Citeste cartea Winnetou volumul 1 de Karl May

Citeste online cartea "Winnetou volumul 1" scrisa de Karl May despre Winnetou, Old Shatterhand și noul lor prieten misterios Old Surehand care se află într-o misiune disperată în Llano Estacado pentru a apăra ascunzătoarea lui Bloody Fox împotriva unui atac al inamicului Comanche.

fragment
De câte ori gândul mă poartă la pieile-roşii, de atâtea ori îmi amintesc, fără să vreau, de Turcia.
Oricât de ciudat, faptul are o justificare. Deşi indianul şi turcul au foarte puţine trăsături comune, totuşi există ceva care îi aseamănă: într-un grad mai mare sau mai mic, socotelile cu ei au fost încheiate.
Despre turc nu se discută altfel decât ca despre "omul bolnav", în timp ce indianul — aşa susţin toţi cei care cunosc situaţia — e "pe moarte".
Da, rasa pieilor-roşii este pe moarte! Acest pacient uriaş, doborât de o soartă cumplită ce nu cunoaşte îndurare, zace întins de la Ţara de Foc până dincolo de Marile Lacuri ale Americii de Nord.
Impotrivirea lui disperată a fost în van. Forţele i s-au stins treptat. Abia de mai respiră.
Răzvrătirile periodice ale trupului său golaş sunt convulsiuni care anunţă sfârşitul.
Are vreo vină, a meritat indianul acest sfârşit prematur?
Dacă acceptăm ideea că tot ce trăieşte are dreptul la viaţă şi că un atare adevăr se referă atât la individ, cât şi la specia întreagă, atunci indianul are şi el dreptul la existenţă, asemenea omului alb; el poate chiar să pretindă libertatea de a se dezvolta din punct de vedere social şi statal potrivit personalităţii sale. Unii afirmă că indianul nu ar poseda însuşirile necesare pentru a-şi făuri un stat.
Oare aşa să fie? Eu spun răspicat: Nu! însă n-am de gând să dovedesc aceasta printr-o lucrare savantă.
Omul alb a avut norocul să urce un lung drum istoric, trecând
"Omul bolnav" era Imperiul Otoman, în curs de descompunere în secolul al XK-lea. de la treapta vânătoarei la păstori, apoi la agricultură şi, în sfârşit, la civilizaţia industrială.
Indianul nu a parcurs o asemenea evoluţie. Totuşi unii îi cer să realizeze saltul gigantic de la treapta cea mai de jos la cea mai de sus, fără a lua în considerare faptul că, sărind astfel, ar putea să cadă şi să se rănească mortal.


"Winnetou - volumul 1 de Karl May


Vezi ultimele carti adaugate
Ajuta site-ul cu un articol
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,