3 rezumate diferite la "Micul Print" de Antoine de Saint-Exupery

Aceasta pagina contine 3 rezumate diferite ale operei "Micul Print" scrisa de scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery. Va puteti folosi gratuit de toate 3 rezumatele pentru a realiza unul si mai bun pentru lucrarea pe care trebuie s-o faceti.

Cititi online si cartea "Micul Print" de Antoine de Saint-Exupery
Descarca PDF cu cartea Micul PrinÈ›

Mai jos gasiti textul celor 3 rezumate la "Micul Print". Primul rezumat este direct afisat, pentru celelalte doua trebuie sa dati clic pe butonul "Citeste si restul de text" de sub primul text.





Micul print
de Antoine de Saint-Exupery
Rezumat ( cu citate )

               "Micul print" de Antoine de Saint-Exupery este o capodopera a literaturii universale , destinata atat copiilor cat si adultilor , avand ca teme principale prietenia , dragostea si frumosul .
              Povestitorul este inca un copil cand se hotaraste sa deseneze un sarpe boa care inghite un elefant . Mergand la "cei mari" si intrebandu-i daca le este frica de desenul lui , acestia raspund cu nonsalanta ca nu ar putea sa le fie frica de o palarie. "Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie ." Baiatul dezamagit , deseneaza un sarpe boa despicat penttru a face mai inteligibil desenul .
Atunci adultii ii spun ca ar fi mai bine sa lase deoparte serpii boa in favoarea altor lucruri mai importante . Povestitorul alege prin urmare alta meserie decat aceea de pictor : cea de pilot .
              O defectiune la motor il obliga pe baiatul devenit acum barbat , sa aterizeze fortat in desertul african , in una din calatoriile sale . In timp ce incearca sa-si repare motorul , este surprins de un baietel fermecator care ii cere un desen cu o oaie . Povestitorul se straduieste sa afle de la baietel de unde vine si cum a ajuns acolo . Dar acesta nu da nici un raspuns .
Singura lui dorinta este sa primeasca desenul cu oaia . "Bine , dar ... ce cauti aici ? Iar el rosti atunci din nou incetisor , cerandu-mi parca un lucru din cale-afara de insemnat : - Te rog ... deseneaza-mi o oaie !





              Din cuvintele scapate de copilas , pilotul deduce ca acesta a
venit de pe un asteroid de pe care e plecat pentru a cunoaste lumea . Pe drumul sau a intalnit tot felul de planete miuscule cu un singur locuitor .
Prima era locuita de un rege care sustinea ca este stapan peste tot universul , a doua de un om de afaceri care isi petrecea tot timpul numarand stelele care dupa spusele lui ii apartineau . Pe a treia planeta isi facea veacul un vanitos , iar pe a patra un betivan care il cufunda pe micul print intr-o adanca amaraciune . Apoi mai inalni un lamapgiu , singurul care ii lasa o impresie mai placuta , iar in cele din urma un geograf , care il indemna sa viziteze pamantul , o planeta foarte mare si populata .
              Toti acesti oameni i se parura baiatului tare neobisnuitit , ei fiind izolati in vanitatile si egoismul lor si nepasatori la valorile reale . "<< Oamenii mari , de buna seama , sunt nemaipomenit de ciudati >> , isi spuse el cu neinovatie ."
              Ajuns pe pamant , incepe sa caute oameni . Vorbeste cu un sarpe , mai incolo cu o floare , dar nu intalneste nici un om . Dupa un timp da peste o vulpe , cu care se imprieteneste si din vorbele si povetele careia descopera ca oamenii pot fi singuri chiar si in multime . Intelge ca are o responsabilitate fata de floarea naiva si increzuta , dar vulnerabila , pe care a lasat-o acasa . Realizeaza ca acea floare este unica , deoarece ea are nevoie de el si el de ea . "Devii raspunzator de-a pururi pentru ceea ce ai imblanzit .
Tu esti raspunzator de floarea ta ."
              Povestitorul este nevoit sa-l intrerupa pe baietelul cu par de aur din istorisire , deoarece provizia de apa era terminata , iar el nu isi reparase avionul . Impreuna incep sa caute o fantana , pe care o gasesc intrun tarziu si isi potolesc setea . "Si tot mergand asa , am dat , in revarsatul zorilor , peste fantana ."
              Prietenia dintre print si aviator ii va lega pentru totdeauna , dar copilul trebuie sa se intoarca acasa , oricat de grea ar fi despartirea .
Stelele insa vor avea o cu totul alta semnificatie pentru pilot din acel moment incepand , deoarece pe una dintre ele se afla un baietel cu parul auriu si cu un zambet fermecator . "Si mi-e drag sa ma uit noaptea sa ascult stelele . E ca si cum as asculta cinci sute de milioane de clopotei ... "





