Citeste online cartea "Anotimpuri" de Radu Tudoran

Citeste online cartea "Anotimpuri" scrisa de scriitorul roman Radu Tudoran. Citeste cartea electronica: "Anotimpuri" disponibila in biblioteca noastra online.

Alte carti de Radu Tudoran care pot fi citite online aici pe site
Fiul Risipitor
Toate pînzele sus


Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.ro. Pretul ei este 12,51 lei (redusa de la 13,90 lei).

Puteti cumpara cartea si din libraria Libris.ro. Pretul ei este 12.93 lei. Libris are transport gratuit pentru orice comanda.

Titlu: Anotimpuri
Autor: Radu Tudoran
Domeniu: Fictiune, Literatura romana, Literatura Romana Clasica
Editura: Art
Anul aparitiei: 2011
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini:

Comanda cartea


Despre cartea "Anotimpuri"
„– Langa tine ma simt mai tanar. (Apoi:) Poate ca si sunt. (Iar dupa o clipa:) Dar nu atat ca sa-mi iau dreptul sa ma apropii de tine ! (Si, privindu-i buzele, pe care ea instinctiv le intredeschisese, rosii, lucind.) Cred ca as ameti... Cuvintele acestea o tulburara mult...“ La fel cum te tulbura Anotimpurile lui Radu Tudoran...

Despre Radu Tudoran
Radu Tudoran (numele la naștere, Nicolae Bogza, n. 8 martie 1910, Blejoi, județul Prahova -- d. 18 noiembrie 1992, București) a fost un prozator român (frate al scriitorului Geo Bogza), autorul unor romane de mare succes: Un port la răsărit (1941) și Toate pînzele sus! (1954), ultimul ecranizat pentru televiziune în anul 1976.

fragment
  La sfârÅŸitul lui Februarie căzuse în munÅ£i avionul care deschidea linia aeriană între
Bucureşti şi Cluj. Cele trei sicrie grele de stejar sculptat erau aşezate pe un mare catafalc, în Biserica Albă. Mulţimea care se perindase prin faţa lor din zorii zilei până după amiază, lăsase
pe lespezi, într'o dâră cenuşie, umezeala noroioasă a trotoarelor murdare.
  — Dacă n'ar fi venit atâta lume, ar fi fost mai solemn. se gândi Manuela, privind dela
intrare, sicriele.
  Nu cunoÅŸtea numele victimelor, afară, de al pilotului, căpitanul Jitaru; anunÅ£ul lui
mortuar îl văzuse întâmplător de dimineaţă, în ziare. Ceilalţi doi, mecanicul şi telegrafistul, îl încadrau, anonimi, pe două planuri mai joase ale catafalcului, poate dintr'o cerinţă estetică, poate pentru perpetuarea ierarhiei. La sfârşit, ochii Manuelei se fixară pe florile mov care împodobeau sicriul din mijloc, nişte flori cu multe petale mărunte, frizate, ca nişte crizanteme minuscule, ciudate şi prin formă şi prin coloarea lor nenaturală. Fiindcă pe negrul catafalcului făceau un efect uluitor, plecă regretând că nu-şi putea prinde una, ca să facă acelaşi efect pe haina ei neagră.
  Era prima zi din Martie, caldă totuÅŸi sub cerul fumuriu care bura. In faÅ£a Ateneului,
ţigăncile vindeau primii ghiocei. Fata îşi împodobi haina cu aceste flori modeste şi se îndreptă nemulţumită spre facultate.
  ÃŽÅŸi dăduse cu indiferenţă ultimele examene ale sesiunii ÅŸi fiindcă petrecerile de iarnă erau sfârÅŸite, se găsea fără rost în BucureÅŸti. SimÅ£ea că primăvara nu va fi sezonul ei. Pe sălile facultăţii apăruseră afiÅŸe mari. albastre, care îndemnau tinerimea să se înscrie la pilotaj. Doar cu câteva zile mai înainte, un italian, marchizul de Pinedo, zburase pe deasupra Atlanticului de Sud, dela Dakar, la Pernambuko; acum ziarele îi urmăreau drumul spre Buenos-Aires.
Prăbuşirea căpitanului Jitaru şi a echipajului său nu temperase entusiasmul nici unuia din colegii Manuelei, înscrişi la pilotaj. Şcoala îşi începuse cursurile, două ore pe zi, după amiaza, într-unul din amfiteatrele facultăţii de ştiinţe. Ea nu intrase niciodată acolo, cu o ostilitate explicabilă, fiindcă acum şcoala preocupa pe toţi şi de ea nu se mai preocupa aproape nimeni.

"Anotimpuri" de Radu Tudoran
citeste cartea pe tot ecranul


Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,