Citeste online cartea Mos Goriot de Honore De Balzac

Citeste online cartea "Mos Goriot" scrisa de scriitorul francez Honore De Balzac. Citeste cartea electronica - roman de dragoste: "Mos Goriot" disponibila in biblioteca noastra online.

Vezi si rezumatul cartii Mos Goriot.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria LIBRIS.RO. Pretul ei este 6.56 lei.


fragment
Casa în care se află această pensiune de familie este proprietatea doamnei Vauquer. E aÅŸezată în josul străzii Neuve-Sainte-Geneviève, acolo unde terenul coboară către strada Arbaletei într-un povârniÅŸ atât de repede ÅŸi de anevoios, încât numai rareori caii îl urcă sau îl coboară. Iată de ce domneÅŸte o atât de deplină liniÅŸte peste toate aceste uliÅ£e înghesuite între domul Val-de-Grâce ÅŸi cel al Panteonului, două monumente care schimbă culoarea cerului, împrăştiindu-ÅŸi în văzduh răsfrângerile aurii ÅŸi înnegurând pământul cu umbrele mohorâte pe care le aÅŸtern uriaÅŸele lor cupole. Aici caldarâmul e zvântat; în albia pârâiaÅŸelor nu-i nici apă, nici mâl, ÅŸi de-a lungul zidurilor creÅŸte iarba. ÃŽn drum pe-aici, chiar ÅŸi cel mai nepăsător dintre oameni se simte cuprins de tristeÅ£e, ca de altfel toÅ£i cei care trec obiÅŸnuit pe aceste străzi. Aici uruitul unei trăsuri ia proporÅ£iile unui eveniment; casele sunt posomorâte, iar din zidurile uriaÅŸe se desprinde un iz de puÅŸcărie. Un parizian care s-ar rătăci prin partea locului, n-ar vedea decât pensiuni de familie sau aÅŸezăminte asemănătoare, mizerie sau plictiseală, bătrâni care îşi aÅŸteaptă moartea ÅŸi un tineret zvăpăiat care munceÅŸte în silă. Niciun alt cartier al Parisului nu este mai trist ÅŸi – de ce n-am spune-o? – mai puÅ£in cunoscut. Mai ales strada Neuve-Sainte-Geneviève e ca o ramă de bronz, singura potrivită pentru a încadra o dramă ca asta, care nu poate fi îndeajuns înÅ£eleasă dacă nu prezentăm dinainte atmosfera, culorile-i întunecate ÅŸi conÅ£inutul ei grav; tot aÅŸa se împuÅ£inează lumina de la o treaptă la alta, ÅŸi glasul călăuzei se stinge atunci când călătorul coboară în catacombe. Nimerită asemuire! Căci cine ar putea spune cu hotărâre ce este mai groaznic la vedere: inimi secătuite, sau cranii departe?

Despre autor
Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, FranÈ›a – d. 18 august 1850, Paris, FranÈ›a) a fost un romancier, critic literar, eseist, jurnalist È™i scriitor francez.

El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic.

Apreciat de critica literară, Gérard Gengembre, G. Vannier, cât și de filozofi sau eseiști ca Alain, Albert Béguin el a fost caracterizat drept un autor vizionar de către Albert Béguin.

În cultura română a avut doi admiratori de valoare, G.Călinescu, cel care milita pentru balzacianism în articolele sale teoretice exemplificând tehnica acestuia în romanul Enigma Otiliei, și de Mircea Eliade, care, în tinerețe și-a dorit să scrie o monografie consacrată operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni Séraphita, Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul Mitul reintegrării.

Datorită complexității operei sale, Balzac a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea de astăzi, ca aparținând unei categori deja existente, aparte.

El a creat un adevărat monument, "Comedia umană" (în franceză Comédie humaine), ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări terminate (nuvele, romane și eseuri) și 48 lucrări neterminate. Ideea continuității dintr-o lucrare în alta, a uninii, a apărut pentru prima dată în 1830, odată cu gruparea romanelor Sarrasine, Gobseck, sub titlul Scènes de la vie privée.

Cititi si cartea "Femeia de treizeci de ani" de Honore de Balzac

Honore De Balzac - Mos Goriot


Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,