Rezumat 2

Micul print
Antoine de Saint-Exupery

               Cand avea vreo 6 ani, autorul facea niste desene interesante. Primul desen al lui semăna cu o pălărie, dar el spunea ca a desenat  un ÅŸarpe care a mancat un elefant. Cei mari nu-l intelegeau aproape deloc. Mai tarziu, a devenit pilot de avion ÅŸi întreba pe toti dacă ÅŸtie cineva ce reprezintă desenul lui. Cum nu primea răspunsul corect, nu mai întreba nimic, nu mai pomenea de ÅŸerpii boa ci doar despre bridge, golf sau politică, lucruri care ii interesau pe cei mari..
               S-a întâmplat odată să i se strice avionul ÅŸi să rămână singur în mijlocul deÅŸertului Sahara. Acolo el s-a întâlnit cu Micul PrinÅ£ care era un băieÅ£el venit de pe altă planetă. Acesta l-a rugat să-i deseneze o oaie. El a încercat de mai multe ori să o deseneze dar nu a reuÅŸit să îl satisfacă pe Micul PrinÅ£. Atunci a desenat doar o cutie în care i-a spus ca se află oaia pe care el ÅŸi-o doreÅŸte. Planeta de pe care venea Micul PrinÅ£ era de mărimea unei case ÅŸi se numea B-612. El trăia singur pe ea, avea doar o floare ÅŸi trei vulcani pe care îi curăţa în fiecare săptămînă.
               Micul PrinÅ£ se temea că pe planeta lui micuţă vor creÅŸte baobabi, care sunt niÅŸte arbori înalÅ£i cât bisericile, de aceea el a vrut o oaie care să poată mânca puieÅ£ii de baobabi. Ca sa nu-i mănânce floarea, autorul i-a desenat oii o botniţă., iar florii o armură.
               Mai departe aflăm de la Micul PrinÅ£ că de pe planeta lui se poate vedea cum asfinÅ£eÅŸte soarele de 43 de ori pe zi. ÃŽn capitolul 8 al cărÅ£ii despre Micul PrinÅ£ aflăm mai multe amănunte despre floarea prinÅ£ului care era foarte pretenÅ£ioasă, vroia să fie udată mereu ÅŸi să stea sub un clopot de sticlă ca să nu-i fie frig noaptea. Ea era o floare specială care putea să vorbească ÅŸi să îşi exprime sentimentele.





