Citeste online cartea Bruta de Guy de Cars

Citește online cartea "Bruta" scrisă de Guy de Cars despre un bărbat pe nume Jacques Vauthier care este orb, surd și mut din naștere. Cu ajutorul soției sale, a reușit să realizeze o autobiografie care se bucură de mare succes. Pe barca în care s-au îmbarcat pentru o croazieră, se comite o crimă, iar Jacques este găsit în camera victimei, pătat de sânge, cu arma în mână. Maître Deliot, un avocat fără o carieră prea strălucită, acceptă să preia cazul, acestuia fiindu-i foarte greu să creadă că Jacques Vauthier este vinovat.

fragment
   Străbătea de trei ori pe săptămînă, după cum obiÅŸnuia de aproape jumătate de veac. Galeria Tocmelilor, după ce dădea mai întîi o raită prin Sala PaÅŸilor PierduÅ£i. Pretindea că această plimbare de care nu s-ar fi putut dispensa îi îngăduie să "respire aerul binefăcător al Palatului". Totul ― începînd cu umbletul său tîrÅŸit ÅŸi pînă la felul aparte în care-ÅŸi Å£inea roba spre a saluta cu două degete vreun confrate întîlnit întîmplător, sau prin schiÅ£area unei uÅŸoare înclinări clin cap ― totul dovedea la el îndelungată obiÅŸnuinţă. ÃŽn zilele de luni, miercuri ÅŸi vineri, la orele unu după-amiază precis, îl puteai zări urcînd treptele mari ale scării exterioare ce răspundea în bulevardul Palatului, după care se îndrepta către garderoba avocaÅ£ilor, fără să acorde vreo atenÅ£ie celor ce se petreceau în jur.
   Lăsa acolo, aproape cu părere de rău, pălăria melon pe timp de iarnă ÅŸi canotiera din pai îngălbenit în zilele călduroase, acoperindu-ÅŸi apoi capul cu o tocă uzată pe care o trăgea mult spre spate, ca să-ÅŸi camufleze ceafa văduvită de păr. Cu toca pe cap, se înfăşura într-o robă roasă, pe care nu se zărea nici legiunea de onoare, nici bareta vreunei alte decoraÅ£ii, fără a se osteni măcar să-ÅŸi scoată jacheta verzuie. Acest veÅŸtmînt dublu îi împrumuta o corpolenţă cu lotul opusă taliei pe care o avea în realitate la cei ÅŸaizeci de ani biniÅŸor trecuÅ£i. ÃŽn momentul în care părăsea garderoba spre a porni în obiÅŸnuita sa raită, îşi întregea Å£inuta strecurîndu-ÅŸi sub braÅ£ul sting o servietă de piele în care nu se afla alt act juridic în afara Gazetei Palatului.


"Bruta" de Guy de Cars
citeste cartea pe tot ecranu


Vezi ultimele carti adaugate
Ajuta site-ul cu un articol
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,