Citeste online cartea "Risipitorii" de Marin Preda

Citeste online cartea "Risipitorii" scrisa de scriitorul roman Marin Preda. Citeste cartea electronica: "Risipitorii" disponibila in biblioteca noastra online.





Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria LIBRIS.RO. Pretul ei este 19 lei + transport gratuit.

fragment
Pînă într-o zi de vară, anul trecut chiar, cînd se întoarse de la o astfel de plimbare sau cinematograf cu un aer parcă preocupat . . . Da, asta era înfăţişarea ei, a cuiva preocupat, căruia i s-a întîmplat sau i se întîmplă ceva la care nu ştii ce să faci . . .
Nu părea să fie nimic grav la mijloc, mai degrabă unul din acele lucruri care stîrnesc femeilor o curiozitate extremă chiar şi la firile cele mai apărate, parcă se strîmba ea însăşi de uimire că e atît de curioasă şi că faptul o preocupa atît de tare.
Faptul că arăta ea însăşi nedumerită de propriile ei reacţii era un semn liniştitor pentru Vale şi pentru părinţi, însemna că luciditatea îi era trează şi că ştia bine încotro o duc paşii. Nici fratele şi nici părinţii nu se înşelau, avea într-adevăr mintea trează şi paşii foarte siguri, numai că aşa cu mintea aceasta trează şi cu înfăţişarea asta a ei preocupată le aduse, într-o zi, în vizită, un tînăr medic cu care spuse că vrea să se mărite. Era chiar trează de tot, făcu, cu acest prilej, sau mai degrabă reluă o glumă a ei veche, pe care o repeta într-o versiune potrivită situaţiei, glumă care totdeauna o scoasese pe mama din sărite.
Despre ce era vorba? Cum se întîmplă adesea între fraţi,.
Vale atinsese cu ea odată într-o discuţie despre un film, acel gen de idei care excită foarte tare gîndirea adolescenţilor, referitoare la caracterul unic al iubirii sau al căsătoriei... De fapt, discuţia nu era decît proiecţia unei stări de spirit de exuberanţă din partea lui şi de negare plină de maliţiozitate şi chiar de un fel de cinism camuflat din partea ei, fiindcă în realitate Vale se întorsese cu sufletul turburat de frumuseţea şi jocul actriţei, iar sorei lui, neplăcîndu-i actorul, rămăsese indiferentă.
ÃŽn film actriÅ£a iubea atît de tare pe nepotul ei încît, spre a-l feri de moarte face un sacrificiu ÅŸi cedează insistenÅ£elor unui prinÅ£ ÅŸi nepotul scapă astfel cu viaţă. „Hm! a chicotit atunci ConstanÅ£a, ce mai sacrificiu!'' fapt care îl lăsase pe băiat înmărmurit literalmente, căci el nu înÅ£elegea cum poate cineva gîndi aÅŸa, cum gîndea ea.










Marin Preda - Risipitorii

Vezi ultimele carti adaugate
Autori la inceput
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,