Citeste cartea "Moara cu noroc" de Ioan Slavici

Citeste online cartea "Moara Cu Noroc" scrisa de scriitorul roman Ioan Slavici. Citeste cartea electronica: "Moara Cu Noroc" disponibila in biblioteca noastra online.





Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria ELEFANT.RO. Pretul ei este 4,87 lei.

fragment
Colo jos in vale, pe unde sunt baltile cele multe, nu cresc numai salcii si rachite; pe ici, pe colea este si sovar, pipirig, papura, ba chiar si câte un fir de trestie. “Asa voi sa fac!” gândi popa. Lua un om, il puse la sovar, la pipirig, la papura si trestie. Sâmbata era plin imprejurul casei, tot snopi legati cu nuiele de rachita; iara in cealalta sâmbata acoperisul era cârpit si tivit pe vârf cu snopi de trestie, peste care erau intinse doua prajini legate cu furci. Acuma lucrul era chiar bun, si nu scump. Oamenii treceau pe lânga casa popii, clatinau din cap si ziceau câteodata: “Popa e omul dracului!” Iara popa petrecea bucuros pe afara.
Dar nici asta bucurie n-a tinut multa vreme. Tot se mai afla un lucru care nu se potrivea. Popa se simtea prea in câmp. Ca si a lui casa nu mai era nici una in sat; s-ar fi potrivit ca ea sa fie cumva despartita de sat. Parintele se cam sfia a zice “la mine acasa”, fiindca vedea ca “la el” este “in sat”. Un gard trebuia inca si o portita, pe care sa intre oamenii când vin la popa; sa fie gard numai de nume, sa fie portita numai pârleaz, dar sa se stie ca, mai-nainte de a intra in casa popii, trebuie sa intri in curtea lui.
Popa iarasi lua om, il trimise sa taie spini si pari, batu parii in pamânt, puse spinii printre pari si gardul fu gata. Inaintea casei, inspre biserica, loc de vreo 400 de stânjeni, locul fu ingradit: iara portita se facu din patru pari intepeniti cu alti doi, care erau pusi crucis.
Mai ales preoteasa se bucura foarte când se vazu asa ingradita; mai ales popa se bucura când vedea ca se bucura preoteasa. Nu era zi in care popa ori preoteasa sa nu le zica copiilor de vreo zece ori: “Auziti? sa nu iesiti afara din curte!
Jucati-va frumos aici, acasa!”
Când omul a facut inceputul, el nu mai ajunge la capat. O dorinta naste pe cealalta. Acuma preotesei i-a intrat un lucru in cap.
— Stii tu ce, popa? zise ea intr-o dimineata. Eu as gândi ca ar fi bine sa fac câteva straturi colo de-a lungul gardului.





"Moara cu noroc" de Ioan Slavici






Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice, literatura,