Andrei Makine
Andrei Makine s-a impus in literatura franceza actuală la cinci ani de la debutul din 1990. după imensul succes internaţional al celui de-al patrulea roman, Testa meniul francez, multipremiat si traduc prompt în peste treizeci de limbi.
Născut la Krasnoiarsk. in Siberia, în 1957, Andrei Makine, după studii de limba şi literatură franceză, desăvârşite printr-un doctorat şi urmate de o scurtă experienţă didactică în Uniunea Sovietică, emigrează în Occident în 1987, la treizeci de ani, stabilindu-se în Franţa, la Paris- In ţara de adopţie, Makine susţine un nou doctorat, la Sorbona, cu o teză despre Ivan Bunin, predă câtva timp la Sciences-Po, dedicăndu-se apoi exclusiv scrisului.
A publicat până acum nouă romane: Fiica unui erou al Uniunii Sovietice (1990), Confesiunea unui stegar destituit (1992), Pe vremea fluviului Amur (1994), Testamentul francez (1995), Crima Olgăi, Arbelina (1998), Recviem pentru Est (2000), Muzica unei vieți (2001), Pământul și cerul lui Jacques Dorme (2003) şi Femeia care aştepta (2004). Considerat iniţial scriitor rus şi încadrat pripit în literatura Europei de Est, Makine este asimilat cu entuziasm ca romancier francez după ce Testamentul francez este încununat, în mod cu totul excepţional, cu cele mai prestigioase premii literare franceze: Prix Goncourt, Prix Medicis şi Prix Goncourt des Lyceens,
Prin gravitatea şi actualitatea temelor abordate (căutarea identitară, demitizarea comunismului, paralela dintre Orient şi Occident, exilul, viitorul Franţei şi al Europei occidentale), prin pledoaria pentru valorile spirituale şi pentru „adevărata literatură", prin diversitatea structurilor narative, prin stilul poetic şi, nu în ultimul rând, prin muzicalitatea prozei sale, Andrei Makine este unul dintre cei mai originali, mai profunzi şi mai renumiţi scriitori francezi contemporani.
În Pământul si cerul lui Jacques Dorme se împletesc poveştile a trei personaje : cea a eroicului aviator Jacques Dorme (care, în timpul celui de-al doilea război mondial, pilotează avioanele oferite de americani sovieticilor şi se zdrobeşte de un versant de gheaţă în apropierea Certului Polar), cea a iubitei lui, Alexandra, franţuzoaica exilată într-un Stalingrad devastat de război, şi cea a unui copil (un alter ego al scriitorului), abandonat într-un orfelinat din Rusia anilor lui Hruşciov, care spune de fapt toată această poveste superbă.
Biografie 2 Andrei Makine (traducere după Wikipedia în engleză)
Andreï Makine s-a născut în orașul rusesc Krasnoyarsk, pe 10 septembrie 1957 și a crescut în orașul Penza, la aproximativ 700 de kilometri sud-est de Moscova. Când era băiat, a învățat limba franceză și a scris poezii în franceză și în limba maternă.
În 1987, a plecat în Franța ca membru al unui program de schimb între profesori și a decis să rămână acolo. I s-a acordat azil politic și s-a hotărât să-și câștige existența ca scriitor în limba franceză. Cu toate acestea, Makine a trebuit să prezinte primele sale manuscrise ca traduceri din limba rusă pentru a depăși scepticismul editorilor, care nu credeau că exilat nou venit ar putea scrie atât de fluent într-o a doua limbă. După reacții dezamăgitoare la primele sale două romane, a durat opt luni pentru a găsi un editor care să-i publice a patra carte, Testamentul francez. Publicat în sfârșit în 1995 în Franța, romanul a devenit primul din istorie care a câștigat atât Prix Goncourt, Prix Médicis cât și Prix Goncourt des Lycéens.
În 2001, Makine a început să publice în secret sub numele de "Gabriel Osmonde", un total de patru romane de-a lungul a peste zece ani, ultimul apărând în 2011. A fost un mister total în Franța și mulți au speculat despre cine ar putea fi Osmonde. În sfârșit, în 2011, un cărturar a observat că opera lui Osmonde, Cele 20000 de femei din viața unui bărbat, a fost inspirată de cartea Testamentul francez al lui Andrei Makine, iar Makine a confirmat că el este autorul. Explicând de ce a folosit un pseudonim, a spus: „Am vrut să creez pe cineva care să trăiască departe de agitația lumii”
Opera completă a scriitorului rus Andrei Makine (inclusiv cărțile scrise sub pseudonimul Gabriel Osmonde) - data de publicare a cărții în Franța
Fiica unui erou al Uniunii Sovietice (1990)
Confesiunea unui stegar destituit (1992)
Pe vremea fluviului Amur (1994)
Testamentul francez (1995)
Crima Olgăi, Arbelina (1998)
Recviem pentru Est (2000)
Muzica unei vieți (2001)
Pământul și cerul lui Jacques Dorme (2003)
Femeia care aştepta (2004)
Iubirea omeneasca (2006)
Le Monde selon Gabriel (2006)
Viața unui bărbat necunoscut (2009)
Franta pe care uitam s-o iubim (2010)
Cartea scurtelor iubiri eterne (2011)
O femeie iubită (2013)
Patria locotenentului Schreiber (2014)
Arhipelagul altei vieți (2016)
Dincolo de frontiere (2019)
L'Ami arménien (2021)
Sub pseudonimul Gabriel Osmonde
Calatoria unei femei care nu se mai temea de imbatranire (2001)
Cele 20000 de femei din viața unui bărbat (2004)
Lucrarea Iubirii (2006)
Alternaștere (2011)
Puteți citi pe site
Franța pe care uităm să o iubim de Andrei Makine
Post a Comment