               Micul PrinÅ£  a plecat de acasă pentru a cunoaÅŸte lumea ÅŸi a vizita cât mai multe planete. Prima planeta vizitată de el a fost cea a unui rege care se credea stăpân peste toate. Cea de-a doua planetă era a unui om vanitos, îngâmfat, care avea impresia că toÅ£i oamenii îl admiră. Pe a treia planetă a întâlnit un beÅ£iv care l-a întristat pe Micul PrinÅ£, deoarece bea foarte mult, din acuza ca îi era ruÅŸine că bea. Pe următoarea planetă trăia un om de afaceri care era atât de ocupat să socotească stelele, încât nu a vrut să-l bage în seamă. De aici el a tras concluzia că ’’oamenii mari sunt nemaipomenit de ciudati’’.
               A cincea planetă vizitată era cea mai mică ÅŸi cea mai neobiÅŸnuită, deoarece pe suprafaÅ£a ei se afla un felinar ÅŸi un lampagiu care era obligat de consemn să aprindă felinarul la venirea nopÅ£ii ÅŸi să îl stingă în zori. A ÅŸasea planetă era de zece ori mai mare decât celelalte planete. Pe ea se afla un geograf bătrân care scria în niÅŸte cărÅ£i uriaÅŸe tot felul de date. Acesta i-a recomandat prinÅ£ului să viziteze Pământul.
               Cea de a ÅŸaptea planetă vizitată de Micul PrinÅ£ a fost Pământul unde a întâlnit oameni de toate felurile, apoi a ajuns în deÅŸert ÅŸi a stat de vorbă cu un ÅŸarpe. S-a întâlnit cu o floare cu care a stat de vorbă despre oameni. Mergând mai departe, a ajuns la un munte unde ÅŸi-a putut auzi ecoul vocii sale. După multe zile de mers prin deÅŸert, Micul PrinÅ£ a găsit o grădină cu trandafiri care semănau cu floarea lui. El s-a întristat pentru că floarea lui îi spusese că este unică în lume.
               Pe drum a mai întâlnit o vulpe care i-a spus că vrea să fie îmblânzită de către el. Atunci el a îmblânzit-o,iar drept răsplată vulpea i-a spus să meargă în grădină ÅŸi să observe că trandafirii pe care îi văzuse ÅŸi crezuse că sunt la fel cu floarea lui, erau altfel, deoarece creÅŸteau singuri, nu erau atât de îngrijiÅ£i ÅŸi răsfăţaÅ£i.
               ÃŽn vizita lui pe Pământ, Micul PrinÅ£ s-a întâlnit cu un acar ÅŸi cu un neguţător de hapuri. Apoi s-a întâlnit cu autorul căruia îi era sete, de aceea ei au hotărât să meargă să caute o fântână. După ce au găsit fântâna, au fost foarte bucuroÅŸi, deoarece au putut să-ÅŸi potolească setea. Din vorbă în vorbă, autorul a aflat de la Micul PrinÅ£ că plecase de pe planeta lui micuţă de un an de zile ÅŸi că ar fi trebuit să se întoarcă acasă exact în acea noapte. De aceea Micul PrinÅ£ vorbise cu ÅŸarpele veninos ca să-l otrăvească pentru a muri si pentru a ajunge acasă, dar pilotul ar mai fi vrut să stea cu el măcar până îşi va termina avionul de reparat.
               Micul PrinÅ£ l-a convins pe autor să nu fie trist, deoarece ei vor fi tot timpul împreună, iar cand autorul se va uita la cer, va vedea stelele ÅŸi va fi singurul care va ÅŸti că pe una din ele trăieÅŸte Micul PrinÅ£ împreună cu floarea lui ÅŸi cei trei vulcani. Doar el va cunoaÅŸte întreaga poveste a Micului PrinÅ£ ÅŸi a aventurilor lui.






Rezumat 3

Micul print
de Antoine de Saint-Exupery

          Cartea incepe cu o dedicatie adresata lui Leon Werth care era cel mai bun prieten al autorului.Autorul ne mai spune ca acest prieten al sau traieste in Franta unde sufera de foame si frig.De asemenea in aceasta dedicatie autorul isi cere iertare fata de copii pentru ca a inchinat aceasta carte unui om mare.
          In primul capitol autorul ne arata primele sale desene.Primul reprezenta un sarpe boa care avea un elefant in el.Deoarece „oamenii mari” i-au confundat sarpele boa cu o palarie autorul a desenat inca un sarpe boa dar despicat pentru a se vedea clar elefantul dinauntru.Vazand ca nu este inteles autorul s-a lasat de desenat si nu a mai desenat nimic dupa aceasta intamplare.El ne spune ca si-a ales ca mesrie sa conduca avione.Apoi ni se spune ca datorita meseriei sale a vizitat o gramada de locuri si s-a intalnit cu o gramada de oameni.Primul sau desen l-a pastrat cu el totdeauna si cand intalnea pe cineva  il intreba ce reprezinta desenul.Din pacate raspunsul era mereu acelasi:o palarie.
          In al doilea capitol autorul ne povesteste cum a ramas in pana in pustiul Saharei.In prima dimineata a ramas uimit cand a fost trezit din somn de o voce care ii cerea sa deseneze o oaie.Nu-i venea sa creada ca cineva ajunsese la asa distanta de asezarile omenesti.Nestind cum sa-i deseneze o oaie,i-a desenat sarpele.Persoana cu care s-a intalnit,micul print,a fost prima care a stiut ce reprezinta.Dupa aceea i-a desenat o oaie intr-o cutie.
          In urmatoarele capitole autorul ne prezinta cum a aflat de unde vine micul print si cum este planeta lui.Astfel el a aflat ca planeta lui este foaret mica si ca pe ea se afla trei vulcani,din care unul stins si o floare unica.Cel mai mult micului print ii placeau apusurile de soare.Planeta fiind foarte mica era suficient sa se mute cu scaunul pentru a vedea un nou apus.Astfel el vazuse intr-o zi patruzeci si trei de apusuri.Apoi ni se spune de ce avea nevioe micul print de o oaie.Mai incolo ne este prezentata relatia dintre micul print si floarea sa pe care o ingrijise cu mare atentie.Pana la urma el si-a parasit planeta tocmai din cauza acestei flori.





