J. K. Rowling - Biografie și cărțile Harry Potter

Biografia și cărțile scriitoarei engleze J. K. Rowling, cunoscută pentru celebra serie de cărți Harry Potter după care s-au făcut filme foarte apreciate de public.

Joanne „Jo“ Murray, numele la naștere Rowling, (născută la Chipping Sodbury, în South Gloucestershire, lângă Bristol, Anglia, la 31 iulie 1965) este o profesoară de limbi și scriitoare de renume internațional, cel mai bine cunoscută pentru crearea personajului literar Harry James Potter, respectiv pentru seria omonimă de șapte romane, Harry Potter, apărută între 1997 și 2007..

Joanne Rowling a studiat limba și literatura franceză la Universitatea Exeter și apoi la Paris, predând ulterior limba franceză, respectiv limba engleză, în Portugalia, ca limbă străină, pentru vorbitorii de alte limbi (asa numita în limba engleză, ESOL, English to Speakers of Other Languages). A lucrat inițial în Londra, în cadrul companiei Amnesty International și a predat franceza.

Plecând să predea engleza ca limbă secundară în Portugalia, l-a întâlnit pe Jorge Arantes, un jurnalist de televiziune. Mai târziu, în 1992, cei doi se vor căsători. În 1993 Joanne o va naște pe Jessica, dar fiind într-o relație tensionată, cei doi se vor separa. iar ulterior Joanne va divorța pentru a se reîntoarce în Regatul Unit, la Edinburgh, capitala Scoției.

Ideea personajului, respectiv a seriei, i-a venit autoarei într-un tren de navetă, mergând spre casă. În amintirea mamei sale, ea l-a creat pe Harry Potter ca un personaj orfan de ambii părinti, asa cum, de altfel, sunt mai toți eroii de film, desene animate sau benzi desenate.

Deși un prim editor i-a refuzat cartea, Rowling a insistat și găsit un al doilea, gata să riște bani pentru un scriitor debutant cum era ea în acel moment. A avut o idee inspirată, căci seria de șapte romane a avut un succes uriaș, declanșând o adevărată manie Harry Potter. La aceasta au contribuit și cele cinci filme realizate la Hollywood, ecranizări ale primelor cinci volume.

Pe 26 decembrie 2001, s-a recăsatorit cu doctorul Neil Murray într-o ceremonie privată la casa sa din satul Perthshire. La 23 martie 2003, Joanne a adus pe lume al doilea copil al său, un băiat pe nume David Gordon Rowling Murray.

Rețeta Harry Potter, deși contestată de unii critici literari mai scorțoși, a prins la copii, autoarea amestecând într-un cazan unic de dimensiuni foarte bine calculate magia, mitologia și alchimia, reciclând monștrii din mitologia britanică (pe care i-a utilizat și Tolkien în Stăpânul Inelelor), și aducând ființe mitologice din alte zone culturale (Pasărea Phoenix/Feonix sau centaurii, spre exemplu).

Romanele nu sunt lipsite de complexitate și au un univers ficțional minunat cu locuri magice cum ar fi peronul numărul 9 și 3/4, Colegiul de vrăjitorie și arte magice Hogwarts, quidditch (vâjhat), un joc în care concurenții zboară pe măturile unor vrăjitoare, mașini care zboară, tablouri vivante ai căror ocupanți se plictisesc și pleacă la plimbare, etc.

Cei trei eroi care luptă de partea forțelor binelui sunt Harry Potter, și prietenii săi Ron Weasley și Hermione Granger, aceasta din urmă având un mare talent în artele magiei. Un mic fapt anecdotic: la un moment dat Ron îi povestește lui Harry Potter că fratele său mai mare e plecat în România unde se ocupă de dragoni, fapt ce i-a dat ideea lui Mircea Cărtărescu să scrie Enciclopedia zmeilor.
sursa: Wikipedia

Cartile electronice ale autoarei pe care le puteti citi online aici pe site:
"Harry Potter și Piatra Filozofală" de J. K. Rowling
"Harry Potter și Camera Secretelor" de J. K. Rowling
"Harry Potter și Prizonierul din Azkaban" de J. K. Rowling
"Harry Potter și Pocalul de Foc" de J. K. Rowling
"Harry Potter și Ordinul Phoenix" de J. K. Rowling
"Harry Potter și Prințul Semipur"  de J. K. Rowling
"Harry Potter și Talismanele Morții" de J. K. Rowling
"Harry Potter si Copilul Blestemat" de J. K. Rowling

Poveștile Bardului Beedle de J.K.rowling

Descarca seria completa de carti electronice, Harry Potter