"Ivan Turbinca" de Ion Creanga - carte online

Citeste online cartea "Ivan Turbinca" scrisa de scriitorul roman Ion Creanga. Citeste cartea electronica: "Ivan Turbinca" disponibila in biblioteca noastra online.

In aceasta pagina puteti citi textul intergral al cartii "Ivan Turbinca". Apasati butonul "Citeste si restul de text" pentru a fi afisat tot textul.






Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 6,93 lei.

Titlu: Ivan Turbinca
Autor: Ion Creangă
Domeniu: Carti pentru copii, Povesti
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2013
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 32





Comanda cartea



Despre Ion Creanga
Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași) a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.... citeste toata biografia lui Ion Creangă

Descarca povestile lui Ion Creanga in format PDF

Ivan Turbincă
text integral
de Ion Creangă



Era odată un rus, pe care îl chema Ivan. Și rusul acela din copilărie se trezise în oaste. Și slujind el câteva soroace de-a rândul, acuma era bătrân. Și mai-marii lui, văzându-l că și-a făcut datoria de ostaș, l-au slobozit din oaste, cu arme cu tot, să se ducă unde-a vrea, dându-i și două carboave de cheltuială.

Ivan atunci mulțumi mai-marilor săi și apoi, luându-și rămas bun de la tovarășii lui de oaste, cu care mai trase câte-o dușcă, două de rachiu, pornește la drum cântând.

Și cum mergea Ivan, șovăind când la o margine de drum, când la alta, fără să știe unde se duce, puțin mai înaintea lui mergeau din întâmplare, pe-o cărare lăuntrică, Dumnezeu și cu Sfântul Petre, vorbind ei știu ce. Sfântul Petre, auzind pe cineva cântând din urmă, se uită înapoi și, când colo, vede un ostaș mătăhăind pe drum în toate părțile.

— Doamne, zise atunci Sfântul Petre, speriat: ori hai să ne grăbim, ori să ne dăm într-o parte, nu cumva ostaÈ™ul cela să aibă harÈ›ag, È™i să ne găsim beleaua cu dânsul. Știi c-am mai mâncat eu o dată de la unul ca acesta o chelfăneală.

— N-ai grijă, Petre, zise Dumnezeu. De drumeÈ›ul care cântă să nu te temi. OstaÈ™ul acesta e un om bun la inimă È™i milostiv. Vezi-l? Are numai două carboave la sufletul său; È™i, drept cercare, hai, fă-te tu cerÈ™etor la capătul ist de pod, È™i eu la celălalt. Și să vezi cum are să ne dea amândouă carboavele de pomană, bietul om! Adu-È›i aminte, Petre, de câte ori È›i-am spus, că unii ca aceÈ™tia au să moÈ™tenească împărăția cerurilor.

Atunci Sfântul Petre se pune jos la un capăt de pod, iară Dumnezeu la celălalt și încep a cere de pomană.

Ivan, cum ajunge în dreptul podului, scoate cele două carboave de unde le avea strânse și dă una lui Sfântul Petre și una lui Dumnezeu, zicând:

— Dar din dar se face raiul. Na-vă! Dumnezeu mi-a dat, eu dau, È™i Dumnezeu iar mi-a da, că are de unde.

Și apoi Ivan începe iar a cânta și se tot duce înainte.

Atunci Sfântul Petre zice cu mirare:




— Doamne, cu adevărat bun suflet de om e acesta, È™i n-ar trebui să meargă nerăsplătit de la faÈ›a ta!

— Dar, Petre, las' că am eu purtare de grijă pentru dânsul.

Apoi Dumnezeu pornește cu Sfântul Petre și, cât ici, cât colè, ajung pe Ivan, care-o ducea tot într-un cântec, de parcă era toată lumea a lui.

— Bună calea, Ivane, zise Dumnezeu. Dar cânÈ›i, cânÈ›i, nu te-ncurci!

— MulÈ›umesc d-voastră, zise Ivan, tresărind. Dar de unde È™tii aÈ™a de bine că mă cheamă Ivan?

— D-apoi, dacă n-oi È™ti eu, cine altul are să È™tie? răspunse Dumnezeu.

— Dar cine eÈ™ti tu, zise Ivan cam zborÈ™it, de te lauzi că È™tii toate?

— Eu sunt cerÈ™etorul pe care l-ai miluit colo la pod, Ivane. Și cine dă săracilor împrumută pe Dumnezeu, zice scriptura. Na-È›i împrumutul înapoi, căci noi nu avem trebuință de bani. Ia, numai am vrut să dovedesc lui Petre cât eÈ™ti tu de milostiv. Află acum, Ivane, că eu sunt Dumnezeu È™i pot să-È›i dau orice-i cere de la mine; pentru că È™i tu eÈ™ti om cu dreptate È™i darnic.

