Citeste online cartea Fiul Risipitor de Radu Tudoran

Citeste online cartea "Fiul Risipitor" scrisa de scriitorul roman Radu Tudoran. Citeste cartea electronica: "Fiul Risipitor" disponibila in biblioteca noastra online.

Alte carti de Radu Tudoran care pot fi citite online pe site:
Anotimpuri
Toate pînzele sus

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.ro. Pretul ei este 12,51 lei (redusa de la 13,90 lei).
Puteti cumpara cartea si din libraria Libris.ro. Pretul ei este 12.93 lei. Libris are transport gratuit pentru orice comanda.

Titlu: Fiul Risipitor
Autor: Radu Tudoran
Domeniu: Fictiune, Literatura romana, Literatura Romana Clasica
Editura: Art
Anul aparitiei: 2010
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini:

Comanda cartea


Despre cartea "Fiul Risipitor"
Romanul consta nu in actiune sau in poveste, ci in detalii si variatiuni. Lucruri aparent marunte, dar care fac tot interesul lecturii.
Iata variatiunile intoarcerii lui, de pilda. Parasirea Evei este de fiecare data atat de meschina, de mecanica si dezarticulata de orice sentiment, incat raspunsurile la intrebarea „Cum il va primi inapoi de data asta?” alcatuiesc in sine un roman de suspans cu constructie involutiva, marcand regresul Evei de la dragostea senina din prima parte la dragostea amestecata cu ura, frustrare si resentiment de la sfarsit. Memorabil este construita reactia femeii la cea de-a treia intoarcere, cand barbatul este impuscat in brat in incercarea de a ajunge la Eva: Tudoran prinde intr-un stil aproape scenic trecerea Evei de la repulsie la curiozitate, apoi la mila, apoi la indiferenta, apoi la compatimire cvasimaterna, apoi din nou la dragoste.

Despre Radu Tudoran
Radu Tudoran (numele la naștere, Nicolae Bogza, n. 8 martie 1910, Blejoi, județul Prahova -- d. 18 noiembrie 1992, București) a fost un prozator român (frate al scriitorului Geo Bogza), autorul unor romane de mare succes: Un port la răsărit (1941) și Toate pînzele sus! (1954), ultimul ecranizat pentru televiziune în anul 1976.

fragment
Cum şedea astfel, Eva rămăsese cu ochii la unul din vagonetele care coborau, cu un contur deosebit de al celorlalte. Curând îşi dădu seama că deasupra lemnelor şedea un om ceea ce i se părea ciudat şi de necrezut. Şi totuşi era un om viu, de pe pământ, deşi ai fi spus că vine din cer. Când ajunse aproape de marginea terasei, inexplicabilul personaj, agăţat cu o mână de lanţuri, se aplecă, gata să cadă.
— Hei, fetiÅ£o, Maiorul e acasă?
Eva era atât de uimită, încât nu putu scoate o vorbă. Făcu numai un semn afirmativ cu capul. El îşi dădu drumul de pe lemne şi rămase agăţat în mâini de cadrul vagonetului.
„O să-ÅŸi rupă picioarele!” gândi Eva.
Puţin mai departe, omul zbura prin aer; înălţimea nu atingea trei metri, dar ei i se părea mortală. O clipă închise ochii fără voie.
În clipa următoare, îl văzu pe străin apropiindu-se teafăr.
— Tu eÅŸti de sus? o întrebă fără ocoluri.
— Dar tu, de unde eÅŸti?
El se aşeză pe piatră, alături.
— Cine te-a învăţat să răspunzi aÅŸa?
— Mă priveÅŸte! Dacă ai treabă cu domnul Maior, îl găseÅŸti sus.
Dar are musafiri şi supărări, aşa că n-ai picat bine.
— Ia te uită! zise el deodată. Tu semeni cu Walewska! Ea îl privi:
— Care Walewska? Åžtia ceva despre o Marie Walewska.
— Da, semeni! EÅŸti cumva nepoata Maiorului? Ea încuviinţă din cap.
— Te credeam mai mare.
— Aia e soră-mea, Getta.
— Acum ÅŸtiu! Tu eÅŸti Eva!


Radu Tudoran - Fiul Risipitor


Vezi si:
Ultimele carti adaugate
Autori
Autori la inceput
Dex Online - BiblioDex
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura