe biblioteca noastra online.





fragment
Cuvântul „pisălog" are o etimologie îndoielnică. Unii oameni, care sunt cunoscători în materie, afirmă că acest cuvânt ar deriva de la verbul care exprimă noÅ£iunea de a zdrobi, de a pătrunde — prin stăruinÅ£a loviturilor continue. Un pisălog este individul care încearcă să pătrundă dincolo prin gândurile cuiva, ca prin ceva materializat, cel care-Å£i răscoleÅŸte neostenit îndelunga răbdare, căutând să răzbească prin straturile de voită surzenie, lipsă de atenÅ£ie ÅŸi căutată indiferenţă politicoasă, cu care zadarnic încerci să te aperi, căci el te pisează mereu ÅŸi neostenit, până când reuÅŸeÅŸte să pătrundă în intimitatea fiinÅ£ei tale. Sunt însă ÅŸi alÅ£i cunoscători în materie care afirmă că acest cuvânt derivă de la franÅ£uzescul bourrer, a înfunda, a îndopa, a sătura. Dacă această derivaÅ£ie ar fi corectă, atunci pisălogul este cel care te îndoapă cu peroraÅ£iile lui greoaie ÅŸi plicticoase, care caută să Å£i bage cu sila pe gât personalitatea lui, ca pe niÅŸte bulgări de seu pe care esofagul refuză să le înghită. Cu alte cuvinte te îndoapă, iar tu — ca să întrebuinţăm o metaforă intrată în domeniul public, "începi să te saturi de el". Sunt gata să primesc ambele aceste explicaÅ£ii ca fiind corecte, deoarece pisălogii nu numai că te pisează, dar te ÅŸi îndoapă. Sunt exact ca burghiile dentiÅŸtilor, dar în acelaÅŸi timp ÅŸi ca baliga de grajd. AceÅŸtia însă pot fi caracterizaÅ£i ÅŸi cu o a treia definiÅ£ie pe care nu s-ar putea să o aplici unui plicticos sau ursuz: se Å£in scai. Tocmai din pricina asta, cu toate că eu nu sumt filolog, îmi voi permite să propun ÅŸi a treia derivaÅ£ie a acestui cuvânt: de la noÅ£iunea de a se lipi de cineva, a se Å£ine scai, a nu-l slăbi. Prin urmare a se lipi, a îndopa, a plictisi sunt calităţi pe care implicit le are un pisălog, câteÅŸtrei aceste presupuse derivaÅ£iuni etimologice. Deci s-ar putea admite că fiecare dintre ele este corectă.






"Doua sau trei gratii" de Aldous Huxley - carte online






Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,