"In razboi" de Duiliu Zamfirescu - carte electronica

Citeste online cartea "In razboi" scrisa de scriitorul roman Duiliu Zamfirescu. Citeste cartea electronica: "In razboi" disponibila in biblioteca noastra online.

Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 11,95 lei.

Titlu: In razboi
Autor: Duiliu Zamfirescu
Domeniu: Fictiune pentru adolescenti
Editura: Erc Press
Anul aparitiei: 2010
Tip coperta: Cartonata
Numar pagini:





Comanda cartea






Despre cartea "In razboi"
Romanul "In razboi" este continuarea romanelor Viata la tara si Tanase Scatiu. Personajul principal este de data aceasta Mihai Comanesteanu.
Actiunea este jurnalul unei iubiri amplificate in contextual pregatirilor de razboi.
In roman se discuta filozofie, se cimenteaza prietenii, se creioneaza tablouri idilice si scene mondene.

Despre Duiliu Zamfirescu
Nichita Stănescu (n. Nichita Hristea Stănescu, 31 martie 1933, PloieÈ™ti, judeÈ›ul Prahova — d. 13 decembrie 1983 în Spitalul Fundeni din BucureÈ™ti) a fost un poet, scriitor È™i eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române.


fragment
Din cele mai depărtate răspântii, de pe Podul Calicilor și din Dealul Spirei, din Calea Moșilor și de la Obor, de prin Schitu Măgureanu, de prin Olari, de pe la Tei, se îndrepta lumea, ca în zilele de paradă, spre Podul Mogoșoaiei. Jidani de prin Sfânta Vinere; brașoveni, săpunari și lumânărari de pe la Bărăție; cavafi din gura pieței; chiristegii de prin Dudescu și Antim; olteni cu coșurile bănănăind: sacagii aruncați ca de vânt pe hulube, toți mânau înspre centrul orașului. La îmbucăturile străzilor mici cu Podul Mogoșoaiei stau băieții de prăvălii, veniți de departe, cu pestelcile sumecate sub jiletcă; mitocanii crețulii, cu tocuri de o șchioapă; casapii ambulanți, cu mieii atârnați de cobilițe; fete de cusătorese, ieșite de la lucru fără rost; funcționari nedumiriți, scăpați de prin ministere înainte de vreme.
Toți se uitau pe Podul Mogoșoaiei cu nerăbdare, așteptând parcă trecerea vreunui saltanat neobișnuit, fiindcă - lucru curios! - trăsurile, foarte numeroase la ceasul acela, se răreau ca înaintea sosirei lui vodă. Lumea foia pe jos fără treabă și totuși preocupată; grupuri de bărbați se formau pe tot lungul trotuarului, de la palat până în bulevard; birjarii muscali, neastâmpărați, ieșeau din rândurile lor de pe piața teatrului și dau raite nebunești pe dinaintea publicului, fâlfâind din mâneci și din biciuri, ca rațele la venirea ploii.
Și acelaÈ™i strigăt asurzitor, al vânzătorilor de jurnale, se repeta din ce în ce mai des: „România liberă de mâine, cu trecerea ruÈ™ilor!”
Dacă ochii acestor cască-gură, veniÈ›i de prin fundul mahalalelor, nu erau mulÈ›umiÈ›i de priveliÈ™tea străzilor, totuÈ™i, pe chipurile lor se cetea nedumirirea È™i neliniÈ™tea: „Vin ruÈ™ii!”
ÃŽn miÈ™carea naivă a căciulii, ridicată pe frunte, în bleojdirea capului pe o parte, în răspunsurile silnice ce-È™i dădeau unii altora, plecând înapoi spre mahalale, mulÈ›imea avea înÈ›elegerea dreaptă a unei împrejurări mari, pe care nu putea să o cântărească bine, dar de care se simÈ›ea neliniÈ™tită: „Vin ruÈ™ii!”
Trecând prin lumea aceasta posacă, Mihai Comăneșteanu umbla repede, căutând să iasă mai la larg, ca să se urce într-o trăsură și să ajungă la soră-sa mai curând. În graba lui, la cotitura unei străzi, se lovi piept în piept cu un domn, căruia îi căzură ochelarii de pe nas.
— Vacs! zise acesta, dându-se cu un pas înapoi È™i uitându-se urât la ComăneÈ™teanu.
Un minut, se priviră amândoi cu fondul de răutate ce pare a ieși câteodată în firea omenească tocmai din depărtarea sălbatică a strămoșilor, și numai în urmă își aduseră aminte să-și ceară iertare. Erau tocmai să se despartă, când părură a se recunoaște.
— Mihai, tu eÈ™ti?












Duiliu Zamfirescu - In razboi


Vezi si:
ultimele carti adaugate
Autori
Autori la inceput
Dex Online - BiblioDex
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura