Alexandre Dumas tatal - biografie si carti online

Alexandre Dumas - Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut si ca (Alexandre Dumas père) Alexandre Dumas tatăl s-a nascut pe 24 iulie 1802, la Villers-Cotterêts (Aisne) si a murit pe 5 decembrie 1870, la Puys (Seine-Maritime). Alexandre Dumas a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.

Cariera literară
ÃŽn 1823, se mută la Paris, unde, datorită caligrafiei frumoase, intră în slujba Ducelui d’Orléans.
După studii neglijate, a lucrat ca functionar în biroul unui notar si a debutat redactând piese de teatru împreună cu prietenul său, vicontele Adolphe Ribbing de Leuven. Aceste prime încercări literare au fost esecuri.
Continuă să scrie teatru si cunoaste, în fine, succesul în 1829, gratie reprezentatiei cu Henric al III-lea si curtea sa, la Comedia franceză. Succesul continuă pe toată durata carierei sale literare, în genurile sale predilecte: dramatic si romanul istoric.
A fost un autor prolific (cu ajutorul cunoscut al unor "negri", mai ales Auguste Maquet care a participat la cele mai multe opere ale lui Dumas), semnând mari opere, cum ar fi Cei trei muschetari sau Contele de Monte-Cristo în 1844.
Corpul său a fost mutat în Panteonul din Paris în 2002, nerespectându-se ultima sa dorintă de "a reintra în noaptea viitorului în acelasi loc în care am în viata trecutului", "în acest fermecător cimitir (din Villers-Cotterêts) care are mai degrabă aerul unui arc de flori, unde să lasi copiii să se joace, decât al unui câmp funebru unde să culci cadavrele" (1870).
Fiul său, numit tot Alexandre Dumas, a fost, si el, scriitor, autor al cunoscutului roman Dama cu camelii.

Mai multe pe Wikipedia





Cartile care pot fi citite online aici pe site:
"Cei trei muschetari" de Alexandre Dumas
"Dupa douazeci de ani" de Alexandre Dumas
"Contele de Monte-Cristo" de Alexandre Dumas
"Cavalerul reginei" de Alexandre Dumas
"Cei Patruzeci Si Cinci" de Alexandre Dumas
"Laleaua Neagra" de Alexandre Dumas
"Robin Hood" de Alexandre Dumas
"Vicontele de Bragelonne" de Alexandre Dumas

Bonus: "Dama Cu Camelii" scrisa de fiul acestuia - Alexandre Dumas fiul






------------------------------------------------------------------------------------