Citeste cartea Istoria literaturii romane de George Calinescu

Citeste online cartea "Istoria Literaturii Romane - Compendiu" scrisa de scriitorul roman George Călinescu. Citeste cartea electronica: "Istoria Literaturii Romane - Compendiu" disponibila in biblioteca noastra online.

Citeste si
Citeste cartea Bietul Ioanide de George Calinescu
Citeste cartea Viata si opera lui Ion Creanga de George Calinescu
Citeste online cartea Enigma Otiliei de George Calinescu
Citeste cartea "Cartea nuntii" de George Calinescu

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Okian.RO. Pretul ei este 76,30 lei.

Titlu: Istoria Literaturii Romane - Compendiu
Autor: George Calinescu
Editura: Editura Semne
Anul aparitiei: 2003
Tip coperta:
Numar pagini: 650

Comanda cartea


Despre cartea "Istoria Literaturii Romane - Compendiu"
Cea mai cunoscuta, dar si cea mai controversata istorie literara romaneasca, Istoria literaturii romane dela origini pana in prezent de G. Calinescu \"(...) opera de geniu care nu apare decat o data pe secol si poate ca o singura data intr-o cultura (...)\", asa cum o caracteriza Al. Piru, ramane si astazi un subiect care starneste numeroase ecouri.Lucrarea este editia anastatica a monumentalei Istorii a lui Calinescu, publicata in 1941.

Despre George Călinescu
George Călinescu (n. 19 iunie 1899, BucureÈ™ti — d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii È™i literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alÈ›ii doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanÈ›i critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. ÃŽÈ™i semnează întotdeauna articolele cu pseudonimul G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică.

fragment
Avea casa grea "cu multime de mancai" si ii fugira curand boierii "si-si aprinse poalele de toate partile". Mihai Racovita "se facea a nu-i place sa primeasca domniea, ca si fata ceea ce zice unui voinic: Fa-te tu a ma trage, si eu oi merge plangand".
La usturatura cuvintelor se adauga filozofia proverbelor, de asta data mai ales din izvor popular: "Paza buna trece primejdia rea...; melul bland suge la doua mume...; capul plecat nu-l prinde sabia"; "...si se potriveau amandoi acesti boieri intr-o fire, dupa cum se zice: calul raios gaseste copaciul scortos".
Cronicarul isi frange mainile de-a lungul letopisetului, vaietandu-se si creandu-se pe sine ca tip al boierului cu jale de tara: "Oh! oh! oh! Saraca teara a Moldovei, ce nenorocire de stapani ca acesta ai avut... Oh! oh! oh! Vai, vai, vai de teara!...
Oh! oh! oh! saraca teara Moldovei si teara Munteneasca, cum va petreceti si va desmierdati..." Insa vaietele de mai sus sunt luate dintr-un portret caricatural al lui Dumitrascu-voda, caci Niculce e barfitor, incondeietor bufon al lucrurilor: "si era om nestatator la voroava, telpiz, amagitor, geambas de cai de la Fanar din Tarigrad; si dupa aceste, dupa toate, era batran si curvar. Doamna lui era la |arigrad; iara el aice isi luase o fata a unei rachierite, de pe Podul Vechiu, anume Arhipoae; iara pe fata o chiema Anita, si era tiitoarea lui Dumitrasco-voda; si o purta in vedeala intre toata boierimea; si o tinea in brate de o saruta; si o purta cu salbi de galbeni, si cu haine de sahmarand, si cu slic de sobol, si cu multe odoare impodobita; si era tanara si frumoasa, si plina de suliman, ca o fata de rachierita." Portretul niculcian isi are tehnica sa, intre caricatura si tablou: o insusire sau o anomalie fizica, starea intelectului, predispozitia etica; o insusire sau o scadere morala, un tic, o manie, un obicei, totul dozat, ritmat si rotit in jurul unei virtuti sau diformitati substantiale.

George Călinescu - Istoria Literaturii Romane - Compendiu


Vezi si:
ultimele carti adaugate
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura