Citeste cartea basm Muc Cel Mic de Wilhelm Hauff

Citeste online cartea electronică basm "Muc Cel Mic" scrisa de scriitorul german Wilhelm Hauff. Basmul "Muc Cel Mic" este înglobat într-o poveste cadru numită „Caravana”: participanții unei caravane își spun povești, pentru că nu vor să se plictisească. Unul dintre participanți este un tânăr comerciant pe nume Muley. El spune povestea lui Muc Cel Mic.

În copilărie, Muley a cunoscut o persoană mică pe nume Muc Cel Mic, care locuia în orașul său natal, Nicheea, din Turcia. Muc Cel Mic locuia singur într-o casă, pe care o părăsea rar. Datorită siluetei sale deformate și a îmbrăcămintei sale nepotrivite, Muley și prietenii lui l-au făcut mereu de râs. Într-o zi, au fost extrem de răi cu el. După aceea, tatăl lui Muley i-a dat 50 de lovituri cu o nuia. După primele 25 de lovituri i-a spus povestea lui Muc Cel Mic.

fragment
Pe vremea cind eram copil, traia in orasul meu, Nicheea, un om caruia i se zicea Muc cel Mic. Avea o infatisare tare ciudata. Stiti cum arata? Desi era un flacau batran nu masura in inaltime mai mult de citeva picioare, iar trupul lui cel mic ,si plapind, ca o aschie, purta un cap mare, mare de tot infasurat intr-un turban si mai mare.
Era imbracat de tot hazul, cu o farama de feregea de sub care se zareau niste salvari largi, incinsi cu un briu lat, iar in briu era infipt un hanger atit de lung, ca anevoie iti puteai da seama daca, Muc isi poarta hangerul sau hangerul il poarta pe el. Mergea tirindu-si picioarele din pricina imineilor uriasi si-mi stirnea o pofta nebuna de sotii omuletul acesta incaltat cu doua barcute.
N-am să-l uit pe Muc cel mic cît voi träi poate și fiindcă, din pricina lui, am mincat o data” de la tata o bătaie soră cu moartea. Apoi, ca lecția sä fie depliná, tata mi-a istorisit povestea micului Muc, care era copilul unui om de vază din Nicheea. Avusese bietul de el o copilărie tare trista din pricina înfățişării lui atât de ciudată. Tată-său nu-l prea băgase în seamä, iar când bătrânul murise, neamurile îl gonìseră pe băiat, îndemnîndu-l să-şi caute norocul în lumea largă.

"Muc Cel Mic" de Wilhelm Hauff


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,