Citeste cartea Adam si Eva de Liviu Rebreanu

Citeste online cartea "Adam și Eva" scrisa de scriitorul roman Liviu Rebreanu. Citeste cartea electronica: "Adam si Eva" disponibila in biblioteca noastra online


Despre carte

Adam şi Eva este un roman scris de Liviu Rebreanu. Este un roman de dragoste mai aparte. Romanul are drept temă principală credinţa în reîncarnare, metempsihoza. Cuplul arhetipal şi androginic se caută şi se reîntregeşte în şapte istorice foarte diferite. Personajul principal, Toma Novac, trece prin mai multe vieţi, este pe rând păstor în India, guvernator în Egipt, scrib în Babilon, cavaler roman în Roma în epoca domniei împăratului Tiberiu, călugăr în Germania medievală, medic în Franţa revoluţiei franceze, şi în fine profesor universitar la Bucureşti. El se îndrăgosteşte pe rând de 7 personaje feminine diferite: de Navamalika, Isit, Hamma, Servilla, Maria, Yvonne, şi de Ileana. Motivul acesta al metempsihozei fusese utilizat şi de Mihai Eminescu în nuvela Avatarii faraonului Tla.


fragment
Golul se mărea mereu ca o băşică in care sufli fără să-ţi pese că sar putea sparge.
„Asta inseamnă ca se apropie sfirşitul" ― se gindi bolnavul şi, pe portiţa gindului, simţea cum se furişa in golul ameninţător o diră de groază care totuşi părea plăcută.
În aceeaşi clipă, insă, Toma Novac mai simţea că sora de caritate a venit iar lingă pat; ii auzea chiar bătăile inimii.
„Se uită la foaia de temperatură ― işi zise dinsul. Acuma se uită la mine... Acuma ridică mina... parc-ar vrea să-mi pipăie pulsul..."
Groaza dinlăuntru cu gindurile de-afară se impreunară deodată intr-un simţămint de uşurare. Alte amintiri i se deşteptară, intii incilcite, apoi mai inchegate şi in sfirşit rotunjite ca verigile unui lanţ.
― A, Tudor Aleman! suspină Toma cuprins de o mulţumire mare.
Da, da, Aleman... In sfirşit.
Acum işi dădu seama că Aleman a rostit fraza care-l zbuciumase adineaori şi că amintirea lui a fost aici, la picioarele patului, lingă sora de caritate, aşteptind doar prilejul să-şi vestească prezenţa şi să-i ofere toate lămuririle.
Un om mărunţel, slăbuţ, cu un barbişon alb, cu părul alb şi obrajii rumeni, cu nişte ochi negri veşnic zimbitori şi atit de vii că privirea lor te pătrundea pina in fundul sufletului. Toma Novac l-a cunoscut in casa avocatului Brebenaru, la un botez. A sosit tirziu, in timpul slujbei religioase. Preotul citea şi cinta, un dascăl fonf îi răspundea, iar lumea imprejur sporovăia pe infundate. Singur Aleman asculta cu evlavie cuvintele evangheliei. La sfirşit, după prezentări, Novac murmură indiferent:
― Frumoasă slujbă...
― Glasul lui Dumnezeu e totdeauna frumos ― zise batrînul cu o sclipire stranie în ochi.
Toma il privi puţin mirat şi trecu. Schimba citeva vorbe cu Brebenaru, apoi cu o doamnă grasă şi cochetă, apoi se intoarse iar la Aleman parcă l-ar fi atras o vrajă. Omuleţul explica unei domnişoare nerăbdătoare ca moartea, ca şi naşterea, n-are decit o insemnătate relativă in cursul adevăratei existenţe a sufletului. Toma Novac, cu ironia-i obişnuită, işi arunca lozinca in cumpănă. Bătrinul insă răspunse grav, cu o frază care se infipse ca o suliţă in mintea profesorului:
― Moartea e o ipoteză pină...
Nu se mai despărţiră toată seara. Vorbiră numai despre viaţă şi moarte şi despre Dumnezeu. Aleman spunea lucruri ciudate, dar cu atita candoare in privire ca Toma il asculta cu plăcere şi numai in gind işi zicea că are de-a face cu un naiv.
― Naivitatea e virtute divină! spuse brusc Aleman, parca ar fi citit gindul interlocutorului său. Naivitatea, nu filosofia.
― Din păcate insă sunt tocmai profesor de filosofie ― murmură
Toma zimbind.
― Ştiu. Am fost şi eu ― urmă batrinul, puţin aprins. Ce-i drept, nu la universitate, ci la un biet liceu. Şi am crezut in filosofie cum trebuie să fi crezut apostolii in Hristos. Dar cind mi-a murit nevasta, cea dintii, am intors spatele tuturor filosofilor. Atunci am priceput că filosofia e o jucărie de cuvinte. Un cuvint explică alt cuvint care lămureşte iar un cuvint, aşa mereu, pina ce, in pragul morţii, sufletul se pomeneşte gol şi părăsit in faţa lui Dumnezeu.


"Adam si Eva" de Liviu Rebreanu


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice,