"Forsyte Saga" de John Galsworthy - carte online

Citeste online cartea "Forsyte Saga" scrisa de scriitorul englez John Galsworthy. Citeste cartea electronica: "Forsyte Saga" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 18 lei per volum.

Titlu: Forsyte Saga
Autor: John Galsworthy
Categoria: Biblioteca pentru toti
Editura: Gramar
Anul aparitiei: 2003
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 272

Comanda cartea


Prezentare: „«Forsyte Saga» e titlul pe care-l hotarasem pentru partea denumita «Proprietarul»; dar l-am adoptat apoi pentru intreaga colectie de cronici a familiei Forsyte, din princina darzeniei forsyteiene care se afla in noi toti.
...Asa dupa cum vechii egipteni asezau imprejurul mumiilor cele necesare pentru o viata viitoare m-am straduit si eu sa pun, alaturi de figurile matusilor Ann, Juley si Hester, ale lui Timothy si Swithin, a batranului Jolyon, a lui James si a fiilor lor, ceva care sa le asigure o farama de viata in viitor.”, John Galsworthy (1867-1933)

Despre John Galsworthy
John Galsworthy (n. 14 august 1867 - d. 31 ianuarie 1933) a fost un prozator englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1932.




Fragment
Se întruniseră pentru a sărbători logodna domnişoarei June Forsyte, nepoata bătrânului Jolyon, cu domnul Philip Bosinney. Toţi membrii familiei erau de faţă, gătiţi cu mănuşi de culoare deschisă, jiletci gălbui, pălării cu pene şi rochii bogate. Chiar şi Mătuşa Ann venise, cu toate că în ultima vreme îşi părăsea rar colţul preferat din salonul verde al fratelui ei Timothy, unde, la adăpostul unui buchet de ierburi din Pampas, uscate şi vopsite, aşezate într-un vas de flori albastru, înconjurată de portretele a trei generaţii din neamul Forsyte, şedea toată ziua citind şi tricotând. Chiar Mătuşa Ann era de faţă, cu spatele ei ţeapăn, cu obrazul bătrân, liniştit şi demn, întruchiparea statorniciei neclintite a simţului de proprietate, ideea de bază a familiei.
Când un Forsyte se logodea, se căsătorea sau se năştea, tot neamul Forsyte era prezent. Când un Forsyte murea ― dar până acum nu murise nici un Forsyte; ei nu mureau, moartea fiind contra principiilor lor ― ei luau precauÅ£iuni faţă de ea, precauÅ£iunile instinctive ale unor oameni cu mare vitalitate, care se apără de orice ÅŸtirbire a proprietăţii lor.
ÃŽn ziua aceea, membrii familiei Forsyte, amestecaÅ£i în mulÅ£imea celorlalÅ£i oaspeÅ£i, erau mai gătiÅ£i ca de obicei. Toată înfăţiÅŸarea lor voia să arate o mare încredere în sine, provocatoare, precum ÅŸi un aer de respectabilitate strălucitoare ― parcă toÅ£i ar fi sfidat o primejdie. AroganÅ£a obiÅŸnuită de pe faÅ£a lui Soames Forsyte se răspândise pe feÅ£ele întregii familii: toÅ£i erau cu ochii în patru.
Adversitatea subconÅŸtientă a atitudinii lor a făcut din reuniunea de la bătrânul Jolyon un “moment psihologic” al istoriei familiei, moment care constituie preludiul dramei lor. Ceva îi nemulÅ£umea pe membrii neamului Forsyte, nu individual, ci în ceea ce privea familia. Această nemulÅ£umire se manifesta printr-o ÅŸi mai mare desăvârÅŸire în îmbrăcăminte, o cordialitate familiară exuberantă, o exagerare a importanÅ£ei pe care o dădeau familiei ÅŸi aroganţă. Neamul Forsyte simÅ£ea plutind în aer primejdia ― factor atât de necesar pentru a scoate la iveală calitatea fundamentală a oricărei societăţi, grup sau individ!
Presimţirea unei primejdii dădu armelor lor strălucire.
Pentru prima dată, ca familie, ei simţeau, instinctiv, că sunt în atingere cu ceva ciudat şi periculos.







John Galsworthy - Forsyte Saga


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,