Citeste cartea "Dama de pica" de Puskin A.S.

Citeste online cartea "Dama de pica" a scriitorului rus Aleksandr Pușkin, scrisă în anul 1833. Citește nuvela socială "Dama de pica" despre care autorul mărturisea că intriga principală a nuvelei nu este născocită. Bătrâna contesă este Natalia Petrovna Golițâna, mama lui D. Vladimirovici, guvernatorul general al Moscovei, care e trăit la Paris. Nepotul ei, Golițân, i-a povestit lui Pușkin că, odată, a pierdut la jocul de cărți și a venit la bunica sa să-i ceară bani. Ea nu i-a dat bani, dar i-a indicat trei cărți pe care i le spusese și ei cineva, cândva, la Paris. Nepotul a mizat pe aceste cărți și și-a recâștigat banii. Desfășurarea ulterioară a acțiunii nuvelei este născocită. Neșciochin îi spusese lui Pușkin că contesa nu seamănă cu Golițâna, ci mai degrabă cu altă bătrână, N. C. Zagriajscaia.

Scriitorul rus Fiodor Dostoievski a declarat despre nuvelă că este „o culme a artei fantasticului”, iar criticul literar Oliviu Crâznic o consideră o dovadă a importanței curentului gotic în literatura universală.

Citește și nuvela Fata căpitanului scrisă de același scriitor rus Aleksandr Pușkin, precum și povestea pentru copii "Basmul cu pescarul și peștișorul".

fragment
   Într-o seară, la ofiţerul Narumov din garda călare era joc de cărţi. Noaptea lungă de iarnă se scursese pe nesimţite; la cinci dimineaţa, jucătorii se aşezară să mănânce. Cei care Căştigaseră mâncau cu poftă; ceilalţi şedeau cu gândul aiurea, în faţa farfuriilor goale. Dar se servi şampanie, convorbirea se invioră şi toţi luară parte la ea.
   — Tu ce-ai făcut, Surin? intrebă gazda.
   — Am pierdut, ca de obicei. Trebuie să mărturisesc că n-am noroc... Joc mirandole, nu mă infierbânt, nimic nu mă face să-mi pierd capul, şi totuşi nu reuşesc să câştig!
   — Si nu te-a ispitit niciodată? N-ai pontat niciodată pe cartea câştigătoare?... Ai o voinţă uimitoare.
   — Ce să mai spun de Hermann! Vorbi unul din oaspeţi, arătând spre un tânăr genist. N-a luat cărţile în mână de când e, n-a tras niciodată vreun parol, şi cu toate astea stă cu noi până la ora cinci dimineaţa şi se uită cum jucăm!
   — Jocul mă atrage grozav, răspunse Hermann, dar nu-s în stare să sacrific strictul necesar numai cu nădejdea de a dobândi un prisos.
   — Hermann e neamţ şi e chibzuit, asta e! Observă Tomski. Dar dacă pentru mine există un om de neînţeles, apoi e bunica mea, contesa Ana Fedotovna.
   — Cum?! Ce?! Strigară oaspeţii.

"Dama de pica" de Puskin A.S.
citeste cartea pe tot ecranul


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice, literatura,