"Cartea nuntii" de George Calinescu - carte online

Citeste online cartea "Cartea nuntii" scrisa de George Calinescu

Citeste si
Citeste cartea Bietul Ioanide de George Calinescu
Citeste cartea Istoria literaturii romane de George Calinescu
Citeste cartea Viata si opera lui Ion Creanga de George Calinescu
Citeste online cartea Enigma Otiliei de George Calinescu

fragment
   Când salcâmii statiei începura sa alunece pe dinaintea trenului, lovind usor cu frunzisul streasina vagonului, Jim trase usa compartimentului si merse sa se aseze la locul sau de lânga fereastra. Mirosul de piei încinse si de unsori îl facu sa priveasca cu mai multa repulsie plusurile groase ale fotoliilor de culoarea tutunului uscat. Pe spetezele si pe bratele lor, eroziunile se prefacusera în ulceratii negre, lipicioase, adevarata lepra a stofelor batrâne. Jim acoperi cu batista plaga rezematorii sale, apoi se lasa pe spate, într-o pozitie calma, rece si meditativa.
   Destul de lucid pentru ca sa-si dea seama de miscarile sale sufletesti si sa înabuse la vreme impulsiunile de vanitate vulgara, el nu putu sa nu recunoasca invazia unui sentiment de atractie personala, caracteristic în clipele în care se banuia observat. ÃŽn aceste împrejurari el simtea nevoia sa-si compuna o masca severa si abstracta si sa se ilustreze printr-o contemplatie de neuitat, ranind lumea cu atitudinea sa morala. ÃŽncerca dar sa se smulga contingentelor, examinând tavanul alburiu al compartimentului, recenzând fara familiaritate pe tovarasii de calatorie, rezemându-se când într-o mâna, când într-alta, dar aceste sfortari de a-si gasi o tinuta fireasca îi vadira si mai mult stângacia. ÃŽn cele din urma, se ridica si trase cristalul gros al ferestrei. Aerul uscat, nisipos îiplesni în obraji, iar compartimentul se umplu cu aburi de cocs si de fân incendiat. Perdelele fâlfâira ca niste flamuri, parul domnisoarei din fata se umfla spulberat si gazeta vecinului de banca exploda în mâini.


"Cartea nuntii" de George Calinescu
citeste cartea pe tot ecranu


Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,