Ivan atunci, cuprins de fiori, pe loc s-a dezmețit, a căzut în genunchi dinaintea lui Dumnezeu și a zis:

— Doamne, dacă eÈ™ti tu cu adevărat Dumnezeu, cum zici, rogu-te blagosloveÈ™te-mi turbinca asta, ca ori pe cine-oi vrea eu, să-l vâr într-însa; È™i apoi să nu poată ieÈ™i de aici fără învoirea mea.

Dumnezeu atunci, zâmbind, blagoslovi turbinca, după dorința lui Ivan, și apoi zise:

— Ivane, când te-i sătura tu de umblat prin lume, atunci să vii să slujeÈ™ti È™i la poarta mea, căci nu È›i-a fi rău.

— Cu toată bucuria, Doamne; am să vin numaidecât, zise Ivan. Dar acum, deodată, mă duc să văd, nu mi-a pica ceva la turbincă?

Și zicând aceste, apucă peste câmpii de-a dreptul, spre niște curți mari, care de-abia se zăreau înaintea lui, pe culmea unui deal. Și merge Ivan, și merge, și merge, până când, pe înserate, ajunge la curțile cele. Și cum ajunge, intră în ogradă, se înfățișază înaintea boierului și cere găzduire. Boierul acela cică era cam zgârcit, dar, văzând că Ivan este om împărătesc, n-are ce să facă. Și vrând-nevrând, poruncește unei slugi să dea lui Ivan ceva de mâncare și apoi să-l culce în niște case nelocuite, unde culca pe toți musafirii care veneau așa, nitamnisam. Sluga, ascultând porunca stăpânului, ia pe Ivan, îi dă ceva de mâncare și apoi îl duce la locul hotărât, să se culce.

„Las' dacă nu i-a da odihna pe nas, zise boierul în gândul său, după ce orândui cele de cuviință. Știu că are să aibă de lucru la noapte. Acum să vedem care pe care! Ori el pe draci, ori dracii pe dânsul!”

Căci trebuie să vă spun că boierul acela avea o pereche de case, mai de-o parte, în care se zice că locuia necuratul. Și tocmai acolo porunci să culce și pe Ivan!

Ivan însă habar n-avea de asta. El, cum a intrat în odaia unde l-a dus omul boierului, și-a pus armele în rânduială, s-a închinat după obicei și apoi s-a tologit așa, îmbrăcat cum era, pe un divan moale ca bumbacul, punându-și turbinca cu cele două carboave sub căpătâi și așternându-se pe somn; căci de-abia îl țineau picioarele de trudit ce era. Dar poate, bietul, să se odihnească? Căci cum a stins lumânarea, odată se trezește că-i smuncește cineva perna de sub cap și i-o aruncă cât colo! Ivan atunci, punând mâna pe sabie, se scoală repede, aprinde lumânarea și începe a căuta prin casă, în toate părțile, dar nu găsește pe nimene.

— Măi! Dar acest păcat! Ori casa asta nu-i curată, ori s-a cutremurat pământul, de mi-a sărit perna de sub cap, È™i eu umblu bădădăind ca un nebun! Ce-or mai fi È™i cutremurele ieste?! zise Ivan, mai făcând câteva cruci până la pământ, È™i apoi iară se culcă.

Dar, când să ațipească, deodată se aud prin casă o mulțime de glasuri, care de care mai urâcioase: unele miorlăiau ca mâța, altele covițau ca porcul, unele orăcăiau ca broasca, altele mornăiau ca ursul, mă rog, fel de fel de glasuri schimonosite se auzeau, de nu se mai știa ce mama dracului să fie acolo! Ivan, atunci, se cam pricepe ce-ar fi asta.

— Apoi, stai dar! că are Chira socoteală, cum văd eu. Și odată începe a striga puternic:

— PaÈ™ol na turbinca, ciorti! Atunci diavolii odată încep a se cărăbăni unul peste altul în turbincă, de parcă-i aducea vântul. Și după ce intră ei cu toÈ›ii înlăuntru, Ivan începe a-i ghigosi muscăleÈ™te. După aceea leagă turbinca strâns la gură, o pune sub cap, mai trântindu-le prin turbincă niÈ™te ghionturi ruseÈ™ti, colè, cum È™tia el, de da inima din draci. Apoi se culcă cu capul pe dânÈ™ii È™i, nemaifiind supărat de nimene, trage Ivan un somn de cele popeÈ™ti... Dar, când aproape de cântători, Scaraoschi, căpetenia dracilor, văzând că parte din slugile lui se zăbovesc, porneÈ™te cu grăbire la locul È™tiut, să le caute. Și, ajungând într-o clipă, se vâră, el È™tie cum È™i pe unde în odaie la Ivan È™i-i È™terge o palmă prin somn, cât ce poate. Ivan, atunci, sare ars È™i odată strigă:








Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura