Citește cartea Cuțitul în ceafă (13 la cină) de Agatha Christie

Citește online cartea roman polițist "Cuțitul în ceafă sau 13 la cină" scrisă de Agatha Christie.

Cuțitul în ceafă sau 13 la cină (în engleză Lord Edgware Dies) este o lucrare de ficțiune polițistă a scriitoarei britanice Agatha Christie, publicată în Marea Britanie de Collins Crime Club în septembrie 1933 și în SUA de Dodd, Mead and Company mai târziu în același an sub titlul de Thirteen at Dinner (Treisprezece la cină).

Romanul Cuțitul în ceafă sau 13 la cină îi prezintă pe Hercule Poirot, Arthur Hastings și inspectorul șef Japp. O actriță americană căsătorită cu Lord Edgware îi cere lui Poirot să o ajute să divorțeze de soțul ei. Poirot acceptă să o ajute, întâlnindu-se cu soțul ei. În acea seară, actrița este văzută la o cină cu treisprezece invitați, care are asociată o superstiție. În dimineața următoare, Lord Edgware și o altă actriță americană sunt găsiți uciși, fiecare la propriile case. Poirot investighează.


fragment
Lumea uită uşor: indignarea intervenită cu ocazia asasinatului lui George Alfred Saint-Vincent Marsh, baronul Edgware, s-a spulberat deja pentru a lăsa loc noilor evenimente.
În timpul procesului, numele prietenului meu Hercule Poirot n-a fost citat niciodată, îndeplinindu-i-se astfel propria dorinţă de a rămâne în umbră. El era mulţumit dacă laurii puteau fi decernaţi altora.
Poirot considera această afacere ca un eşec şi, de altfel, repeta oricui vroia să-l asculte, că orice reflecţie cu totul întâmplătoare a vreunui trecător de pe stradă l-ar fi îndrumat pe pista cea bună.
În acelaşi timp, pentru a descoperi întregul adevăr în această dramă, era nevoie de geniul lui Hercule Poirot, căci fără el, această crimă ar fi rămas probabil nepedepsită.
Apreciez momentul când a venit la mine dezvăluindu-mi toate detaliile acestei întâmplări tenebroase şi sunt sigur că astfel voi satisface din plin dorinţele unei persoane încântătoare care a fost implicată.
Îmi amintesc de seara când, aşezat în micul, cochetul şi atât de ordonatul salon al lui Poirot, ascultam relatările acestuia cu privire la moartea lordului Edgware.
Precum celebrul detectiv belgian, voi începe şi eu cu reprezentaţia ce a avut loc în luna iunie a anului trecut, într-un teatru londonez, unde vedeta americană - Carlotta Adams - atrăgea mulţimea.
Cu un an în urmă, Carlotta Adams dăduse două matinee care aveau să obţină un succes triumfal. În momentul în care-mi încep istorisirea, ea îşi ducea la bun sfârşit un angajament pe trei săptămâni ce avea să se încheie a doua zi.
Carlotta excela în sketchuri în care juca singură, fără schimbări de costume sau de decoruri. Părea a fi capabilă de a se exprima în orice limbă cu aceeaşi uşurinţă. Una dintre scenetele sale se petrecea seara, într-un hotel cosmopolit, ea interpretând pe rând rolurile cele mai variate: turişti americani sau ger¬mani, diferiţi membri ai unei familii engleze aflate în călătorie, nobili ruşi ruinaţi, servitori stilaţi... Toate aceste personaje se încarnau în ea, succesiv, cu o uluitoare veridicitate, sub ochii fascinaţi ai publicului.


Citește online electronică tradusă sub titlul "Cuțitul în ceafă" de Agatha Christie



Citește online electronică tradusă sub titlul "13 la cină" de Agatha Christie


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice, literatura,