Referat "Ivanhoe" de Sir Walter Scott

Referat gratuit al nuvelei istorice "Ivanhoe" scrisa si publicata de scriitorul scotian Sir Walter Scott in anul 1820. Acest referat se adreseaza elevilor de liceu.





IVANHOE

de Walter Scott

DATE DESPRE AUTOR
    Walter Scott s-a născut la 15 august 1771 în oraÅŸul Edinburgh, din ScoÅ£ia. De mic copil a ascultat cu plăcere legendele ÅŸi basmele ScoÅ£iei. După terminarea ÅŸcolii, studiază dreptul la Universitatea din Edinburgh. Debutează în literatură ca traducător din limba germană. Apoi începe să scrie poezii ÅŸi poeme: Balada celui din urmă menestrel, Marmion, Fecioara lacului, Rokeby, ÅŸi altele. Din 1814, se hotărăşte să nu mai scrie poezii. Din acelaÅŸi an, începe să scrie romane istorice.
În toamna anului 1832, moare la Abbotsford, în castelul său.

MERITE LITERARE
    Opera sa literară cuprinde mai multe romane istorice: Waverly (1814), Rob Roy(1817), Ivanhoe (1820), Quentin Durward(1823), Red Gauntlett (1824), Frumoasa din Perth (1828), ÅŸi multe altele.
    Are meritul de a însufleÅ£i trecutul istoric al ScoÅ£iei ÅŸi Angliei în scrierile sale, de a da viaţă evenimentelor din vechime.

REZUMATUL ROMANULUI

    AcÅ£iunea se petrece în Anglia, după ce saxonii au fost înfrânÅ£i de către normanzi. DeÅŸi au trecut patru generaÅ£ii, în continuare normanzii se poartă ca niÅŸte cuceritori. Astfel, limba vorbită de ei este franceza, spre deosebire de graiul poporului, care este engleza.



    Regele Angliei, Richard I, a fost plecat în cruciadă în Palestina. ÃŽntre cruciaÅ£i au izbucnit certuri, mai ales între Richard ÅŸi regele FranÅ£ei, Philip, care era sprijinit de cavalerii templieri ÅŸi de ioaniÅ£i.
    Acum, regele Richard I, zis Inimă-de-Leu, este în captivitate, în puterea ducelui de Austria, departe de Å£ara sa.
Puterea nobililor creÅŸte, iar poporul, chiar ÅŸi nobilii saxoni, o duc greu.

În pădurea Sheffield sunt doi oameni: cel mai vârstnic este porcarul Gurth iar celălalt este Wamba măscăriciul. Ei sunt şerbii lui Cedric de Rotherwood, un nobil saxon.
Prin pădure trece un alai; sunt stareţul Aymer şi templierul Brian de Bois-Guilbert, cu slujitorii lor. Ei sunt însoţiţi de un pelerin venit din Ţara Sfântă.
Aceştia, împreună cu cei doi şerbi, ajung la castelul lui Cedric.
Cedric este tatăl lui Wilfred de Ivanhoe, un cavaler plecat cu regele Richard în cruciadă.
Deşi cei doi oaspeţi sunt normanzi, Cedric dă poruncă să fie întâmpinaţi cu ospitalitate. Brian de Bois-Guilbert este impresionat de frumoasa Rowena, pupila lui Cedric.
La castel mai soseşte un oaspete, evreul Isac din York; templierul îl priveşte cu dispreţ, căci evreii erau consideraţi inferiori.
La masă se discută despre faptele de vitejie ale cavalerilor plecaţi în cruciadă în Palestina. Pelerinul aflat printre oaspeţi povesteşte despre curajul lui Ivanhoe, pe care îl iubeşte tânăra Rowena. Totuşi Cedric a hotărât mai demult ca fata să se căsătorească cu nobilul Athelstane.
Spre seară, pelerinul îl vesteşte pe evreul Isaac să plece, întrucât se află în pericol de a fi răpit de oamenii templierului, pentru a-i lua banii.
    Cei doi părăsesc în secret castelul. Drept mulÅ£umire, evreul îl trimite pe pelerin la un prieten al său din Leicester, pentru a primi cadou un cal ÅŸi o armură de preÅ£.   

Pe vremea aceea evreii erau prigoniţi atât de normanzi, cât şi de saxoni, britani sau danezi; evreii erau îndeosebi negustori şi averile lor erau căutate de ceilalţi oameni.
    Anglia era cârmuită de vicleanul prinÅ£ Ioan, care nu voia ca fratele său Richard să se mai întoarcă din prizonierat. Ioan era fratele cel mai mic, moÅŸtenitor legal al titlului fiind - în cazul morÅ£ii lui Richard – alt frate, ducele Arthur.
    Nobilii asupreau cumplit poporul. Din această cauză, oamenii se adunau prin păduri, formând cete de haiduci.