Citeste online nuvela "Padureanca" de Ioan Slavici

Citeste online cartea nuvela "Padureanca" scrisa de scriitorul roman Ioan Slavici. Citeste cartea "Padureanca" de Ioan Slavici disponibila pe biblioteca online: bibliotecaromanaonline.blogspot.com.





Citeste si:
Citeste cartea "Moara cu noroc" de Ioan Slavici
Citeste cartea "Doi feţi cu stea in frunte" de Ioan Slavici
Citeste cartea "Nuvele" de Ioan Slavici
Citeste cartea "Povesti" de Ioan Slavici
Citeste cartea "Mara" de Ioan Slavici

fragment
Fă trei cruci si zi „Doamne-ajută!” când treci pragul casei, fie ca să iesi, fie ca să intri, căci lumea din întâmplări se alcătuieste, iar întâmplarea e noroc ori nenorocire, si nimeni nu stie dacă e rău ori bun ceasul în care a pornit, nici dacă va face ori nu ceea ce-si pune de gând.

Busuioc însă, bogătoiul, era om care stie ce voieste. Pe vrute, pe muncite, pe chibzuite, el ajunsese gospodar ce ară cu patru pluguri zece zile de-a rândul si seamănă brazdele numai cu grâu bob ales, si de aceea se putea simti destoinic a scoate la capăt lucruri pe care altii nici măcar de gând a si le pune nu se încumetau.

Se ivise holeră-n tară, iar Busuioc nu voia să stie de ea. Holeră-n timpul secerisului?! La aceasta nu s-a gândit si nici acum nu voia să se gândească. Avea patruzeci de jugăre de pământ acoperite cu grâu, un singur lan ce sovăia mereu sub sarcina de spicuri grele; holeră, neholeră el trebuia să-si adune rodul în timp de trei zile, căci putin se scutură de la cei săraci, dar mult de la dânsul.





"Padureanca" de Ioan Slavici






Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,