"Negru Pe Alb" de Costache Negruzzi - carte online

Citeste online cartea "Negru Pe Alb" scrisa de scriitorul roman Costache Negruzzi. Citeste cartea electronica "Negru Pe Alb" disponibila pe biblioteca noastra online.

fragment
Pe când uitasem ca suntem români si ca avem si noi o limba, pe când ne lipsea si carti si tipografie; pe când toata lumea se aruncase in dasii si perispomeni ca babele in catei si motani, caci la scoala publica se invata numai greceste; când, in sfârsit, literatura româna era la darea sufletului, câtiva boieri, ruginiti in românism, neputându-se deprinde cu frumoasele ziceri: parigorisesc, catadicsesc s.c.l., toate in esc, create de diecii vistieriei, pentru ca atunci intre ei se plodea geniul, sedeau tristi si jaleau pierderea limbii, uitându-se cu dor spre Buda sau Brasov, de unde le veneau pe tot anul calendare cu povesti la sfârsit, si din când in când câte o brosura invatatoare mestesugului de a face zahar din ciocalai de cucuruzi, sau pâine si crohmala de cartofe.
Tot insa mai ramasese o scoala pre care acesti buni batrâni o priveau ca singur azilul prigonitei limbi, scoala unde se invata inca româneste, aproape de Iasi, in monastirea Socola.
Tatal meu era unul din românii acestia. Nu iesea nici un calendar care sa nu-l aiba el intai, nici o carte bisericeasca care sa n-o cumpere, nici o traductie care sa nu puie sa i-o pescrie.
Intr-o zi, viind de la scoala, l-am gasit cu o mare carte in-folio
dinainte.
— Ceteste-mi, imi zise, o viata d-a sfintilor din cartea aceasta.
— Iarta-ma, parinte, eu nu pot ceti româneste.
— Cum! apoi dar ce inveti tu?


"Negru Pe Alb" de Costache Negruzzi


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,