Citeste online cartea Nopti la Serampore de Mircea Eliade

Citește online cartea "Nopti la Serampore" scrisă de scriitorul român Mircea Eliade. Citeste cartea electronică: "Nopti la Serampore" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria ELEFANT.RO. Pretul ei este 0 lei.

fragment
Deseori, chiar inainte de a ma imprieteni cu cei doi vestiti invatati, petreceam ceasuri intregi ratacind pe strazi, si ma intorceam acasa, uneori, la apropiere zorilor.
Locuiam pe atunci in Ripon Street - care se desprinde din artera principala Wellesley Street - in partea de miazazi a orasului, foarte aproape de cartierul pur indian. Imi placea sa plec de acasa indata dupa cina, si rataceam pe acele ulite inguste, printre ziduri coplesite sub arbusti infloriti, pina lasam in urma ultimele vile anglo-indiene si patrundeam in labirintul casutelor indigene, unde viata nu se intrerupe nici-odata. Pentru un neprevenit, indienii din aceasta parte a Calcuttei n-au somn. La orice ora te-ai intoarce spre casa, ii gasesti pe prispe sau pe marginile trotuarulni, sau in odaitele lor cu usile deschise spre strada - cintind, muncind, stind de vorba sau jucind carti. E cartierul oamenilor nevoiasi, si larma noptilor, aici, e atit de impletita cu muzica si tam-tam, incit ai crede ca intotdeauna e sarbatoare. Lampile cu acetilena raspindesc o lumina stridenta, mirosul de huka si fumul dulce al opiumului se impreuna cu acele nenumarate miresme ale cartierelor indiene - flori de scortisoara, grajd umed, lapte, orez fiert statut, dulciuri facute cu miere si oparite in unt si alte sute de nuante cu neputinta de identificat, in care ti se pare uneori ca recunosti mirosul frunzelor de eucalipt, uleiuri grase parfumate cu artar sau mireasma atit de apropiata de tamie cruda a florilor "doamna-noptii". Toate se regasesc indata ce te departezi de centrul european sau de marile parcuri, unde predomina, pina la ameteala, sucurile fumeginde ale junglei. Toate se regasesc - desi in fiecare strada intilnesti intotdeauna o nuanta noua, contrastind uneori izbitor cu sinteza precedenta, din care se desprinde, pentru citeva clipe, cu o surprinzatoare fermitate.


Mircea Eliade - Nopti la Serampore

Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,