Ion Creangă - biografie si carti

Ion Creangă s-a nascut pe data de 1 martie 1837 la Humulesti si a murit pe 31 decembrie 1889 la Iasi. Creanga a fost un povestitor si un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

Data nasterii lui Creangă este incertă. El însusi afirmă în "Fragment de biografie" că s-ar fi născut la 1 martie 1837.  O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici (condici) de nou-născuti din Humulesti, publicată de Gh. Ungureanu.
Creangă a mai avut încă sapte frati si surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile si Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria si Ileana în 1919.

Tineretea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale Amintiri din copilărie. În 1847 începe scoala de pe lângă biserică din satul natal. Fiu de tăran, este pregătit mai întâi de dascălul din sat, după care mama sa îl încredintează bunicului matern ("tatul mamei, bunicu-meu David Creangă din Pipirig"), David Creangă, care-l duce pe valea Bistritei, la Brosteni, unde continuă scoala.  În 1853 este înscris la scoala Domnească de la Târgu Neamt sub numele Stefănescu Ion, unde îl are ca profesor pe părintele Isaia Teodorescu (Popa Duhu). După dorinta mamei, care voia să-l facă preot, este înscris la scoala catihetică din Fălticeni ("fabrica de popi"). Aici apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care l-a păstrat tot restul vietii. După desfiintarea scolii din Fălticeni, este silit să plece la Iasi, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic "Veniamin Costachi" de la Socola.







S-a despărtit cu greu de viata tărănească, după cum mărturiseste în Amintiri:
„Dragi mi-erau tata si mama, fratii si surorile si băietii satului, tovarăsii mei de copilărie, cu cari, iarna, în zilele geroase, mă desfătam pe gheată si la săniut, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând si chiuind, cutreieram dumbrăvile si luncile umbroase, tarinele cu holdele, câmpul cu florile si mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tineretii! Asemenea, dragi mi-erau sezătorile, clăcile, horile si toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însufletire.”
Mai multe pe wikipedia

Cartile electronice ale lui Ion Creanga pe care le puteti citi online aici pe site:
"Povestea lui Harap Alb" de Ion Creangă
"Amintiri din copilarie" de Ion Creanga
"Prostia omeneasca" de Ion Creanga
"Povestiri" de Ion Creanga
"Povesti" de Ion Creanga
"Soacra cu trei nurori"
"Cinci paini"
"Capra cu trei iezi"
"Danila Prepeleac"
"Fata babei si fata mosneagului"
"Fat Frumos, fiul iepei"
"Ivan Turbinca"
"Povestea lui Ionica cel prost"