          Mai departe ni se spune ca inainte de a pleca micul print a facut o curatenie generala pe planeta sa.Pentru a pleca s-a folosit de niste pasari calatoare.
          In capitolele urmatoare autorul ne prezinta toate planetele pe care le-a vizitat micul print.
          Pe prima planeta se afla un rege care era in cautare de supusi.Acest rege parea a fi un om corect.El spunea ca este satpanul stelelor.Micul print se hotara sa plece.In ciuda tuturor promisiunilor facute de rege micul print pleca.
          Pe urmatoarele palnete se intalni cu un vanitos care traia doar pentru a fi admirat si pe care micul print nu l-a prea inteles,cu un betiv care nici el nu stia de ce bea,cu un bussineman care pretindea ca stelele sunt ale lui si le tot calcla spunand ca le pune la banca.

          Planeta a cincea era cea mai mica dintre toate.Aici tria un lampangiu care respecta cu sfintenie un conspect care ii spune ca dimineatat si sera trebuia sa aprinda si sa stiga felinarul.Lampangiul i se paru prima persoana care nu era caraghioasa si care facea un lucru util.
          Cea de-a sasea planeta era de zece ori mai mare decat celelalte.Pe ea traia un geograf.Acesta il sfatui pe micul print sa mearga oe planeta Pamant.
          Ca urmare cea de-a saptea planeta pe carea poposit micul print a fost planeta Pamant.Aici el a fost uimit de intiderea nemarginita a acestuia.Aici s-a intalnit la inceput cu un sarpe,apoi cu o floare din desert si in cele din urm adadu peste civilizatie deoarece initial „aterizase” in desert.Aici gasi o sumedenie de flori ca ale lui si ramase dezamagit cand a vazut ca floarea sa nu era unica asa cum a crezut el.Apoi se inalni cu o vulpe care ii arata diferenta dintre floarea lui si restul florilor.Aceasta diferenta era ca floarea lui era „imblanzita” deoarece micul print a avut grija de ea cu foarte mare atentie.Apoi micul print se intalni cu un acar si cu un negustor.Apoi autorul sare din nou la intalnirea sa cu printul.Toate intamplarile de pana acum i-au fost relatate de micul print.Problema era acum ca urmau sa moara de sete dar impreuna gasira o fantana cu o apa extraordinara.


          Spre sfrsitul cartii ne sunt prezentate opiniile micului print fata de planeta noastra si felul in care s-au despartit cei doi.Astefel corpul micului print a ramas pe Pamant,el plecand numai cu sufletul.Inainte de a pleca micul print i-a spus „autorului” ca decate ori se uita la stele sa se gandeasca la el razand.
          Dupa plecarea micului print autorul,care povesteste intamplarile ca si cum ar fi fost acolo,si-a adus aminte ca a uitat sa-i puna ata la botnita oii pe care i-a dat-o micului print.Astfel el traieste cu misterul daca oaia i-a mancat s-au nu floarea printului.