"Nedoritul" de Janet Dailey - carte online

Citeste online cartea "Nedoritul" scrisa de scriitoarea americana Janet Dailey. Citeste cartea electronica - roman de dragoste: "Nedoritul" disponibila in biblioteca noastra online.





fragment
    Un băiat, cam de nouă ani, apăru în grabă. Era îmbrăcat cu jeans şi o cămaşă roşu cărămiziu, care îl flutura în jurul taliei. În picioare avea mocasini din piele subţire. Părul negru şl lucios ca pana corbului era legat cu o panglică galbenă.
    Puştiul avea pielea arămie şi ochii albaştri ca cerul după o furtună de primăvară.
    Silueta aplecată a unei femei tinere se îndreptă la zgomotul paşilor. Privi la băiatul care se apropia şi zămbi duios şi plin de mândrie. Ochii ei întunecaţi străluceau ca tăciunele, răspândind căldură şi dragoste. Părul ei lung şi drept era prins la ceafă cu o legătură albă. Un cordon de argint încrustat cu scoici, strângea o bluză de catifea verde, peste o fustă de in, care unduia peste jupoanele puse unul peste altul.
    — Chizh kin gone yah'tenil.
    Copilul se opri lângă mama sa, de-abia mai răsuflând după cursa între wigwam şi câmpul de grâu.
    — Nu. "Merge-pe-două-drumuri”, tu trebuie să vorbeşti engleza, altfel el va crede că nu o ştii!
   Trebuie s-o înveţi, este limba lui.
    Faţa copilului exprima supunere. El repetă fraza rostită mai înainte în indiană, făcând eforturi la fiecare cuvânt:
    — Am dus lemne. Va veni astăzi?
    Mama se întoarse şi scrută ţinutul, spre sud.
    Nu existau şosele şi numai urmele vreunui vehicul marcau drumul. Iar vânturile puternice din Arizona le astupau imediat.
    La est, cam la o sută de kilometri, se afla oraşul Flagstaff; la nord, pământul neamului Navajo, brăzdat de poteci gloduroase şl câteva drumuri. Ferma soţului său era la sud.
    — Poate, răspunse mama, care, ca şi fiul său, spera ca acesta să vină.
     În mână finea o săpăligă, semn că nu-şi terminase încă treaba.
    — Dacă ai dus deja lemnele pentru foc, ajută-mă să semăn porumbul.
     Îi întinse un sac cu seminţe. Porumbul nu era semănat în brazde, aşa cum făceau albii.
    Făceau cocoloaşe mici de boabe, pe care le băgau în pământ cu un băţ, la o adâncime de treizeci de centimetri. Porumbul încolţea în umezeala solului. Patru boabe pentru viermi, patru pentru corbi, patru pentru scarabei şi patru care să încolţească, spunea un vechi proverb. Porumbul era o plantă sacră, nu numai pentru valoarea sa nutritivă ci şi pentru că primii oameni au fost creaţi din două spice după care s-au plantat patru boabe albe, albastre şi galbene, aşa spunea o legendă navajo.
    Salvie-Albă ştia că omul alb nu avea aceeaşi concepţie despre creaţie.
În rezervaţie erau numeroase misiuni conduse de diferite ordine religioase -fraţi franciscani, metodişti, baptişti, mormoni.
Toţi aceşti credincioşi vorbeau despre un ţinut îndepărtat, numit Palestina şi despre un sat numit Bethleem, pe care Salvie-Albă nu şi le putea imagina. Pieile roşii, din contră, venerau cei patru munţi sacri, şi Salvie - Albă văzuse, ea însăşi, piscurile din San Francisco, la orizont de Flagstaff, care făceau parte din Muntele de Vest.
    Cartea sfântă a albilor vorbea despre un Dumnezeu şi despre discipolii săi. Salvie-Albă credea în principiul „Feminin Schimbător", personaj principal al basmelor, şi în alte divinităţi ca „ Animalul cu multe picioare din apa sărată".
    Oamenii albi erau convinşi că Dumnezeul lor este bun. Dar indianca ştia că în orice lucru coexistau binele şi răul. Credinţa omului alb nu avea nici un sens.
    Băiatul se aplecă să arunce seminţele. În timp ce mama sa le îndesa cu săpăliga, el se ridică şi privi în depărtate. O cută subţire îl apăru pe frunte.
    - Noi suntem săraci? întrebă el.
    — Nu, nu suntem săraci, îi răspunse mama. Avem hrană şi haine călduroase, cu care ne îmbrăcăm. Tatăl tău s-a îngrijit de toate. El este bogat.









Janet Dailey - Nedoritul

Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,