Anton Pann

Anton Pann (data naşterii incertă, cândva între 1794-1797, 4 noiemprie 1854) este un poet, un compozitor de muzică religioasă, un profesor român de muzică, de origine rrom din Bulgaria. A fost supranumit de Mihai Eminescu "finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb" în poemul Epigonii. Este fiul lui Pantoleone Petrov, un căldărar din Sliven, o localitate din Bulgaria iar mama sa se numea Tomaida. Prin prescurtarea numelui de familie şi romanizare va fi numit Anton Pann.
   El părăseÅŸte, încă din copilărie, locurile natale. ÃŽn timpul războiului ruso-turc, din anii 1806 pânaă în 1812, mama sa, Tomaida, rămasă văduvă, pribegeÅŸte cu copiii în nordul Dunării. După o scurtă ÅŸedere la ChiÅŸinău, unde ajunsese doar cu Anton, în urma morÅ£ii celor doi fii mai mari, înrolaÅ£i în armata rusă ÅŸi căzuÅ£i la asediul Brăilei, Tomaida ia din nou drumul spre sud, stabilindu-se la 1812 în BucureÅŸti.

   Aici, Pann, cu vocea lui neobiÅŸnuit de frumoasă, datorită căreia a fost primit si in corul bisericii din ChiÅŸinău, intră cântăreÅ£ la biserica SfinÅ£ilor ÅŸi paracliser la biserica Olari.
   ÃŽnvaţă doi ani la Åžcoala de psaltichie, înfiinÅ£ată în 1816 de Petru Efesiu, deÅ£inător ÅŸi al unei tipografii, în care Pann va lucra ca tipograf ÅŸi, mai apoi, o va ÅŸi conduce.
   ÃŽntre anii 1826 ÅŸi 1828, este profesor de muzică la o ÅŸcoală a episcopiei din Rîmnicu Vâlcea. ÃŽn 1828, devine cântăreÅ£ bisericesc la Åžchei din BraÅŸov.

   Dintre scrierile lui Pann s-au tipărit mai întâi lucrările de muzică ecleziastică (bisericească). Pe la 1820, el fusese numit într-o comisie care avea misiunea de a adapta cântările liturgice greceÅŸti la noul sistem de psaltichie. Dar Pann nu a lucrat numai la “românirea” liniei melodice, ci ÅŸi la aranjarea ÅŸi ÅŸlefuirea textelor. După 1840, Pann va scoate mai multe lucrări cu caracter bisericesc.

Citeste cartea "Povestea vorbii" de Anton Pann


Biografie
   1794-1797 - Se naÅŸte la Sliven, în Bulgaria, poetul de mai târziu, Anton Pann.
   1806-1812 - Se refugiază în urma războaielor ruso turce la nordul Dunării, unde vine cântăreÅ£ într-o biserică din ChiÅŸinău, Basarabia.
   1812 - Ajunge la BucureÅŸti, alături de mama sa. Devine paraclisier ÅŸi cantor la Biserica Olari, ÅŸi apoi la biserica SfinÅ£ilor. Vocea frumoasă îl duce la ÅŸcoala de muzică bisericească, înfiinÅ£ată de Petru Efesiul. Ion Ghica dă drept sigură informaÅ£ia că ar fi urmat cursurile Liceului Sfântu Sava, informaÅ£ie infirmată de istoricul literar Paul Cornea , autorul monografiei Anton Pann din care am extras aceste date biografice.
   1821 - Se refugiază în timpul revoltei lui Tudor Vladimirescu la BraÅŸov unde devine psalt la biserica Sfântul Nicolae din Åžcheii BraÅŸovului. Aici îl cunoaÅŸte pe poetul Ion Barac, cel care l-a iniÅ£iat în scrierea versurilor. Lucian Blaga va descrie această perioadă în piesa sa de teatru Anton Pann. Piesă ce are trei acte (1945).
   1827-1837 - Compune numeroase cântări liturgice ÅŸi tipreÅŸte volumele Versuri muziceÅŸti ( 1830), Poezii deosebite sau cântece de lume(1831), ÃŽndreptătorul beÅ£ivilor (1832), Hristoitia sau Åžcoala moralului (1834), Noul Erotocrit (1837)
   1830 - După o căsătorie cu Anica, o fată de doar 16 ani este dat afară din biserică dar va fi numit profesor de muzică la o ÅŸcoală de copii
   1844 - Publică în revista Foaie pentru minte, inimă ÅŸi literatură partitura cântecului MarÅŸ de primăvară
   1846 - editează volumul Poezii populare de Anton Pann, broÅŸura I. ÃŽn 1845 tipărise unul dintre primele noastre metode de muzică religioasă, purtând titlul Bazul teoretic ÅŸi practic al muzicii bisericeÅŸti sau Gramatica melodică.
   1847 - Apare capodopera sa, Povestea vorbii. De prin lume adunate. Åži iarăşi la lume date , operă unică a literaturii române.
   1848 - alcătuieÅŸte un ghid de conversaÅ£ie în trei limbi, ruseÅŸte, româneÅŸte ÅŸi turceÅŸte, intitulat Dialog în trei limbi . Se implică activ în susÅ£inerea revoluÅ£iei de la 1848, compune muzica imnului DeÅŸteaptă-te române , devenit după 1989 imnul naÅ£ional al României, pe versurile lui Andrei MureÅŸanu din poemul Un răsunet.
   1849 - ÃŽÅŸi redactează propriul epitaf, intitulat Adiata, primul epitaf poetic de la noi pe care ÅŸi l-ar fi dorit încrustat „pe un stâlp de monument/ De marmură, să nu-i strice/ Tăria vreu element”
Epitaful propriu zis suna cam aÅŸa : « Aici s-a mutat cu jale/ ÃŽn cel mai din urmă an/ Care în cărÅ£ile sale/ Se citeÅŸte Anton Pann.// Acum mâna-i încetează/ Ce la scris mereu ÅŸedea, /NopÅ£i întregi nu mai lucrează/ La lumină cărÅ£i să dea. // ÃŽmplinindu-ÅŸi / Åži talantul neîngropând/ Åž-a făcut călătoria/ Dând în lume altor rând”
Va muri în 1854 şi va fi îngropat în curtea bisericii Lucaci din Bucureşti, având la cap o modestă cruce de piatră văruită.