Citeste cartea "Cavalerul reginei" de Alexandre Dumas

Citeste online cartea "Cavalerul reginei" scrisa de Alexandre Dumas





fragment
  Era în seara zilei de 10 martie 1793. Abia sunaseră ceasurile zece la Notre-Dame ÅŸi bătăile, desprinzându-se una după alta ca niÅŸte păsări nocturne dintr-un cuib de bronz, îşi luau zborul, trist, monoton, patetic.
  Noaptea ce se lăsase asupra Parisului nu era plină de zgomot, furtunoasă ÅŸi întretăiată de fulgere, ci rece ÅŸi înnegurată.
  Parisul însuÅŸi nu era nici pe departe Parisul cunoscut, strălucind seara de mii de focuri ce se oglindesc în mâzga-i poleită, Parisul trecătorilor grăbiÅ£i, Parisul ÅŸoaptelor vesele ÅŸi-al suburbiilor bahice, pepinieră a certurilor aprige ÅŸi-a crimelor temerare, cuptor din sânul căruia se înalţă mii de urlete. Parisul nu mai era decât un oraÅŸ copleÅŸit de ruÅŸine, sfios, neliniÅŸtit, ai cărui rari locuitori alergau ca să străbată dintr-o stradă în alta ÅŸi se năpusteau pe alei sau pe sub portaluri ca niÅŸte fiare sălbatice, hăituite de vânători, pierind ca înghiÅ£ite de vizuinile lor.
  Era, în sfârÅŸit, aÅŸa cum am spus, Parisul zilei de 10 martie 1793.
  Câteva cuvinte despre împrejurările critice care aduseseră ase-menea schimbare în aspectul Capitalei ÅŸi apoi vom trece la eve-nimentele care formează obiectul povestirii de faţă.
  FranÅ£a, odată cu moartea lui Ludovic al XVI-lea, o rupsese cu toată Europa. Celor trei duÅŸmani cu care se războise mai înainte, cu alte cuvinte Prusiei, Imperiului Austriei ÅŸi Piemontului, li se adăugaseră Anglia, Olanda ÅŸi Spania. Numai Suedia ÅŸi Danemarca îşi păstrau vechea lor neutralitate, preocupate dealtfel, cum era ÅŸi firesc, să stea cu ochii aÅ£intiÅ£i la Ecaterina a II-a, care destrăma Polonia.
  SituaÅ£ia era înspăimântătoare. FranÅ£a, nedispreÅ£uită ca putere reală, dar destul de puÅ£in preÅ£uită ca forţă morală, de când cu masacrele din septembrie ÅŸi execuÅ£ia din 21 ianuarie, era literalmente blocată, ca un simplu oraÅŸ, de întreaga Europă. Anglia se afla pe coastele noastre, Spania în Pirinei, Piemontul ÅŸi Austria în Alpi, Olanda ÅŸi Prusia în nordul Ţărilor de Jos, ÅŸi, dintr-un singur loc, cuprins între Rinul de Sus ÅŸi fluviul Escaut, două sute cincizeci de mii de ostaÅŸi veneau în marÅŸ împotriva Republicii.





"Cavalerul reginei" de Alexandre Dumas






Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,